Avocată obligată să dezbrace roba chiar în fața judecătorilor pentru exercitarea fără drept a profesiei

925

La finalul saptamânii trecute, judecatorii de la Tribunalul Iasi au decis condamnarea unei femei din Iasi care s-a înscris în Baroul Constitutional înfiintat de Pompiliu Bota, si-a facut legitimatie, si-a cumparat roba si s-a apucat de avocatura. Aceasta a fost obligata de judecatori ca timp de 80 de zile sa munceasca în folosul comunitatii la Directia de Administrare a Patrimoniului Public. Evident, aceasta este pedeapsa complementara pe lânga restul pedepselor stabilite în functie de fiecare acuzatie în parte, potrivit all4romania.eu

Roxana Ioana Hristea, fosta Balan, face parte din categoria celor câteva zeci de juristi din Iasi care s-au înscris în acest barou paralel care are la baza o hotarâre judecatoreasca si nu o lege. Dezbaterea cu privire la existenta baroului traditional este mult mai veche, însa nici procurorii si nici instantele de judecata nu au transat-o în mod definitiv.

Au existat cazuri în care practicienii care s-au înscris în acest barou paralel au fost achitati de instantele de judecata atunci când au fost acuzati de exercitarea fara drept a profesiei.

În Iasi, de-a lungul celor 15 ani de când exista aceasta disputa au fost trimise în judecata doar trei persoane în legatura cu faptul ca exercitau fara drept profesia de avocat. De fiecare data, aceasta infractiune a venit la pachet cu alte fapte comise de aceste persoane. Si în acest caz, cercetarile au fost declansate ca urmare a comiterii infractiunii de evaziune fiscala.

Mergea fara probleme atât în fata instantelor, cât si la Parchet sau Politie

Pentru acuzatia de exercitare fara drept a profesiei, Roxana Hristea a fost condamnata la 6 luni de închisoare, iar pentru evaziune fiscala a primit un an de închisoare. Dupa contopirea celor doua pedepse a rezultat o pedeapsa totala de un an si doua luni. Judecatorii au mai stabilit ca aceasta pedeapsa sa nu fie executata în regim de detentie si ca poate fi dispusa suspendarea sub supraveghere.

De asemenea, i-a fost atrasa atentia falsei avocate ca în cazul în care mai este prinsa îmbracându-se cu roba de avocat ar putea sa-i fie revocata suspendarea pedepsei si ar putea sa primeasca o pedeapsa cu executare. Plângerea initiala a fost facuta de catre reprezentantii Finantelor iesene catre Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi.

Procurorii sustin în rechizitoriu ca Roxana Hristea ar fi exercitat fara drept profesia de avocat în perioada 27 septembrie 2011 – 24 noiembrie 2015. ”În perioada 27.09.2011-24.11.2015 a exercitat fara drept profesia de avocat în cadrul unei entitati care nu facea parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea 51/1995, cunoscuta sub denumirea de Barou Constitutional, prin asistarea si reprezentarea juridica a clientilor, în fata instantelor de judecata si organelor de urmarire penala într-un numar de 33 cauze”, au precizat procurorii în actul de acuzare.

Statul îsi vrea taxele chiar daca femeia producea banii dintr-o alta infractiune

În mod evident, problema principala de la care a pornit acest dosar a fost aceea ca falsa avocata nu si-a achitat taxele la bugetul de stat. ”A ascuns sursa impozabila prin neînregistrarea în Registrul jurnal de încasari si plati si nedeclararea la organele fiscale a sumei totale de 4.900 lei încasati, în scopul sustragerii de la plata unui impozit pe venit de 784 lei”, au completat procurorii.

Pâna la primul termen de judecata din acest dosar, Roxana Hristea a mers si a achitat prejudiciul creat bugetului de stat. Din punct de vedere strict juridic dezbaterea pe aceasta cauza poate fi cât se poate de interesanta pentru ca evaziunea fiscala este definita ca fiind sustragerea realizata de o persoana fizica sau juridica de la plata taxelor si impozitelor la bugetul de stat. În mod normal, Roxana Hristea nu ar fi trebuit sa detina registre contabile sau chitantier pentru ca exercita fara drept o profesie.

De exemplu, Finantele nu pot elibera Cod Unic de Înregistrare (CUI) unei prostituate sau unui traficant de droguri pentru ca acea persoana desfasoara o activitate comerciala în afara legii. Avocata din baroul paralel este condamnata pentru ca nu a platit taxele de la stat, însa, în realitate, acei bani din care statul trebuia sa-si ia partea proveneau dintr-o activitate ilegala.

LĂSAȚI UN MESAJ