Avocatul clujean Constanţa Mătuşan este mama juristului PSD Cluj, Vladimir Mătuşan, avocat şi el. Timp de trei ani ea a ocupat funcţia de jurist al Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi, concomitent, a profesat ca avocat, iar potrivit unor legi s-a aflat în stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, a deschis un proces împotriva academiei de muzică şi, cu ajutorul executorului judecătoresc Romeo Stolneanu, a încercat să execute instituţia de cultură pentru suma de aproape 170.000 de lei, bani care i s-ar fi cuvenit în urma prestaţiei juridice. Expertul contabil Mihăilă Jarda a sesizat neregulile, iar Mătuşan l-a atacat în instanţă.

 

Avocatul clujean Mătuşan Constanţa a exercitat pentru perioada de timp 01.01.2008 – 30.06.2011 două profesii incompatibile, cea de avocat în Baroul Cluj şi de jurist în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Ea a deschis un proces împotriva Academiei de Muzică în care cerea o serie de drepturi salariale. În cadrul acestui dosar, instanţa a dispus efectuarea unei expertize contabile judiciare de care s-a ocupat contabilul Mihăilă Jarda. În cadrul acestei expertize, Mătuşan a fost ”deconspirată” că s-ar fi aflat în incompatibilitate. Drept urmare ea s-a lansat într-o serie de plângeri împotriva contabilului care i-a întors ”favorul”.

”Motivul atacării mele este o expertiză efectuată de subsemnatul la dispoziţia instanţei de judecată în dosarul 20597/211/2011, dosar care este continuare a altor dosare din anul 2007 şi până în prezent. Mătuşan Constanţa a făcut plângeri calomnioase şi împotriva altor persoane din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima unde şi-a desfăşurat activitatea de jurist până la data de 06.06.2007, când i s-a desfăcut contractul de muncă disciplinar. La data actuală mai sunt nerezolvate plângerile făcute la adresa domnului profesor universitar doctor Adrian Pop, fost rector, şi la adresa subsemnatului. Soluţiile date la cauzele finalizate au fost în favoarea celor care au fost reclamaţi”, spune Jarda.

Avocata Mătuşan Constanţa a refuzat să comenteze detalii despre aceste probleme. ”Eu am o hotărâre irevocabilă a Curţii de Apel Cluj care îmi dă dreptate, în rest nu comentez”, a declarat Mătuşan.

În urmă cu doi ani fiul Constanţei Mătuşan, Vladimir Mătuşan, de profesie tot avocat, a avut probleme penale, dar care s-au finalizat cu clasarea dosarului pe motiv că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Potrivit stiridecluj.ro, Vladimir Mătuşan a fost acuzat de Nagy Ravai, din Baia Mare că ar fi falsificat contractul de asistenţă juridică încheiat, pentru a încasa şi un onorariu de succes, în valoare de 23.000 de lei. Nagy Ravai a reclamat că avocatul Vladimir Mătuşan a completat singur suma de la rubrica ”onorariu de succes”, din contractul de asistenţă juridică, după ce a câştigat definitiv procesul în care îl apăra. Ravai a fost implicat într-un accident de circulaţie, fiind apărat de Mătuşan. Judecătoria Jibou i-a dat dreptate băimăreanului şi i-a acordat daune morale în valoare de 150.000 de lei, şi daune materiale, în valoare de 14.350 lei. Tatăl bărbatului a primit şi el  80.000 de lei, cu titlul de daune morale. Avocatul Vladimir Mătuşa ar fi urmat să îşi primească onorariul de avocat, stabilit cu clientul său, dar şi pe cel de ”succes”, despre care este acuzat că şi l-ar fi acordat singur.

