Traian Băsescu a anunțat că demisionează din fruntea PMP în noaptea emiterii OUG 13. De atunci și până azi, poziția publică a acestuia s-a diferențiat în câteva momente cheie de cea a partidului.

Într-o analiză mai veche, Băsescu se face frate cu diavolul ca să treacă puntea DNA, se vorbește despre asemănarea dintre linia mesajelor pe tema abuzului în serviciu,  transmise de fostul președinte și de PSD.

Iată că în Parlament, cu ocazia votului de respingere pe OUG 13, această linie a fost vizibilă din nou. Dacă la Cameră, respingerea OUG 13 a fost susținută de toți deputații PMP, la Senat, grupul condus de Traian Băsescu s-a abținut în totalitate.

PMP a votat deci la Senat într-un fel, la Camera Deputaților în alt fel. Liderul Robert Turcescu se lăuda ieri pe Facebook cu faptul că toți ai lui au votat respingerea OUG 13. Iată deci, că partidul are probleme la nivel intern, pentru că abordarea diferită a grupurilor, cel din Senat și cel din Cameră,  reprezintă două mesaje diferite, transmise electoratului propriu.

Fostul președinte continuă susținerea tezei că abuzul în serviciu a fost dezincriminat. În meciul personal împotriva DNA, Băsescu pare determinat să joace până la capăt. Iar dacă acest lucru înseamnă să susțină uneori pe față, alteori mai voalat, poziția PSD, ei bine, asta se traduce în cel mai bun caz printr-o nouă „soluție imorală” la care fostul președinte apelează.

Care vor fi consecințele pentru PMP?

Cu tot cu delimitarea lui Băsescu de fruntea organizației, este aproape imposibil să nu se confunde imaginea sa cu cea a partidului. Iar cum astăzi PSD este încă în corzi, era o oportunitate bună inclusiv pentru ca PMP să crească pe acest fond. La urma urmei, antiteza dintre PMP și PSD rămăsese unul dintre puținele catalizatoare la care mai recepționau susținătorii popularilor.

Traian Băsescu s-a tot obișnuit să-și dividă electoratul. Mai întâi, a tras după el o parte din simpatizanții PDL. Mișcarea cu Udrea a rupt din nou în două propriul electorat.  În acea vreme, nimeni nu contesta deciziile fostului președinte. Liderul absolut nu era contrazis și voința sa reprezenta și direcția partidului. Acum, după aducerea lui Robert Turcescu, se pare că există și alt centru de putere, care are un cuvânt de spus și dă o direcție total opusă. Poate în acest fel se explică și de ce Băsescu a scris pe Facebook chiar în prima zi a protestelor că renunță la conducerea PMP, în timp ce Turcescu și Tomac demonstrau alături de protestatari, transmițând, live pe Facebook, din Piața Victoriei. Diferența de abordare a subiectului OUG 13, din interiorul PMP, a dus la acea acțiune a fostului președinte, care a folosit argumentul plecării ca să îi strângă un pic cu ușa pe Tomac și Turcescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.