Iosif Sârzea e un pensionar din Călata, comuna Călăţele, în vârstă de 86 de ani, fost şofer la Antrepriza din Huedin. Omul şi-a pierdut complet vederea la ochiul drept, după un accident de circulaţie avut în 1983. Lucid, în ciuda vârstei înaintate şi a surzeniei sale, acesta povesteşte că necazurile lui şi ale soţiei – operată la ambele picioare – curg după ce şi-a dat în judecată vecina pentru tulburare de posesie. De atunci, cei doi au parte de cruntele intimidări ale vecinei, dublate de plângeri la autorităţi pe tema handicapului lor, toate culminând sâmbăta trecută cu un măr încasat de bătrân, în ochiul valid, din partea fiicei femeii.

Bărbatul de 86 de ani este însoţit la I.M.L. Cluj de ginerele său care-l ajută să coboare scările de la demisol, acolo unde se află cabinetul de consultaţii al instituţiei. Întrebat asupra motivului care-l aduce la Cluj, bărbatul mărturiseşte, fără urmă de ezitate, cu glas tunător, asemeni majorităţii celor suferinzi de surzenie: „Mi-am pierdut vederea ochiului drept în 1983, după un accident şi sâmbăta trecută a fost cât pe ce să mi-o pierd şi la stângul. De fapt, circa 30 – 40 de minute n-am mai văzut nimic după ce fiica vecinii mele, o educatoare în vârstă de vreo 40 de ani, care locuieşte în Huedin, s-a apropiat de mine şi de la vreo doi-trei metri m-a lovit în zona ochiului stâng, cu un măr, aruncat în forţă. Sunt turbaţi de furie fiindcă toate datele anunţă că voi câştiga procesul pentru tulburare în posesie pe care l-am intentat mamei femeii, aflat pe rol la Tribunalul din Huedin, iar Ana a răbufnit în ziua respectivă, în timp ce mă aflam în propria-mi grădină”. Bărbatul povesteşte că de la o vreme este permanent fotografiat şi filmat – el şi soţia sa – de către rudele vecinei cu care se află în proces, iar reclamaţiile la adresa gradului lor de invaliditate abundă la organele din Huedin, cu intenţia declarată să le fie suspendată pensia. „Ei susţin că ne prefacem că am avea handicap, deşi lucrurile-s atât de clare în privinţa mea şi a soţiei, ea fiind operată la ambele picioare – pensionată de gradul I, cu tije metalice implantate – dar ei nu se lasă. Şi uite, văzând că nu le merge, această femeie – educatoare la o grădiniţă din Huedin – a răbufnit în halul ăsta”. Bărbatul intră apoi cu dificultate în cabinetul de consultaţii, sprijinit de către ginere, de unde se întoarce curând cu un certificat în care i-au fost recomandate cinci zile de îngrijiri. La rândul său, ginerele pensionarului, Teodor Cioban, un bărbat cumsecade în vârstă de 61 de ani, remarcă, înainte de a părăsi împreună cu acesta sediul I.M.L. Cluj: „Când te gândeşti că  odinioară era obiceiul ca vecinii să-i ajute pe bătrânii neputincioşi, iar acum şi lucrul ăsta a degenerat, ajungându-se la situaţia ca vecinii să-i bată şi terorizeze”.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor I.P.J.Cluj, bătrânul, după ce şi-a scos certificatul medico-legal s-a prezentat la secţia de poliţie din Huedin, a prezentat actele, însă aflând că mai are destulă vreme să facă plângere penală împotriva fiicei vecinei a spus c-o va face zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.