În cursa pentru conducerea Baroului Cluj s-au înscris avocaţii Călin Budişan, Mircea Pop şi Flavia Maier. Alegerile vor avea loc pe 25 martie la Grand Hotel Italia. Gazeta de Cluj vă prezintă în rândurile de mai jos motivele care i-au determinat pe cei trei avocaţi să candideze pentru funcţia de Decan al Baroului Cluj şi mai ales, ce îi recomandă.

 

Călin Budişan: ”Experienţa şi funcţiile avute stau la baza luării deciziei de depunere a acestei candidaturi”

Călin Budişan este unul dintre cei mai căutaţi avocaţi în materie de drept penal din Cluj. Are 47 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, profesând ca avocat în Baroul Cluj din anul 1999. În perioada 2010-2014 a deţinut funcţia de Consilier în cadrul Baroului Cluj, iar din 2014 deţine funcţia de Prodecan al Baroului Cluj.

”Experienţa şi funcţiile avute stau la baza luării deciziei de depunere a acestei candidaturi şi cred că mă recomandă pentru ocuparea acestei funcţii, la care consider că acced progresiv într-un moment de maturitate profesională.

În anii 2008 – 2011 am fost Membru în Comisia de soluţionare a contestaţiilor la examenul de primire în profesia de avocat, Centrul de examinare Cluj, iar în anul 2009 membru în Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor la examenul de primire în profesia de avocat. Din 2009 sunt Lector în cadrul Institutului Naţional de Pregătire Profesională a Avocaţilor – I.N.P.P.A. Cluj în cadrul programului de pregătire iniţială a avocaţilor stagiari şi pregătire continuă a avocaţilor definitivi, la disciplina Drept procesual penal.

În anul 1999 am absolvit cursurile postuniversitare de perfecţionare în specializarea drept penal, iar în anul 2012 am obţinut titlul ştiinţific de doctor în drept penal.

În anii 2015-2018, mi-am adus contribuţia ştiinţifică în cadrul celor mai importante conferinţe de drept penal şi drept procesual penal. Menţionez câteva dintre acestea:

2015 – speaker în cadrul Conferinţei proiectului naţional din perspectiva Avizului nr. 16 asupra relaţiilor dintre judecători şi avocaţi adoptat de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei, cu lucrarea Prezumţia de nevinovăţie. Aspecte ale dreptului la apărare, conform noilor dispoziţii ale Codului de procedură penală în camera preliminară – articol publicat în volumul scris de Judecător dr. Rodica Aida Popa ,,Noi instituţii ale dreptului penal şi dreptului procesual penal în dialogul interprofesional între judecători şi avocaţi,, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2015, p. 298.

2017 – speaker în cadrul Conferinţei Codurile penale la 3 ani de la intrarea în vigoare, cu lucrarea Prezumţia de nevinovăţie. Evoluţia conceptului şi valenţele sale actuale – lucrare publicată în Revista Caiete de Drept Penal Anul XIII, octombrie-decembrie 2017 2018 – speaker în cadrul Conferinţei de Drept fiscal şi evaziunea fiscală în epoca ,,ne bisin idem”, cu lucrarea Expertiza Fiscal-contabilă. Rolul ei.

Din anul 2010, conduc activitatea departamentului de apărare a profesiei – departament cu un rol deosebit de important în protejarea profesiei de fenomenul avocaturii clandestine practicate de către ,,barourile paralele,, în afara cadrului legal. În anul 2017, acest departament a avut spre soluţionare 166 de probleme cu care a fost sesizat.

Activitatea departamentului pe care îl conduc a constat în urmărirea plângerilor înregistrate anterior şi formularea de noi plângeri împotriva persoanelor care au fost depistate că exercită fără drept profesia de avocat şi reprezentarea intereselor Baroului Cluj în toate gradele de jurisdicţie. În aceste demersuri am fost ajutat de un colectiv de avocaţi extrem de preocupaţi în apărarea profesiei.

