Dublu asasinat în Italia. Doi români de etnie rromă au fost ucişi prin împuşcare, fiind descoperiţi în portbagajul unei maşini, în Reggio Calabria din Italia

Regiune din Italia de sud, Calabria se situează la sud de Napoli. Limitată  în nord de regiunea Basilicata, Calabria întâlnește Sicilia de-a lungul Strâmtorii Messina. Este cunoscută ca leagănul şi fieful organizaţiei criminale ‘Ndrangheta. Unul din cei asasinaţi a fost identificat ca fiind Ioan Lăcătuş, originar de pe meleagurile bistriţene.

Reggio Calabria este un oraș în Italia și capitala provinciei cu același nume, cu o populatie de circa 186.000 de oameni. Orașul este situat în vârful peninsulei italiane și este despărţit de Sicilia de strâmtoarea Messina, fiind renumit pentru două statui celebre de bronz, dar şi pentru faptul că este o importantă zonă de litoral turistică.

Cei doi cetăţeni români de etnie rromă, Ioan Lăcătuş, în vârstă de 28 de ani, originar din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Ionela Hoholea, de 35 de ani, din judeţul Bacău, mamă a unei fetiţe de 10 ani, au fost împuşcaţi în cursul nopţii de 1 spre 2 octombrie şi apoi puşi în portbagajul unei maşini care ar fi trebuit să dispară în Marea Mediterană, în strâmtoarea Messina. Cele două cadavre au fost descoperite în dimineaţa zilei de marţi, 2 octombrie, în portbagajul unei maşini abandonate pe pontonul San Gregorio, la Reggio Calabria.

Autoturismul în cauză era pe jumătate atârnat de pontonul respectiv, probabil că asasinii au dorit să dispară orice urmă a crimei, intenţionând să împingă în mare maşina cu trupurile celor doi, dar din anumite motive au lăsat treaba neterminată.

Descoperirea autoturismului în care se găseau cadavrele lui Ioan Lăcătuş şi Ionela Haholea a fost făcută de un echipaj al carabinierilor, după ce un pescar a semnalat prezenţa maşinii pe ponton, balansând, pe punctul de a cădea în mare. Maşina, o Alfa Romeo 156, a fost identificată de carabinieri ca fiind înregistrată în evidenţele Primăriei din Reggio Calabria pe numele lui Ioan Lăcătuş.

Potrivit cotidianului „La Repubblica”, la nivelul capului bărbatului, criminaliştii au găsit o rană care nu este compatibilă cu un proiectil, el fiind lovit probabil cu o bâtă.

Aceasta îi face pe investigatori să considere că bărbatul a fost întâi ameţit cu o lovitură în cap, apoi a fost ucis împreună cu femeia, cu gloanţe trase din apropiere cu o armă de calibru mic, un pistol, în spate, la genunchi şi în cap.

După execuţie, asasinii au pus cadavrele în portbagaj şi au dus maşina pe ponton, cu intenţia de a şterge urmele.

Au încercat să împingă maşina în mare, dar Alfa 156 a rămas suspendată pe marginea pontonului. La faţa locului a fost găsit o rangă care a fost utilizată ca pârghie. Este posibil ca apariţia unei persoane să-i fi făcut pe asasini să fugă.

Maşina a fost abandonată pe cheiurile districtului San Gregorio din oraşul-port Reggio Calabria, în apropiere de aeroportul Tito Minniti. Roţile din faţă ale automobilului erau trecute de marginea cheiului, ceea ce i-a făcut pe poliţişti să creadă că cineva ar fi vrut să arunce maşina cu cele două corpuri în apă. Cel mai probabil, planul iniţial a fost abandonat din cauză că a fost întrerupt de „cineva sau ceva”, au spus poliţiştii.

Potrivit anchetei iniţiale, cei doi români au fost ucişi în afara maşinii, iar apoi corpurile le-au fost încuiate, legate, în portbagaj. Poliţiştii au mai găsit o rangă lângă maşină, care ar fi trebuit folosită pentru a ridica şi a împinge automobilul Alfa Romeo 156 în mare. Însă vinovatul (sau vinovaţii) s-a speriat şi a abandonat uneltele şi maşina suspendată între mare şi chei.

