Banca Transilvania salvează Sala Polivalenta și pompează buzunarele angajaților

133

De-a lungul existenței sale Sala Polivalentă s-a confruntat atât cu probleme financiare, cât și cu probleme de personal, în urma unor decizii bruște de demisie din partea unor directori și venirea unor noi care nu au dat randment. Societatea comercială ce trebuia să genereze profit, a reușit să înregistreze pierderi semnificative. Cu toate acestea Sala Polivalentă a reușit să prindă colacul de salvare, aruncat de o firmă salvatoare, și anume Banca Transilvania.

Sala Polivalentă a fost inaugurată în anul 2014 în urma unei investiții de 70 de milioane de lei din bugetul local și s-a bucurat de o vizibilitate foarte bună atât națională cât și internațională. Cu toate că acest proiect este un motiv de laudă pentru clujeni, nu toți știu că de-a lungul timpului societatea s-a confruntat numai cu probleme.

La începutul lunii iulie a anului 2015, după demisia neașteptată a primului director Constantin Răduţă datorită situației economice în care se afla societatea, fapt confirmat chiar și de reprezentanții CA-ului, postul a fost ocupat de Ionuț Rusu, membru al fostului PDL. Intrarea în joc a tânărului director a fost primită cu bine, în speranța că situația Sălii Polivalente se va schimba.

În ciuda faptului că în anul 2015, Sala Polivalentă a reușit să aibă o pierdere de 1,68 milioane de lei, cifra de afaceri fiind de 1,02 milioane lei, nici în 2016 tânărul director nu s-a putut mândri cu o administrare eficientă a acesteia. Așadar anul trecut, deși s-a înregistrat o cifră de afaceri de 1,99 milioane de lei, Ionuț Rusu a avut o pierdere de 729.000 de lei.

În luna mai a anului 2017, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a decis să vină în sprijinul acesteia. Astfel s-a aprobat o sumă de 193.189.333 lei lei din bugetul local pentru unele instituții ce s-a constatat că funcționează pe minus. Pe lângă Sala Polivalentă, reamintim următoarele societăți comerciale ce au fost vizate pentru alocarea unor bugete: FCM Universitatea Cluj, SCS Clubul Sportiv Ecomax, Tetarom, Societatea de parcaj Avram Iancu, Cartierul Tineretului, Asociaţia de dezvoltare a infrastructurii, Asociaţia Cluj Innovation Park, Compania de Transport Public, Fundaţia Cluj Innovation, Asociaţia Club Sportiv Fotbal Alb Negru şi Asociaţia Cluster Industrii creative.

Pentru Sala Polivalentă bugetul aprobat a fost de 3.465.000. În acel moment un membru al Partidului Social Democrat, Dan Morar, nu s-a declarat de acord cu alocarea acestor sume deoarece a susținut că societăţile vor continua să acumuleze pierderi şi se vor afişa în faţa Consiliului Local cu aceleaşi rugăminți de alocare a altor sume. Mai mult decât atât, acesta a susţinut faptul că recuperarea pierderilor ale acestor instituţii în anul 2017 ar fi o misiune aproape imposibilă.

Deși Consiliul Local a acordat o sumă destul de frumoasă pentru aceasta, societatea Sala Polivalentă a reușit pe data de 31 iulie să intre pe lista top cinci restanțieri debitorilor ce înregistrează obligații fiscale restante la bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca, înregistrând datorii de aproape 394.000 lei.

Societate cu probleme financiare director cu probleme de comportament

ionut rusu

Pe lângă faptul că nu de puține ori tânărul director a fost acuzat de o proastă administrare a instituției, acesta a dat dovadă și de un comportament nu tocmai adecvat pentru statutul de director.

Ionuț Rusu a reușit să remarce negativ în presa datorită unor probleme de comportament.

La sfârșitul lunii martie Ionuț Rusu a fost luat pe sus, încătușat și dus la Poliție pentru că ar fi încercat să intre în Sala Polivalentă în momentul efectuării unui control antitero înainte de meciul România-Danemarca, deși intrarea în sală era interzisă pentru absolut toată lumea.

