Funcționarul din Primăria Florești, Ionuț Sorin Cocan, ce a fost prins în flagrant luând mită în această iarnă a fost condamnat la ani de închisoare cu suspendare. Cunoscut și sub porecla de ”Bebe Dolaru”, acesta a fost condamnat de către Tribunalul Cluj la executarea muncii în folosul comunității, culmea, la primăria la care era angajat și la o biserică din zonă.

 

În această iarnă, procurorii l-au prins în flagrant pe Cocan, în timp ce lua mită de la un condamnat pentru ca cel din urmă să fie pontat cu ore de muncă în folosul comunității pe care în realitate nu le-ar fi executat.

Surse apropiate anchetei susțin că Bebe Dolarul ar fi fost unul dintre cei ce i-au sifonat pe mai mulți inculpați din dosarul CRIDOV, tocmai pentru a scăpa de închisoare. Mirarea nu e mare, având în vedere că Ionuț Cocan este și nepotul Danei Varga, fostă consilier la cabinetele lui Crin Antonescu și Victor Ponta.

 

Proces scurt

Pe durata anchetei, Cocan a fost destul de ”menajat”. Acesta a primit de câteva ori ca măsură preventivă ”arestul la domiciliu”, iar câteva luni mai târziu a primit următoarea sentință:

”Condamnă pe inculpatul : Cocan Ionuț Sorin În baza art. 289 alin. 1 Cod Penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 şi cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal (6 acte materiale), cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod de Procedură Penală, la pedeapsa de : – 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În baza art. 289 al. 1, rap. la art. 66 al. 2, art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. În temeiul art. 321 alin. 1 teza I Cod Penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal (5 acte materiale), şi cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod de Procedură Penală, la pedeapsa de: – 9 (nouă) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. În baza art. 38 al. 1 Cod Penal constată că cele două infracţiuni sunt concurente, iar în temeiul art. 39 al. 1 lit. b Cod Penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 2 ani şi 4 luni închisoare la care adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 9 luni închisoare, adică de 3 luni, rezultând în final pedeapsa de: – 2 (doi) ani şi 7 (şapte) luni închisoare.

În baza art. 45 al. 1 Cod Penal rap. la art. 289 al. 1, rap. la art. 66 al. 2, art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod Penal aplică inculpatului alături de pedeapsa principală de 2 ani şi 7 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 91 Cod Penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani şi 7 luni” decide magistratul de la Tribunalul Cluj.

primaria floresti

Fie roata și pătrată, tot se-ntoarce ea odată

Reamintim că Ionuț Cocan era angajatul primăriei Florești ce ponta condamnații la muncă în folosul comunității în subordinea acesteia.

Procurorii l-au prins in flagrant pe Cocan în timp ce lua bani de la un astfel de condamnat, astfel că pedeapsa a fost pe măsură.

În cei trei ani și șapte luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Cocan, potrivit deciziei Tribunalului Cluj, va fi nevoit să presteze muncă neplătită în folosul comunității floreștene.

Cu alte cuvinte, din spatele ghișeului ce se ocupa cu pontarea, Cocan s-a mutat de cealaltă parte a baricadei și va munci fiind pontat de alți foști colegi din Primăria Florești, timp de mai bine de trei luni. Potrivit instanței acesta va trebui să efectueze nu mai puțin de 90 de ore de astfel de prestări servicii.

„(…)să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod Penal impune condamnatului să execute şi obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Cluj sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod Penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Floreşti sau a parohiei Ortodoxe Române – Biserica „Sf. Dumitru” Floreşti, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, cu respectarea dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare.” mai arată instanța.

De asemenea, judecătorul a dispus confiscarea a 3.050 lei ca măsură asiguratorie luată prin ordonanța procurorului emisă în dosarul de urmărire penală. În cazul în care sentința motivată nu este contestată în 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Cluj, iar Cocan nu respectă prevederile decise de judecător, acest va executa pedeapsa, sus amintită, în penitenciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.