Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că deciziile luate la Summit au transformat Uniunea Europeană într-un uriaş şantier care se reconstruieşte instituţional, iar principalul obiectiv al deciziilor este prezervarea Uniunii Europene.
Nici UE nici FMI nu au nimic împotrivă ca în execuţia bugetară să ajungem la 2,4 deficit pe cash. Diferenţa de la 1,9 la 2,4 trebuie s-o împrumutăm.
Am invitat partidele politice miercuri la consultări pe tema modificării Constituţiei.
Pentru statele din zona euro şi pentru cei din afara zonei euro care au dorit există pactul Euro Plus. România este membră a acestui pact.
Acordul de uniune fiscală creează şi un mecanism de evitare a erorilor. Execuţia bugetară va fi monitorizată. Niciun stat nu poate să angajeze credite externe decât transmiţând planificarea de angajare la Uniunea Europeană. Înainte de sfârşitul anului vom avea un proiect al acordului de uniune fiscală, care va fi analizat de toate statele membre, iar acordul va fi adoptat la consiliul din luna martie.
Toate statele membre ale UE au obligaţia să revină la deficite de maxim 0,5% şi la un nivel de îndatorare de maxim 60%, în conformitate cu un program stabilit de Comisia Europeană. Aceste prevederi se aplică în mod egal oricărui stat al Uniunii Europene. Singura structură neutră care poate veni să controleze un stat membru al Uniunii Europene este Comisia Europeană. A devenit mult mai scump să nu-ţi plăteşti datoriile decât să continui să împrumuţi bani.
Bugetele trebuie menţinute în echilibru sau în surplus. Până la 31 decembrie 2012 statele trebuie să includă modificările în Constituţii sau în legislaţia echivalentă.
Modul în care se vor desfăţura lucrurile în UE în perioada următoare nu va permite ca în zona euro şi în UE să nu fie ţări care nu duc politici de calitate dar se ascund. Nimeni nu mai poate miza pe faptul că propria ineficienţă va fi acoperită de statele care au politici responsabile.
Niciunul din şefii de stat şi de Guvern nu a vrut să se spele pe mâini de responsabilitate la nivel naţional. Ţelul ultim al eforturilor este mutarea politicilor economice ale statelor membre către sustenabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.