Avocatul poporului s-a autosesizat intr-un caz cu copii tinuti sclavi de camatari

166

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unor copii din județul Mureș care ar fi fost ținuți sclavi de cămătari, dacă părinții lor nu își plăteau datoriile, potrivit Romania Libera.

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului a precizat că sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor 22 și 52 din Constituție, privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, protecția copiilor și a tinerilor și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului s-a autosesizat după ce un post de televiziune a relatat că familiile de cămătari locuiesc în apropiere de Târgu Mureș.

„Potrivit postului de televiziune Pro Tv, cele două familii de cămătari locuiesc în Sâncrai, la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș. Conform DIICOT, începând cu 2013, au pus la punct un sistem de împrumut prin care <<clienții>> garantau cu alocațiile copiilor și cu ajutoarele sociale. Aceștia îi împuterniceau pe suspecți să ridice sumele primite de la stat, în cazul în care ei nu-și achitau datoriile. Dobânda ajungea uneori și la 100% pe lună. Dacă suma nu acoperea împrumutul, îi obligau pe copiii rău-platnicilor să-i slujească în gospodărie, până la stingerea datoriilor. Conform materialului de presă sus-amintit, <<în urma descinderilor efectuate de polițiști, au fost eliberați trei copii minori provenind din aceeași familie, dar și un frate mai mare al acestora. La domiciliul suspecților, anchetatorii au găsit procuri notariale, carduri bancare, contracte de împrumut și suma de 60.000 de lei. Cinci persoane au fost reținute, iar alți doi suspecți sunt cercetați sub control judiciar>>”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

LĂSAȚI UN MESAJ