Cererea de revendicare ale bisericilor pentru clădiri în care funcționează școli este legală. Numarul acestora a crescut substantial in ultimii ani. 

Mai bine de jumătate din cele 26 de imobile care fac obiectul unor procese de retrocedare aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și Eparhiei Reformate din Ardeal.

Dar cât este de moral ca școlile să plătească chirie Bisericii? De mai bine de 25 de ani în Cluj-Napoca nu s-a încheiat procesul de retrocedare a clădirilor. Sute de elevi au fost afectați de-a lungul anilor de retrocedările de clădiri, arata cei de la Ziar de Cluj. 

26 de școli, licee și grădinițe din Cluj-Napoca funcționează în clădiri care au fost revendicate de biserici. Unele au fost retrocedate, altele sunt în curs de retrocedare, iar în cele mai fericite cazuri Primăria a câștigat procesul. Este celebru cazul Școlii Gimnaziale Ioan Bob care a trebuit să părăsească sediul de pe strada cu același nume după ce imobilul a fost predat proprietarului. Copiii au fost mutați într-un sediu provizoriu până când Primăria a modernizat clădirea de pe strada Memorandumului nr. 22, unde funcționează de anul trecut. Până atunci, școala plătea chirie proprietarului clădirii pentru spații care oricum erau insuficiente.
Procesele de retrocedare a clădirilor sunt vechi de peste 25 de ani, de când legea a permis vechilor proprietari să își ceară drepturile în instanță. Unele nici acum nu sunt soluționare, iar în alte cazuri s-a ajuns la situații aberante în care liceele confesionale plătesc chirie tocmai episcopiei de care aparțin. Este legal, dar nu și moral. Primăria achită lunar sume importante pentru plata chiriei în cazul școlilor care funcționează în clădiri retrocedate.

Colegiul George Coșbuc a „scăpat” de Congregația Surorile Maicii Domnului

Cele mai multe cereri de retrocedare aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia (cinci imobile) și Eparhiei Reformate din Ardeal (10 clădiri). Celelalte sunt ale unor fundații, congregații și parohii.

Școala de Muzică Augustin Bena funcționează într-o clădire retrocedată de pe strada Horea nr. 21. Imobilul a fost restituit Fundației Caritatea – Federația Comunităților Evreiești. Într-un imobil alăturat, la numărul 23 funcționează Grădinița nr. 2, Grădinița cu Parfum de Tei. Și în cazul lor povestea este similară cu cea a Școlii de Muzică. Imobilul a fost retrocedat Fundației Caritatea – Federația Comunităților Evreiești.
Fundația Caritatea – Federația Comunităților Evreiești a mai solicitat în instanță o clădire și de pe strada Oțetului nr. 3 unde funcționează Grădinița nr. 69. Primăria Cluj-Napoca a făcut anul trecut o comisie de negociere în vederea achiziționării imobilelor aflate în proprietatea acestei fundații. Până atunci, este achitată o chirie lunară proprietarului, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor de unități școlare care funcționează în imobile retrocedate.

Clădirile de pe strada Avram Iancu în care funcționează Colegiul Național George Coșbuc au făcut obiectul unor procese de retrocedare. Congregația Surorilor Maicii Domnului, care aparțin de Episcopia Greco-Catolică au cerut în instanță imobilele de pe Avram Iancu de la numerele 56-58 și 60 (astăzi 70-72). În ambele cazuri a avut loc o restituire în natură plus despăgubiri pentru terenul pe care se află clădirile noi și un schimb de terenuri. Acum terenurile se află în proprietatea municipalității.

Episcopia Unitariană vrea școlile de pe 21 Decembrie 1989

Liceul Unitarian Janos Zsigmond își desfășoară activitatea într-o clădire retrocedată. Sediul acestui liceu se află pe bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 9 – str. Samuel Brassai nr. 8. Procesul de revendicare a clădirilor a fost câștigat de Episcopia Unitariană.
Episcopia Unitariană a mai câștigat un proces de revendicare a unor clădiri de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 7 – Samuel Brassai nr. 4, unde funcționează Liceul Samuel Brassai. Imobilul a fost scos din domeniul public printr-o Hotărâre de Consiliu Local din anul 2009.
Episcopia Unitariană a cerut în instanță un teren și o casă din incinta Grupului Școlar Tehnofrig de pe strada Maramureșului nr. 167/B. Au obținut o restituire nudă proprietate construcție și teren. Episcopia Unitariană a obținut o restituire nudă proprietate și a clădirii de pe str. Fr. J. Curie nr. 1 în care funcționează Grădinița nr. 9.

Citeste continuarea aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.