Conducerea bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a câştigat un proiect european în valoare de aproape 5 milioane de euro pentru renovarea totală a bisericii. De asemenea, şi alte monumente ce aparţin Clujului, vor fi reabilitate, obiectivul proiectului fiind creşterea numărului mediu anual de vizitatori.

 

Biserica Sfântul Mihail, închisă pentru renovări

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca va fi închisă timp de trei ani pentru renovări. Biserica romano-catolică Sf. Mihail, considerată a fi unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România va fi reabilitată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.

Publicaţia maghiară maszol.ro scrie că planul tehnic va fi depus în această lună, după care se va trece la alegerea firmei care va executa lucrările de renovare. În planul de reabilitare e trecut acoperişul, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. De asemenea, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi cu o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire.

Obiectivul proiectului este creşterea numărului mediu anual de vizitatori, prin punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu. Prin implementarea proiectului se preconizează o creştere medie de 6% a numărului anual de vizitatori.

 

 

”Formaţii precum Zdob & Zdub sau R.O.A au „atentat” la Bisericii”

Proiectul european în valoare de aproape 5 milioane de euro, a fost câştigat de conducerea bisericii. Structura bisericii este una foarte bună, iar clădirea a rezistat în timp. Restaurarea pereţilor, a tavanului şi reconstruirea mai multor elemente gotice care s-au desprins din turn necesită eforturi migăloase.

“Biserica Sf. Mihail a fost renovată ultima dată în 1951 şi este foarte necesară o renovare totală a bisericii. Din păcate, în urma unui concert care a avut loc acum doi ani în piaţa centrală, muzica a fost atât de puternică încât din cauza vibraţiilor, a sunetului puternic, doi metri pătraţi din tavan au căzut, din fericire, noaptea, atunci când nu erau vizitatori”, a declarat Stelian Vereş, preot capelan la Biserica Sf. Mihail.

Administratorii bisericii se plâng că muzica de la concertele din cadrul Zilelor Prieteniei Bergenbier, a fost atât de zgomotoasă încât „vitraliile s-au cutremurat şi tencuiala a căzut”.

”Nu cutremurele, nu incendiile ci formaţii precum Zdob & Zdub sau R.O.A au „atentat” la structura Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”.

Reprezentanţii bisericii susţin că efectele au fost cu atât mai distructive cu cât scena a fost amplasată la aproximativ 10 metri de clădire, şi nu pe strada din latura vestică a pieţei, unde de obicei aceasta este pusă.

În urma renovării vor fi scoase la lumină mai multe elemente gotice. Printre acestea se află şi amvonul care a fost construit in stil baroc după 1716, însă sub el se ascunde un alt amvon construit in stil gotic, aşa ca cel baroc va fi mutat pe un alt stâlp.

Biserica Sfântul Mihail din Cluj este si unul dintre cele mai importante puncte turistice din oraş: zilnic ii trec pragul aproape 3000 de turişti.

 

 

Când va mai putea fi vizitată?

Potrivit preotului capelan Stelian Veres, planul tehnic al renovării va fi depus în luna martie, alegerea executantului urmând să aibă loc după aprobarea proiectului. Este probabil ca lucrările să înceapă între Paşti şi Rusalii. Redeschiderea pentru public a bisericii renovate este planificată să aibă loc în toamna anului 2021. Cu toate acestea, se doreşte ca o dată pe lună să se asigure posibilitatea ca cei interesaţi să poată efectua vizite de lucru la biserică. În opinia preotului capelan, cele mai mari intervenţii vor fi restaurarea structurii acoperişului bisericii, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. În acelaşi timp, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire, iar turnul urmează să fie deschis în mod permanent pentru vizitatori. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.

 

Alte monumente din Cluj ce vor fi reabilitate

Castele din Gilău şi Răscruci, dar şi biserici care aparţin Clujului, vor fi reabilitate printr-un proiect european, care vizează creşterea numărului de vizitatori.

Castelul Wass-Banffy din satul Gilău

Proiectul „Restaurarea castelului din Gilău şi amenajări exterioare aferente“ este implementat de Fundaţia Traditio Transylvanica. Valoarea totală a proiectului este de 21,89 milioane de lei, finanţarea nerambursabilă alocată reprezentând 98% din total, potrivit reprezentanţilor ADR N-V.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea atractivităţii turistice a Castelului Wass-Banffy (Barcsay), prin valorificarea potenţialului acestuia, ca urmare a restaurării imobilului. Prin implementarea proiectului, pe o durată de 48 de luni de la semnarea contractului de finanţare, se preconizează o creştere medie a numărului anual de vizitatori la Castelul din Gilău cu 6%.

 

 

Biserica Evanghelică-Luterană

Parohia Cluj începe implementarea proiectul “Restaurare biserica episcopală Luterană”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Termenul de finalizare este 12.10.2021, durata de implementare fiind 48 luni. Valoarea totală a proiectului este de 6.409.607,44 lei, din care 5.109.431,07 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Programul Operaţional Regional 2014-2020 este implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

 

 

Castelul Banffy din Răscruci

S-a semnat contractul de finanţare a proiectului european privind „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida, judeţul Cluj. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea şi conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci, format din clădirea castelului şi parcul care îl înconjoară, atât din punct de vedere al valorificării patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, cât şi în ceea ce priveşte impulsionarea dezvoltării locale. În acest scop, s-a decis schimbarea funcţiunii Castelului în Centru cultural reprezentativ pentru judeţul Cluj, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale. De asemenea, deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare şi organizare de evenimente culturale va aduce o plus-valoare atât obiectivului turistic în sine cât şi zonei în ansamblu.

În mod concret, în ceea ce priveşte clădirea Castelului, a cărei suprafaţa totală desfăşurată este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă şi compoziţie, toate elementele de construcţii şi decorative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.