vladimir-matusan

Expertize făcute de la distanţă

Potrivit contabilului clujean, ”din  01.01.2008 – 30.06.2011, perioadă în care pârâta figurează ca înscrisă ca avocat în Baroul Cluj şi în care a fost în stare de incompatibilitate cu profesia de consilier juridic. (…) Expertiza contabilă-judiciară ce a fost dispusă şi administrată de instanţă a fost câştigată cauzei, prin sentinţa civilă 11211 din 19 iulie 2013, prin care s-a dispus anularea executării silite şi toate actele de executare din dosarul execuţional nr. 410/2011 instrumentat de BEJ Stolneanu Marius Romeo. S-a admis în parte întoarcerea executării silite formulată de Academia de Muzică Gheorghe Dima. Obligă intimata Mătuşan Constanţa să restituie contestatoarei 168.535,08 lei plus cheltuieli de judecată 6.038 lei. Calitatea de avocat a doamnei Mătuşan Constanţa începând cu data de 01.01.2008 în Baroul Cluj este confirmată chiar de Baroul Cluj prin actul 773 din 03.05.2011, ceea ce înlătură orice suspiciune sau interpretare privind starea de incompatibilitate cu profesia de consilier juridic precizată de cele două legi: Legea 514/2003, art 10 ş Legea 51/1995, art 15”, explică Jarda.

El mai precizează că ”în timpul efectuării expertizei contabile judiciare la faza de documentare am constatat existenţa a 3 expertize contabile extrajudiciare, fără a fi încuviinţate de nici o instanţă de judecată, de execuţie silită sau alte organe abilitate şi nici folosite ca probă în derularea procesului dintre părţi. Aceste expertize extrajudiciare au fost întocmite de către expert Vara Gabriela şi expert Ilea Daniela la solicitarea pârâtei Mătuşan Constanţa. Datele conţinute de cele trei expertize menţionate sunt nereale în sensul că nu sprijină izvoarele scrise care se află în arhiva Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Cele două experte menţionate mai sus au încălcat toate prevederile legale în sensul că nu s-au documentat la faţa locului, au întocmit în nume propriu state de plată cu antetul academiei de Muzică Gheorghe Dima. A treia expertiză întocmită de expert Ilea, tot în nume propriu, cu antet ”Mătuşan” şi-a copiat statele de plată din prima expertiză cu antetul Academiei. Executorul judecătoresc Stolneanu Marius Romeo, în complicitate cu pârâta Mătuşan a pus în practică executarea silită ignorând în mod deliberat prevederile art 371 (1). Atât Mătuşan, cele 2 experte şi executorul judecătoresc Stolnean nu au înştiinţat Academia de Muzică Gheorghe Dima despre acest fapt, adică punerea în fapt a executării silite”.

 

Băgată şi în contractele de asistenţă juridică la Salina Turda

Gazeta de Cluj a prezentat într-un număr anterior cum fostul director al Societăţii Turda Salina Durgău, Vasile Simion Tot, a încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică, fără acordul Consiliului Local, cu cabinetul de avocat al Constanţei Mătuşan, mama lui Vladimir Mătuşan, juristul şef al PSD Cluj. Suma totală se ridică la aproximativ 67.000 de lei, iar procesele în care aceasta l-a reprezentat sunt aproape toate în interesul personal al lui Tot, care a dat în judecată tocmai plătitorul, respectiv pe şefii săi direcţi: Consiliul Local Turda, Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor.

 

Jihad avocăţesc pentru aproape 40.000 de euro

Contabilulul clujean spune că Mătuşan Constanţa, ”pentru a-şi transfera propria culpă de incompatibilitate a calităţii de avocat cu profesia de consilier juridic la Academia de Muzică Gheorghe Dima, mă denigrează şi mă învinovăţeşte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi profesarea de expert contabil judiciar, fără să am dreptul.”

Potrivit sentinţei din dosar, judecătorii au considerat să ”admită contestatia la executare. Anulează executarea silită şi toate actele de executare din dosarul execuţional nr. 410/2011 instrumentat de BEJ Stolnean Marius Romeo. Respinge cererea privind obligarea intimatului BEJ Stolnean Marius Romeo,să emită adresa terţilor popriţi,pentru ridicarea popririlor,ca rămasă fără obiect. Admite cererea de întoarcere a executării silite. Obligă intimata să restituie contestatoarei suma de 168.535,08 lei. Obligă intimata la plata în favoarea contestatoarei a sumei de 6038 lei cheltuieli de judecată”, arată soluţia pe scurt a dosarului de fond.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.