 

Victimele, implicate în proxenetism şi prostituţie

Cele două victime, Ioan Lăcătuş şi Ionela Hoholea, deşi erau cunoscuţi de către autorităţile locale pentru implicare în activităti de proxenetism şi prostituţie, nu au fost implicaţi în nici o cauză penală. Carabinierii au stabilit că Ionela Hoholea, până la ora 20.00, în data de 1 octombrie 2013, era în viaţă, aceasta fiind semnalata în preajma gării din Reggio Calabria. Din acest motiv se presupune că asasinarea celor doi a avut loc în noaptea de 1 spre 2 octombrie 2013, cadavrele celor doi fiind descoperite în dimineaţa zilei de 2 octombrie.

Surse apropiate anchetei desfăşurate de autorităţile din Reggio Calabria au declarat “Gazetei de Bistrita” că au fost emise mai multe ipoteze de lucru, una dintre acestea fiind că cei doi au fost “executaţi” într-o reglare de conturi cu o altă grupare infracţională, compusă din români sau din alţi emigranţi aflaţi în regiunea Calabria.

Aceleaşi surse au mai declarat că din primele cercetări, având în vedere semnătura, amprenta crimei, a modalităţilor în care s-a comis, prima ipoteză este pe cale să fie eliminată. Modalitatea de execuţie a celor doi seamănă cu procedeele prin care mafia locala, ‘Ndrangheta, îşi rezolvă disputele.

 

Execuţie în stil ‘ Ndrangheta

‘ Ndrangheta este un tip de organizaţie criminală, tipică în regiunea Calabria. Chiar dacă nu este la fel de celebră în străinătate ca organizaţia siciliană Cosa Nostra, sau ca cele care acţionează în mediul rural, Camorra, in zona Napoli sau Sacra Corona Unita in Puglia, ‘Ndrangheta a reușit să devină cea mai puternică organizaţie criminală din Italia la sfârșitul anilor 1990 și începutul anului 2000.

‘Ndrangheta operează în general independent faţă de Cosa Nostra, mafia siciliană, deși există un contact între cele două organizaţii criminale, datorită proximității geografice, culturii și limbii, Calabria şi Sicilia fiind despărţite de strâmtoarea Messina.

Un oficial american din cadrul DEA estima că organizaţia calabreză, ‘Ndrangheta, realizează din traficul de droguri, trafic de carne vie, prostituţie, extorcare de fonduri, activități de spălare de bani, aproape 3 procente din PIB-ul Italiei. În ultimii ani, organizația s-a extins spre partea de nord a Italiei și chiar la nivel mondial.

 

Suspect italian, reţinut

Autorităţile locale, respectiv secţia locală a carabinierilor din Reggio Calabria, s-a mişcat surprinzător de repede, având în vedere omorârea a doi emigranţi români, de etnie rromă. Joi după-amiaza, 2 octombrie 2013, aceştia au anunţat că au reţinut un bărbat de 38 de ani care ar fi recunoscut că i-a ucis pe cei doi români găsiţi în portbagajul unei maşini. Criminalul, un cetăţean italian a cărui identitate nu a fost dezvăluită, le-a spus carabinierilor că românca, Ioana Hoholea, ar fi fost prostituată şi avea la el o datorie de 25.000 de euro.  În momentul în care s-au întâlnit pentru ca să îşi recupereze banii, femeia a venit însoţită de mai mulţi bărbaţi, care l-au atacat. Atunci, el a scos pistolul şi s-a apărat. Acesta a mai declarat ca el a intenţionat să-şi recupereze suma de bani de la Ioana Hoholea, iar la întâlnirea stabilită, în apropierea unui ponton al portului din Reggio Calabria, aceasta a venit însoţită de Ioan Lăcătuş, proxenetul acesteia, dar şi de încă trei indivizi, care l-ar fi atacat, iar el a scos pistolul şi s-a apărat, fiind în legitimă apărare.

Precizăm faptul că aceasta a fost prima declaraţie a bărbatului reţinut, declaraţie din care au fost date publicitatii anumite pasaje, de către un purtător de cuvânt al carabinierilor din Reggio Calabria, Gennaro Semeraro.

