Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că la mijlocul acestei luni a fost obţinut acordul de mediu pentru închiderea a mai multe rampe de gunoi neconforme din judeţ. Acordul a fost obţinut, indirect, datorită unuia dintre beneficiarii acestui contract care se ocupă de asistenţa tehnică a proiectului. Rampele care vor fi închise sunt cele de la Pata Rât, Turda, Gherla şi Huedin, o afacere de peste 27 de milioane de lei. Potrivit executivului asocierea SC Nord Conforest SA, SC Interdevelopment SRL şi SC Finara Consult SRL ar trebui să termine această lucrare în termen de opt luni.

 

Potrivit unui anunţ făcut de CJ Cluj, instituţia a obţinut acordul de mediul pentru închiderea rampelor neconforme din Cluj Napoca (Pata Rât), Turda, Gherla şi Huedin.

”A fost deblocată activitatea de închidere a rampelor neconforme de la Cluj-Napoca (Pata Rât), Turda, Gherla şi Huedin – Lot nr. 1, ca urmare a obţinerii Acordului de mediu în data de 13 septembrie a.c., rampele urmând să fie închise definitiv în maximum 30 de zile. Amintim în acest context faptul că lucrările la acest prim lot, conform contractului de achiziţie publică „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, au fost adjudecate încă din anul 2015 de către Asocierea SC Nord Conforest SA, SC Interdevelopment SRL, SC Finara Consult SRL, la o valoare de 27.267.933,79 lei, termenul de execuţie fiind de 8 luni”, a explicat şeful CJ Cluj, Alin Tişe.

Acordul de mediu a fost emis de prietenii celor care au câştigat acest contract. În cursul acestui an, la nivel naţional, Ministerul Fondurilor Europene a decis că este nevoie de asistenţă tehnică pentru realizarea a două planuri privitoare la gestionarea deşeurilor: Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi Planul Naţional pentru Prevenirea Generării Deşeurilor. Licitaţia, în valoare de 1.547.855 de lei, plus TVA, a fost câştigată de firma SC Fichtner Environment SRL. Această societate este administrată şi deţinută de Dan Radu Păunescu împreună cu ULF MEYER SCHARENBERG, cetăţean german.

Dan Radu Păunescu este fost angajat la Ministerul Mediului şi, până anul trecut, a făcut parte din structura firmei Interdevelopment SRL, care a câştigat contractul de 27 de milioane de la CJ Cluj. Anul trecut, potrivit Monitorului Oficial, Păunescu a cesionat 40% din acţiunile Interdevelopment către Mihai Mircea Cozariuc, şi el fost angajat la Ministerul Mediului. ”În urma adunării generale a asociaţilor societăţii INTERDEVELOPMENT S.R.L., 1) COZARIUC MIHAI – MIRCEA, cetăţean roman, născut în Timişoara la data de 24.04.1956, domiciliat in Timisoara, deţinând 12 părţi sociale,reprezentând 60% din capitalul social al Societăţii, 2) PĂUNESCU RADU-DAN, născut la data de 08.11.1968 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti, deţinând 8 părţi sociale, reprezentând 40% din capitalul social al Societăţii, în calitate de asociaţi ai Societăţii, reprezentând 100% din capitalul social, am hotărât, în unanimitate, următoarele: Articolul 1 Transferul către asociatul Cozariuc Mihai-Mircea, a celor 8 (opt) părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 Ron şi o valoare nominală totală de 80 de Ron, pe care asociatul Păunescu Radu-Dan le deţine în Societate, reprezentând 40% din capitalul social al Societăţii. Urmare a cesiunii în integralitate a părţilor sociale deţinute de către asociatul Păunescu Radu-Dan, in temeiul prevederilor art. 202 din Legea nr. 31/1990, acesta pierde calitatea de asociat al Societăţii. Părţile sociale vor fi cesionate către asociatul Cozariuc Mihai-Mircea, în schimbul unui preţ egal cu valoarea nominală a acestora, respectiv 10 Ron per parte socială, rezultând un preţ total de 80 de Ron. Părţile sociale vor fi transferate împreună cu toate drepturile ce ţin de acestea”, arată decizia prin care Păunescu iese din structura Interdevelopment.