O altă întâmplare negativă cu care s-a întâmpinat acesta a avut loc în luna mai a anului 2017 când mai mulți angajați ai Sălii Polivalente și-au semnat demisiile susținând că directorul general, Ionuţ Rusu pune presiuni asupra loc și îi constrânge să recunoască cine a furnizat unele imagini presei în care acesta a fost surprins lovindu-și unul din angajați.

Așadar după cum se observă conducerea Sălii Polivalente nu a dat dovadă de eficiență până acum și nici de seriozitate, iar acest lucru explică numărul criticilor aduse la adresa acesteia. Cu toate că problemele s-au ținut lanț de societate, lucrurile urmează să se îndrepte dar nu pe forța celor care o conduc, ci pe forța unei societăți mari ce vine în salvarea acesteia.

Banca Transilvania

banca transilvania

Cea mai recentă noutate legată de Sala Polivalentă este schimbarea numelui acesteia în „BT Arena”.

Încă din luna iulie, SC Sala Polivalentă SA a anunțat că este în căutarea unui partener, astfel încât obiectivul să poarte o denumire comercială. Consiliul Local Cluj-Napoca, a aprobat pe 17 octombrie, semnarea contractului cu Banca Transilvania, care va da pentru următorii cinci ani numele sălii multifuncţionale a Clujului.

Faptul că Banca Transilvania va sponsoriza numele Sălii Polivalente va schimba situația financiară a acesteia prin intermediul banilor de pe urma acestui contract.

Petru Călian, președintele CA a societății s-a arătat încrezător că Sala Polivalentă va reuși să genereze profit prin această asociere cu BT.

„Orice societate comercială trebuie să înregistreze venit ca să genereze profit. Nu e o muncă ușoară, chiar dacă din afară pare. În primii ani de funcționare a nu s-a arătat interes foarte mare pe partea de publicitate, iar faptul că acum Banca Transilvania va sponsoriza numele Sălii Poilivalente și va acorda o sumă de bani va fi un impact pozitiv pentru bugetul Sălii cât și pentru Municipiu”

Suma despre care vorbește președintele Consiliului Administrativ este de 600.000 de euro pentru o perioadă de 5 ani, oferta inițială fiind de 500.000.  Anul acesta Banca Transilvania va vira suma de 240.000 de euro reprezentând contravalaorea contractului. Astfel aceste sume vor veni în scopul susținerii activităților sportive, a dotării parcurilor sportive, a investițiilor, intreținerii, cât și a acoperirii găurilor financiare astfel încât societatea să genereze profit.

Gazeta de Cluj a mai scris despre posturile puse pentru consiliul de administraţie a Sălii Polivalente ce au prezentat interes din partea societății. Până în 2017 fima Inspire Human Resources s-a ocupat de procedura de selecție și recrutare a membrilor consiliului de administrație. Reprezentanţii fimei au dat vina pe faptul că lumea nu a fost receptivă pentru a candida pentru posturile puse de societatea Sălii Polivalente, şi de aceea s-a ajuns și la situaţia nesuplinirii numărului de membri cu contract permanent, fapt care a dus la acel moment la prelungirea unor mandate a unor membri din CA.

”Am fi dorit să primim mai multe CV-uri, dar se pare că oamenii nu au fost doritori să candideze. Legea spune că anunţul privind selecţia membrilor consiliului de administraţie trebuie să se publice doar în două ziare economice cu largă răspândire şi pe pagina de internet a întreprinderii publice.

După cum bine ştim, în ziua de astăzi preponderenţa cititorilor se află mai mult în mediul online, mai ales pe reţeaua de socializare Facebook. Astfel nepostându-se pe Facebook, s-a micşorat din start impactul de răspândire a anunţului de recrutare”, a mai spus reprezentantul Inspire Human Resource

Atât nereușita de răspândire a anunțului de recrutare, cât și salariile mici care sunt puse la dispoziție duce la neinteres din partea societății de a candida pentru posturile Sălii Poilivalente.