Departamentul apărarea profesiei a făcut propuneri cu privire la formularea de plângeri penale împotriva persoanelor care au exercitat fără drept profesia de avocat, formularea de plângeri împotriva ordonanţelor de clasare a cauzelor, redactarea constituirilor de parte civilă în numele Baroului Cluj, formularea contestaţiilor privind durata procesului penal, sesizarea altor

Consilii ale Barourilor pentru a lua sancţiunile disciplinare care se impun împotriva avocaţilor care fac parte din respectivele barouri.

Un rezultat notabil în ceea ce priveşte lupta împotriva persoanelor care exercită fără drept profesia de avocat îl constituie multiplele condamnări obţinute de către Baroul Cluj, împotriva acestor persoane; un exemplu elocvent îl constituie Decizia Penală nr. 903/2017 a Curţii de Apel Cluj, prin care inculpatul S.I. a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a profesiei de avocat, iar sub aspectul laturii civile a fost obligat la plata sumei de 1.000 de

lei cu titlu de despăgubiri civile către Baroul Cluj.

De asemenea, am adus un plus de imagine Baroului Cluj prin câştigarea a două titluri de vicecampioni mondiali cu echipa de fotbal pe care o antrenez.

Experienţa celor 20 de ani în profesia de avocat constituie un reper important atât pentru subsemnatul în luarea deciziei de a candida la cea mai înaltă funcţie din cadrul baroului, cât şi pentru d-voastră dragi colegi, care urmează să vă exprimaţi votul de încredere pentru următorii 4 ani.

Dincolo de activitatea intensă în profesia de avocat, în special în domeniul dreptului penal, ceea ce mă recomandă cu adevărat pentru această funcţie este seriozitatea şi profesionalismul cu care mi-am asistat şi reprezentat clienţii, în cauze complexe, cu un grad ridicat de dificultate. Aceeaşi conduită şi interes le voi manifesta şi în situaţia în care voi fi ales decan.

Consider că sunt o persoană deschisă dialogului, atât între avocaţi, cât şi între avocaţi şi celelalte profesii juridice. Conlucrarea profesională reprezintă un exemplu pozitiv de evoluţie profesională şi singura modalitate în care avocaţii vor rămâne parteneri reali ai justiţiei.

În calitate de decan ar trebui să ne preocupe mai mult şi ar putea fi perfecţionate aspecte legate de: concilierea intereselor tuturor membrilor Baroului Cluj, îmbunătăţirea imaginii Baroului Cluj (al doilea barou din ţară) şi a avocaţilor din acesta în raport cu instituţiile, autorităţile, instanţele, parchetele şi UNBR – ul, iniţiative referitoare la lărgirea sferei activităţilor exercitate de către avocat în cadrul profesiei, eliminarea în totalitate a fenomenului avocaturii clandestine, îmbunătăţirea standardelor de pregătire a avocaţilor.

Doresc succes tuturor colegilor mei candidaţi la organele de conducere şi spor în aceste vremuri complicate pentru avocaţi!

Să ne dea Dumnezeu inspiraţie să alegem ceea ce e mai bine pentru noi toţi!”, arată în prezentarea sa, avocatul Călin Budişan.

 

 

 

Mircea Pop: ”Cred în puterea noastră”

Mircea Pop este actualul Decan al Baroului Cluj. Avocatul a câştigat alegerile în martie 2014, în faţa avocaţilor Livia Labo şi Doina Gherman. La vremea respectivă, decanul declara că doreşte să schimbe în bine imaginea instituţiei pe care o reprezintă.

Mircea Pop este avocat din 1992, în perioada 2004-2008 a fost preşedintele filialei Cluj a lichidatorilor şi membru în Comitetul naţional de conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi Reorganizare, este, din 2008, membru în Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, de peste 10 ani este membru în Consiliul Baroului Cluj, iar în perioada 2010-2014 a fost prodecan al Baroului Cluj.

Potrivit site-ului baroul-cluj.ro, Mircea Pop se descrie ca fiind ”un avocat dedicat total vocaţiei şi profesiei”.