Faţă de primele precizări legate de asasinarea celor doi cetăţeni români de etnie rromă ale autorităţilor calabreze, declaraţia suspectului reţinut pare o poveste extrem de simplă. Rămâne în ceaţă faptul că cercetarea la faţa locului a cadavrului lui Ioan Lăcătuş a pus în evidenţă faptul că acesta, înainte de a fi împuşcat, a fost lovit cu un corp contondent, cu o bâtă în zona cefei şi apoi a fost executat din spate, cu trei gloanţe: unul în ceafă, unul la nivelul spatelui şi unul în piciorul stang. Ioana Hoholea a fost lovită de un glonte în cap.

În comunicatul dat publicităţii de către carabinieri nu se face nicio precizare privind apartenenţa suspectului la o grupare criminală locală, respectiv la ‘Ndrangheta, iar povestea despre o presupusă datorie a Ioanei Hoholea de 25.000 de euro pare cusută cu aţă albă. În comunicatul autorităţilor se mai precizează că la percheziţia făcută la domiciliul suspectului s-a găsit arma crimei, un pistol din care lipseau cinci cartuşe. De asemenea, modul în care au fost pur şi simplu executaţi cei doi, legarea mâinilor acestora şi îndesarea în portbagajul autoturismului indică faptul că la operaţiunea respectivă au participat mai multe persoane. Faptul că maşina cu corpurile celor doi cetăţeni români de etnie rromă nu au dispărut în apele strâmtorii Messina se datoreaza apariţiei pescarului care a descoperit grozăvia şi a alarmat autorităţile, determinând fuga criminalilor de la faţa locului.

 

60 de paşapoarte mortuare solicitate anual

Autoritatile române nu dispun de o statistică a cetăţenilor români morţi în condiţii suspecte în Italia.

Nici unul din aceste cazuri nu a deventit caz de prima pagină în presa italiană. Moartea unui roman ucis de un italian sau de un alt strain este departe de a constitui aceeaşi afacere de presă ca moartea unui italian, posibil ucis de un român.

Peste 150 de români morţi în Italia nu pot fi repatriaţi deoarece familiile lor nu au banii necesari. Trupurile se află în mai multe morgi din Peninsulă şi nu pot fi aduse acasă şi îngropate creştineşte. Reprezentanţi ai comunităţii românilor din Italia cer ajutor autorităţilor de la Bucureşti. Se pare că anual se solicită în jur de 60 de paşapoarte mortuare pentru cetăţenii români morţi în Italia din diferite cauze.

În ultima perioadă de timp, statul român a iniţiat o serie de măsuri, astfel că pentru cei care dovedesc că nu au posibilităţi pentru repatriere, primăriile suportă parţial sau total cheltuielile pentru incinerare.

 

Precedente criminale

Uciderea celor doi cetăţeni români de etnie rromă, Ioan Lăcătuş din Bistriţa-Năsăud şi Ionela Hoholea din Bacău, nu sunt singurele evenimente de acest gen petrecute în regiunea Calabria, patria ‘Ndrangheta. Astfel,  la 4 septembrie 2011, în localitatea Vibo Valentia (Calabria) a fost ucisă Monica Alexandrescu, 31 de ani. Soţul victimei, italian de origine, a anunţat dispariţia ei pe data de 8 septembrie. Cei doi trăiau separaţi, iar românca lucra într-un bar din Vibo Valentia. Corpul femeii, carbonizat aproape în întregime, a fost găsit abandonat într-o zonă puţin circulată. Monica a fost executată cu mai multe împuşcături de pistol. Asasinul a vrut să-şi ascundă urmele, arzând corpul victimei. Asasinul nu a fost identificat.

La 20 octombrie 2012, în Reggio Calabria, Eluta Ilaf, de 44 de ani, îngrijea un bărbat de 88 de ani, Giuseppe Mangiola. Potrivit propriei mărturii, Mangiola a împuşcat-o în cap cu o carabină pe care o avea în casă. Bătrânul a recunoscut că şi-a omorât angajata. El a susţinut că glonţul a pornit în mod accidental, dar poliţiştii nu cred că versiunea lui Mangiola este adevarată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.