Banca Transilvania se pregătește să devină a doua bancă ca mărime din țară. Oficialii BT au anunțat că se pregătesc de preluarea Volksbank România, una dintre băncile care au trecut prin criza financiară extrem de șifonate. Mulți dintre clienții Volksbank au deschis procese împotriva băncii din cauza clauzelor contractuale abuzive acordate în franci elvețieni și majoritatea au avut câștig de cauză în instanță. Dacă măsurile de preluare se vor concretiza, oficialii Banca Transilvania vor avea mult de lucru la curățarea imaginii Volksbank după ce a fost ținta a mii de procese.

 

Săptămâna trecută, oficialii Banca Transilvania au anunțat că se pregătesc de preluarea Volksbank, una dintre subsidiarele grupului austriac cu același nume, care reprezintă una dintre cele mai mari unități financiare din Austria.

Conform comunicatului oficial al băncii clujene, ”Banca Transilvania analizează oportunităţi de achiziţii, fiind o companie bine capitalizată, cu o lichiditate mare şi rezultate financiare foarte bune. În prezent, este în negocieri privind o potenţială achiziţie a pachetului de acţiuni la Volksbank România. O eventuală decizie privind finalizarea cu succes a negocierilor cu Volksbank va fi comunicată, după formalizarea corespunzătoare, parcurgerea etapelor legale şi obţinerea aprobărilor necesare. Reprezentanţii BT sunt încrezători cu privire la formalizarea unor viitoare achiziţii, fie privind cumpărarea unei bănci, fie a unor portofolii care să aducă valoare adăugată pentru Banca Transilvania”, se arată în poziția oficială a BT. Însă, ei nu au fost în măsură să comenteze modul în care imaginea Volksbank va fi refăcută după miile de procese pierdute în fața clienților.

 

Ordonanță de guvern cu dedicație

Majoritatea clienților Volksbank care au reclamat abuzurile băncii au câștigat în instanțele din țară procesele împotriva băncii.

“Obligă pârâta (SC VOLKSBANK ROMANIA SA, n.red.) la restituirea către reclamant a sumelor percepute cu titlu de comision de risc/administrare, de la data încheierii contractului la zi, la cursul BNR din ziua efectuării plăţii, şi la plata dobânzii legale calculate asupra fiecărei sume nedatorate, de la data încasării la data achitării efective. Obligă pârâta să aplice pe toată durata derulării convenţiei de credit o rată fixă a dobânzii, de 3,99% p.a., potrivit art.3 lit.a) din Condiţiile speciale ale convenţiei de credit. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 2000 CHF, la cursul BNR din ziua efectuării plăţii, cu titlu de daune morale”, arată una dintre soluțiile emise de judecători.

De asemenea, cei care au luat credite de la bănci, au făcut și plângeri penale în care acuză băncile de abuz. Unul dintre clienţii Volksbank care a depus plângere penală împotriva reprezentanţilor băncii spune că banca i-a modificat dobânzile.

“Am adresat Parchetului o plângere penală prealabilă pentru săvârşirea de către reprezentanţi ai VBR (Volksbank România) a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, ca urmare a vătămării intereselor şi drepturilor mele legale prin nerespectarea şi neaplicarea prevederilor art.II, alin.2 din Legea nr.288/2010, mai exact ca urmare a neanulării actelor adiţionale prin care, după data de 14.09.2010, în aşa-zisa aplicare a OG 50/2010 VBR a introdus abuziv comisionul de administrare şi a modificat dobânda fixă în dobândă variabilă deşi unii dintre noi au notificat banca în sens contrar şi au refuzat să semneze asemenea acte adiţionale”, spune unul dintre clujenii care au credit la această bancă.

 

Austriecii cu probleme

Cei de la Volksbank au avut atât de multe probleme în România încât în urmă cu câțiva ani au anunțat că se gândesc să se retragă de pe piața autohtonă. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, în schimb austriecii, conform declarațiilor oficiale, au făcut anul trecut o infuzie de capital în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Concomitent cu problemele pe care cei de la Volksbank le aveau în România, guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care majoritatea clienților nemulțumiți de serviciile bancare au câștigat în instanță. Este vorba de Ordonanţa 50/2010, care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit pentru consumatori, ea aplicându-se pentru contractele de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu un drept asupra unui bun imobil şi contractele de credit, al căror scop îl constituie dobândirea ori păstrarea drepturilor de proprietate asupra unui bun imobil existent sau proiectat şi renovarea, amenajarea, consolidarea, reabilitarea sau creşterea valorii unui bun imobil, indiferent de valoarea totală a creditului. Una dintre noutăţile extrem de importante ale acestei ordonanţe este aceea că se interzice perceperea unui comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă. Pentru creditul acordat, banca va putea perce doar comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, penalităţilor şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

 

De unde se uită BT la Volksbank

Banca Transilvania este în top 3 trei cele mai mari bănci din România, cu o cotă de piață de 8,9%. BT are aproape 550 de sedii și 1,88 de milioane de clienți. În ultimul timp, Banca Transilvania a fost interesată de clienții retail și IMM, precum și segmentele specializate. În trimestrul III, BT a încheiat cu un portofoliu de 2,27 milioane carduri. Noua bancă ar putea avea o rețea formată din 685 unități   și un portofoliu de circa 2,1 milioane de clienți.

 

Volksbank mai mic

Câţi bani are afacerea austriacă în România

Volksbank activează în România din 2000, fiind prezentă și prin diviziile Europolis, Premium Red și Volksbank Leasing Volksbank Leasing este specializată în leasing pentru autoturisme, atât noi cât și second hand, vehicule comerciale și echipamente pentru diverse industrii. Compania se adresează în principal companiilor, care reprezintă 90% din portofoliul firmei, în timp ce segmentul populației are o pondere de 10% din totalul clienților. Volksbank România avea active 5,25 miliarde de euro în decembrie 2009. Compania a finanțat, în primele nouă luni din 2007, bunuri în valoare de 155 milioane euro. Volksbank AG este o bancă înființată în 1922 și este una dintre cele mai mari patru bănci din Austria. Volksbank International este o instituție de credit care operează zece bănci în nouă țări, asigurând servicii pentru 1,5 milioane de conturi ale clienților. Volksbank AG deține 51% din acțiunile Volksbank Internațional, alți acționari fiind DZ Bank, WGZ Bank și Banca Populară Caisse d’Epargne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.