”Cred intens că valoarea şi competenţa profesională alături de verticalitatea morală şi tăria de caracter sunt vectorii carierei mele de până acum. Şi pe aceste valori îmi fundamentez viitorul. Sunt tânăr în ciuda realizărilor mele de până acum (…). Şi tânăr fiind simt atât de acut nevoia noastră, a tuturor avocaţilor baroului, de a ne adapta ritmul şi metodele la lumea modernă în care trăim fără a ne pierde valorile.

În ce cred: Cred în decenţa umană şi respect. Cred în valoare profesională şi umană. Cred în echipă şi în idei inovatoare. Cred în schimbare şi modernitate. Cred în puterea noastră!

Avem nevoie de modernizare pentru că ea este în primul rând o necesitate profesională. În al doilea rând înseamnă a ne atinge obiectivele mai repede şi mai uşor. Ce înţeleg eu prin modernizare: lucrul în echipa şi comunicare directă,  transparenţă decizională, echilibru şi diplomaţie în relaţionare, folosirea mijloacelor moderne de comunicare pentru binele tuturor avocaţilor.

Am nevoie de voi pentru ca împreună avem nevoie de schimbare. Şi de soluţii la problemele noastre curente, de zi cu zi. Pentru a putea să te reprezint, pentru a putea să îţi apar interesele, pentru a putea face schimbarea şi pentru decenţă şi modernitate acordă-mi încrederea ta! Fii împreună cu mine.

Ce îmi propun: Să arăt că viaţa profesională în cadrul Baroului se poate clădi mai ales punând în faţa adevărată confraternitate a avocaţilor. Să rezolv probleme profesionale individuale ale avocaţilor, prin comunicare, sprijin şi încredere reciprocă. Să asigur transparenţă decizională şi de cheltuire a banilor Baroului. Să asigur generaţiei tinere a avocaţilor protecţie profesională, promovarea ideilor tinerilor şi implicarea acestora în construcţia imaginii Baroului .

De ce îţi cer votul: Pentru că binele fiecăruia din noi depinde de modul în care suntem reprezentaţi în relaţiile profesionale la nivel de Barou. Pentru că respectul uman trebuie să fie prima condiţie pe care să ne clădim toate celelalte valori profesionale. Pentru că tinereţea este motorul progresului. Pentru că experienţa, demnitatea şi valoarea în profesie ţi le clădeşti încă din tinereţe, urmând modele care îţi inspira încredere”, spune Mircea Pop.

De asemenea, avocatul menţionează că blogul personal -www.mirceastefanpop.ro –nu va fi folosit până la finalizarea alegerilor pentru funcţia de Decan al Baroului Cluj.

 

 

 

Flavia Maier: ”Dezideratul meu este ca prin eforturile noastre susţinute să reuşim să recâştigam din prestigiul de altă dată”

Flavia Maier este avocat în Baroul Cluj din anul 1994, an în care a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai şi de la data absolvirii stagiului îşi desfăşoară activitatea ca şi avocat titular al unui cabinet individual, profesând cu precădere în domeniul dreptului civil şi al contenciosului administrativ.

”Sunt căsătorită şi am un fiu în vârstă de 13 ani. Mi-am început activitatea profesională într-o perioadă în care profesia de avocat îşi păstra încă vechiul ei prestigiu iar noi, avocaţii, eram priviţi şi trataţi ca egali ai celorlalţi participanţi la actul de justiţie. În decursul celor aproape 24 de ani de activitate neîntreruptă în profesie am parcurs toate etapele, de la primii paşi în privatizarea profesiei şi până la avocatura de astăzi pe care o cunoaştem cu toţii. A fost o perioadă marcată de multă muncă, cu satisfacţii profesionale dar şi dezamăgiri şi eşecuri, o perioadă în care am văzut ce înseamnă avocatura atât în perioade de creştere economică cât şi în perioade de recesiune, în care “supravieţuirea” în profesie a fost o luptă de zi cu zi. Au existat şi momente în care m-am gândit la o reorientare către o profesie mai puţin solicitantă, cum poate v-aţi gândit câteodată şi voi, însă n-am făcut-o pentru că am realizat că avocatura face parte din fiinţă mea, parte la care nu pot renunţa. Mă aflu acum la finele celui de-al doilea mandat de consilier în cadrul Baroului Cluj şi pot spune că în decursul celor opt ani ai celor două mandate am investit timp şi efort alături de colegii mei din Consiliu străduindu-mă să-i reprezint cât mai bine pe cei ce mi-au acordat încrederea lor .

