Baronul PSD Nicolae Bădălău, poreclit ”Ficăţel” va preluat din toamna acestui an conducerea Curţii de Conturi a României, după ce Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe şest, un decret în acest sens. Bădălău este şi preşedintele executiv al PSD şi are calitatea de inculpat pentru că a încercat să mituiască un procuror pentru a primi soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Porecla îi vine de la şpaga primită în carne de pui şi pe care intenţiona să o dea pe post de pomană electorală. El este cercetat şi pentru intervenţii la conducerea ANAF în favoarea unei firme evazioniste.


În 26 iunie, Administraţia Prezidențială a promulgat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

În urmă cu un an, senatorii PSD Mihai-Viorel Fifor, Ecaterina Andronescu, Adrian Anghel, Leonardo Badea, Florian Dorel Bodog, Alexandru Cordoş, Florinel Dumitrescu, Liviu Marian Pop şi Matei Suciu au depus o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Ei cereau ca soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor ai auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi să beneficieze de pensie de urmaş, calculată din pensia de serviciu aflată în plată. Anul acesta, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a cerut modificarea articolului 47, alineat 2, din Legea Curţii de Conturi.

Conform documentului depus de Ciuhodaru, modificarea introducea un criteriu nou în specializările persoanelor care pot fi inspectori ai curţii de Conturi, anume cei care au studii inginereşti. „Pentru a fi numiţi consilieri de conturi, se cere îndeplinirea următoarelor condiţii: studii superioare economice, juridice sau inginereşti, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică”. După câteva zile de la cererea deputatului Ciuhodaru, senatorul Bădălău depune exact aceeaşi solicitare. Astfel, din mai până la sfârşitul lunii iunie, modificarea legislativă a trecut prin comisii fără nici o problemă şi a ajuns să fie promulgată de Iohannis. Potrivit CV-ului, Bădălău este absolvent al Facultăţii de Inginerie şi Management Agroturistic din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Tot acolo a făcut şi Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare. În plus, a lucrat ca inginer la şantierele Bolintin Vale, Grădinari şi Giurgiu.

 

La Curtea lui Bădălău

Numele lui Nicolae Bădălău a apărut în mai multe anchete ale procurorilor. Pe 28 octombrie 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuza public de trafic de influenţă pentru că ar fi intervenit la ANAF, Prefectura Giurgiu şi APIA pentru o firmă implicată într-un circuit financiar fraudulos.

„Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei, care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi. De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său”, se menţionează într-un comunicat al DNA. El ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una dintre societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. „Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată”, au precizat procurorii.

Bădălău a fost prins la furat de când era mic. În 1988 era un tânăr inginer agronom şi a fost prins de poliţie cu patru saci de grâu furaţi. Atunci şi-a recunoscut fapta, iar în rechizitoriu, procurorul de caz a menţionat: „Profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de Recepţie Malu Spart, a sustras 4 saci cu grâu  pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru, vânzându-i acestuia cu suma de 1.200 lei”.

Bădălău a fost condamnat de către tribunalul comunist la un an de închisoare cu executare la locul de muncă. El a reuşit să obţină astfel pedeapsa minimă, după ce avocatul său a invocat faptul că prejudiciul este unul minor. Bădălău a declarat în faţa instanţei că regretă furtul comis. Norocul său a constat în faptul că în anul respectiv Nicolae Ceauşescu a împlinit 70 de ani, prilej cu care fostul dictator a decis să amnistieze toate infracţiunile ce au primit o condamnare mai mică de 10 ani.

 

Premoniţia lui Văcăroiu

În urmă cu aproximativ două luni, Gazeta de Cluj prezenta faptul că mai mulţi senatorii au un  proiect de lege prin care vor să modifice modul de funcţionare al Curţii de Conturi.

”Se poate şi desfiinţa Curtea de Conturi, nicio problemă, aşa cum aţi început anul acesta cu tăierea bugetului şi cu blocarea posturilor. Este posibil! Noi aducem în fiecare an din controlul operativ în jur de 200 de milioane de euro şi din deciziile din urmă care se aduc la îndeplinire. Pe total, cam 1 miliard – 1,2 miliarde euro pe an. Este o instituţie specifică. Parlamentul îmi dă 65 de milioane, din păcate acum mi-a dat Guvernul, că mi-a tăiat, Parlamentul nu s-a băgat. E pentru prima oară în istoria de 153 de ani a Curţii de Conturi când i se taie bugetul. Stau pe 340 de posturi libere că mi-aţi tăiat fondul de salarii dumneavoastră, Parlamentul. V-am atenţionat că statul pierde peste 800 milioane euro anual din cauza asta, dar e decizia dumneavoastră, nu o discut. Probabil că pe viitor se va gândi dacă se va forma şi o nouă lege de organizare, să îi dăm un statut corespunzător dacă vrem cu adevărat să avem o Curte de Conturi care să introducă disciplina financiară în ţară”, a declarat Văcăroiu.


PSD-istul Ficăţel

În 2013, Bădălău era cercetat în stare de libertate pentru trafic de influenţă în dosarul “mafia cărnii”. La sfârşitul lunii mai 2013, „la solicitarea lui BĂDĂLĂU NICULAE, ELIAS EL KHOURY a pus la dispoziţia acestuia, prin intermediul lui Sărăcuţu Adrian,  cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre, produsele fiind ridicate, în data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere deţinut de AGROLI GROUP SRL, de către RADA GABRIEL. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizată Bădălău Nicolae la restaurantul său din oraşul Bolintin Vale, jud. Giurgiu” se precizează în documentele procurorilor.


Abateri de peste 260 de milioane de lei la primăriile din Cluj

În cadrul verificărilor efectuate asupra situaţilor financiare ale entităţilor cuprinse în programul anual de activitate al Camerei de Conturi Cluj au fost identificate (la majoritatea entităţilor) deficienţe în ceea ce priveşte modul de organizare şi conducere a contabilităţii în conformitate cu prevederile legale, fapt ce a condus la nereflectarea reală şi exactă a operaţiunilor financiar contabile în situaţiile financiare întocmite la data de 31.12.2015, fiind consemnate un număr de 89 abateri cuantificabile, cu o sumă estimată a erorilor de 260.277.000 de lei.

În urma acţiunilor de audit şi control desfăşurate la unităţile administrativ-teritoriale, regii autonome şi societăţi comerciale cu capital integral sau majoritar al entităţilor publice locale din judeţul Cluj, au fost constatate la acest obiectiv un număr de 76 abateri de la legalitate şi regularitate în sumă totală de 3.674.000 de lei, din care 74 abateri în sumă estimată de 3.625.000 de lei, sunt generatoare de venituri suplimentare, inclusiv majorările de întârziere pentru neplata la termen a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.