Practic, cei doi foşti asociaţi se vor verifica unul pe altul. Iar contractul de la Cluj nu este singurul în acest domeniu câştigat.

 

Băgaţi într-un dosar DNA

Firma Interdevelopment,  Mircea Mihai Cozariuc şi Dan Radu Păunescu, apar în dosarul de corupţie în care fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi, mai apoi, în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa, Liviu Rusu, au fost reţinuţi, în martie anul trecut, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit anchetei, printre firmele care s-au arătat interesate de obţinerea unor contracte finanţate din bani europeni şi care au „cotizat“ în conturile inculpaţilor s-a aflat şi Interdevelopment SRL. Firma Interdevelopment a vizat două licitaţii organizate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi anume reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi construirea centrului de management integrat al deşeurilor.

De la asocierea Bilfinger – Interdevelopment, inculpaţii au cerut 345.002 euro, reprezentând 5% din valoarea lucrării, pentru a interveni pe lângă persoanele abilitate din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Asocierea Bilfinger – Interdevelopment a obţinut doar unul dintre contracte şi anume cel privind reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, în valoare de 28 de milioane de lei.

SC Finara Consult are pe anul 2013 o cifră de afaceri de 24,8 milioane de lei, mai mult decât liderul de asociere, Nord Conforest. Aceasta s-ar putea datora legăturii cu Mihai Cozariuc, unde Finara ar fi fost ”recomandată” recent de patronul Interdevelopment ca subcontractant pentru proiectul de modernizare a reţelei de apă.

Nord Conforest SA este o societate controlată de Dorin şi Emil Aşchilean, alături de Dumitru Iorga. Societatea are drept obiect al activităţii ”lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor” şi în 2015 avea 78 de angajaţi, cu o cifră de afaceri de peste 20,5 milioane de lei şi profit de este 700.000 de lei. Dorin Aşchilean este acţionar şi la ACI Cluj, împreună cu fratele său Ioan Aşchilean şi fondatorul Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi oamenii de afaceri Agenor Gânscă şi Dorel Goia.

Dorin Aşchilean şi Emil Aşchilean mai sunt parteneri într-o firmă de transport cu sediul în localitatea Berindu – Eda Comtrans Import Export – şi într-o firmă de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, împreună cu Ioan Aşchilean – Asedia Grup.


 

udrea rade

Elena Udrea le-a dat câteva milioane băieţilor de Mediu

În 2012, Ministerul Mediului şi Pădurilor a atribuit un contract de 70.000 de euro firmei Interdevelopment SRL pentru a acorda asistenţă tehnică privind sprijinirea implementării cerinţelor Uniunii Europene privind Organismele Modificate Genetic. Cu Ministerul Mediului, societatea a mai încheiat, la sfârşitul anului 2009, un contract de 5,7 milioane lei pentru „sprijinirea Organismului Intermediar în vederea gestionării procesului de evaluare tehnico-financiară şi selecţie a proiectelor de protecţie a naturii finanţate din Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa Prioritară 4”. Acest contract a fost semnat cu Direcţia Managementul Instrumentelor Structurale din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, reprezentată de Elena Udrea.


 

Pentru restul rampelor, CJ Cluj face o nouă licitaţie

Potrivit declaraţiilor făcute de Alin Tişe, administraţia judeţeană urmează să facă o altă licitaţie pentru închiderea celorlalte rampe din judeţ. ”În ceea ce priveşte Lotul nr. 2, Consiliul Judeţean Cluj va demara în perioada imediat următoare o nouă licitaţie pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor de închidere a depozitului neconform de deşeuri urbane din Câmpia Turzii. Referitor la depozitul neconform din municipiul Dej, Consiliul Judeţean Cluj aşteaptă decizia Consiliului Local Dej, de transmitere, în domeniul public al judeţului Cluj, a unei suprafeţe suplimentare de 0,855 ha, parcelă absolut necesară pentru a evita o soluţie tehnică costisitoare. Ulterior acestei decizii, forul administrativ judeţean va demara procedurile de relicitare a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor de închidere a depozitului neconform dejean”, a declarat Tişe.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.