Numele Sălii Polivalente se schimbă, iar buzunarele angajaților se umflă

Sumele acordate de Banca Transilvania se vor duce și pe alte cheltuieli decât pentru investiție și întreținere. Se pare că și angajații Sălii Polivalente vor avea de câștigat din faptul că numele acesteia va fi sponsorizat de bancă. Acest lucru a fost recunoscut chiar și de Petru Călian:

„La Sala Polivalentă salariile sunt mici, conform codului fiscal, neatrăgătoare chiar. Avem peste 20 de angajați, un număr insuficient raportat la nevoi și la munca prestată. Pe mine unul nu mă interesează sincer câți bani îmi vin în buzunar de pe urma funcției mele de președinte a CA, deoarece eu am și alte afaceri și nu trăiesc de pe urma Sălii Polivalente. Dar ce ne facem cu ceilalți angajați sau cu cei care doresc să se angajeze pe viitor aici? Așadar probabil banii aceștia vor putea veni și în ajutorul personalului”, a spus Călian.

Faptul că banii alocați de BT vor intra în buzunarul angajaților, nu încântă pe toată lumea. Liderul consilierilor locali PSD, Dan Morar, același lider care nu s-a declarat de acord cu decizia Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca din luna mai  de a aloca suma 3.465.000 din bugetul local pentru a veni în sprijinul Sălii Polivalente din cauza faptului că era pe minus, este nemulțumit din cauză că banii veniți din partea BT vor umfla automat și buzunarele angajațillor

Deşi consideră remarcabil faptul că Banca Transilvania susţine sportul clujean şi oraşul, acesta a menţionat că regretă faptul că singura soluţie găsită de conducerea Sălii Polivalente pentru a evita intrarea în faliment a societăţii a fost scoaterea la vânzare a numelui.

„ Banca Transilvania îşi manifestă din nou susţinerea pentru oraşul nostru şi pentru sportul clujean, acest lucru este îmbucurător recunosc! Mai puţin îmbucurător este faptul că singura modalitate prin care o societate comercială poate să iasă din impas financiar este această tranzacţie, SC Sala Polivalentă funcţionând pe pierdere de la înfiinţare până în prezent”, a spus Dan Morar.

Totodată, Morar este nemulţumit și de activitatea managerului Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu, considerând că acesta ar trebui schimbat din funcţie.

„Având în vedere toate scandalurile în care a fost implicat actualul director, afectând imaginea obiectivului consider că acesta nu este cel mai potrivit pentru funcția de director al societății Sala Polivalentă. Așadar am solicitat primarului Emil Boc schimbarea urgentă din funcţie a actualului director, deoarece consider că societatea are nevoie de un director mai serios în ceea ce privește responsabilitatea sa la Sala Polivalentă”, a spus liderul PSD.

În concluzie situația financiară a Sălii Polivalente urmează să se schimbe o dată cu sponsorizarea numelui acesteia de către Banca Transilvania. Banii de pe urma acestui contract ce trebuiau să se folosească în scopul susținerii activităților sportive, a dotării parcurilor sportive, a investițiilor și întreținerii, se duc și pentru acoperirea găurilor financiare cauzate din cauza unei proaste administrări, dar și pentru umflarea buzunarelor angajaților.Astfel s-a dat dovadă de faptul că cei care se ocupă de administrarea societății nu au fost capabili să redreseze situația singură și a fost nevoie de o astfel de tranzacție ca Sala Polivalentă să își poată continua activitățile generând profit, așa cum trebuia să fie de la început.

1 COMENTARIU

  1. Rușinos – mafia din Primărie șl CJ a reușit performanța de a falimenta o investiție pentru care clujenii încă datorează milioane de euro către entități private! E nevoie grabnică de curățenie totală în aceste instituții. La alegeri veți vota iarăși pentru untold, luminițe dansatoare și ruină economică pentru Cluj, sau pentru niște oameni integri, nu că aș ști eu cine sunt aceia?

LĂSAȚI UN MESAJ