În decursul celor două mandate de consilier am avut un număr de şapte participări la Congresul avocaţilor, ocazie cu care mi-am format o imagine asupra modului în care este asigurată reprezentativitatea noastră şi a celorlalţi colegi din ţară la nivelul organelor centrale de conducere ale profesiei. De asemenea, timp de 4 ani am avut calitatea de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Casei de Asigurări a Avocaţilor. În această calitate am participat la şedinţe ale CAA contribuind la dezbaterile asupra noului Statut aflat pe atunci în stadiu de proiect şi care în prezent este legea nr.72/2016. Am luat decizia de a candida la funcţia de Decan al Baroului Cluj în deplină cunoştinţă de cauză a răspunderii şi a imensului volum de muncă pe care aceasta le implică şi având totodată convingerea că am experienţa, maturitatea şi determinarea necesară pentru a putea onora un astfel de mandat. Consider că Decanul Baroului trebuie să fie vocea prin care interesele noastre ale tuturor, ca profesie, să fie reprezentate şi doleanţele noastre să se facă auzite de către cei cu care intrăm în contact în activitatea noastră de zi cu zi. Aceasta deoarece Decanul este cel care poate şi trebuie să se facă ascultat de către cei cu putere de decizie din cadrul instanţelor, parchetelor, instituţiilor şi autorităţilor, pentru a ne putea exercita cât mai bine profesia în interesul celor care îşi pun soarta în mâinile noastre.

Dezideratul meu este ca prin eforturile noastre susţinute să reuşim să recâştigam din prestigiul de altă dată şi să ne impunem în faţa tuturor ca membri ai unei profesii de elită care trebuie să fie respectaţi ca atare. Sunt pe deplin conştienta de faptul că ceea ce s-a pierdut în timp nu se poate recâştiga peste noapte şi că poate va fi nevoie să treacă ani până la momentul la care profesia noastră să redevină ceea ce a fost. Cred însă că trebuie să încetăm a sta deoparte privind pasiv cum ne transformăm în auxiliari ai justiţiei în timp ce alte profesii prosperă din activităţi care odinioară erau ale profesiei noastre, sau suportând diverse umilinţe de tot felul , cu teama că o poziţie fermă va dăuna intereselor celor pe care-i apărăm.

În opinia mea, Decanul trebuie să fie totodată şi un liant în măsură să înţeleagă şi să concilieze interesele tuturor membrilor baroului, de la cei abia intraţi în profesie până la cei aflaţi la finalul carierei. Cred că experienţa şi maturitatea pe care o am îmi permite să fac acest lucru, pentru că pe de o parte n-am uitat ce înseamnă să fii tânăr şi care sunt aspiraţiile tinereţii iar pe de altă parte înţeleg şi grijile celor care după o viaţă de muncă vor să-şi încheie cariera cu demnitate şi cu certitudinea unui trai decent.

În egală măsură, aşa cum am spus-o de fiecare dată când am avut ocazia, cred că este deosebit de important să ne facem în mod real auziţi şi la nivelul organelor centrale de conducere ale profesiei, ale căror decizii ne influenţează viaţa de zi cu zi şi nu întotdeauna în bine. Chiar dacă o creştere efectivă a gradului de reprezentativitate la acest nivel necesită modificări de ordin legislativ care implică o procedura de durata, în acest moment stă în puterea noastră ca cei pe care îi mandatăm să ne reprezinte interesele la acest nivel, să fie persoane care să facă acest lucru în mod efectiv şi nu doar la nivel de participare formală.

În măsura în care consideraţi că pot fi eu persoana care să vă reprezinte şi prin votul vostru îmi veţi da posibilitatea să fac acest lucru, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a va răsplăti încrederea şi vă asigur de întreaga mea disponibilitate de a asculta doleanţele tuturor şi ale fiecăruia în parte si de a lupta pentru a ne atinge obiectivele propuse”, spune Flavia Maier.

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.