Primăria lui Emil Boc plăteşte aproximativ 2 milioane de euro pentru reparaţii de întreţinere a unităţilor de învăţământ din Cluj Napoca. Firmele care au câştigat licitaţia sunt, bineînţeles, abonate la contractele de reparaţii de edificii puse la bătaie de municipalitatea clujeană. Firmele care au câştigat acest contract sunt CANION IMPEX S.R.L., ROMBIANCA PRESTCOM S.R.L, SERVINSTAL IMPORT EXPORT S.R.L, NOVAS CONSTRUCT CONSULTING SRL şi CONSTRUCTII S.R.L.. Aceasta este o licitaţie cu ”bani mărunţi” dacă e să luăm în calcul licitaţia din această vară a primăriei clujene în care au fost atribuiţi peste 37 de milioane de lei  către firmele Ceconi şi Coldea Contrucţii, care vor reabilita trei licee din oraş.

 

La mijlocul acestei luni, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Execuţia lucrărilor de ”Reparaţii curente, de urgenţă şi întreţinere la unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca’, în valoare de 8.273.437, fără TVA către societăţile CANION IMPEX S.R.L., ROMBIANCA PRESTCOM S.R.L, SERVINSTAL IMPORT EXPORT S.R.L, NOVAS CONSTRUCT CONSULTING SRL, CONSTRUCTII S.R.L.

Cei de la Canion Impex încheiau cu municipalitatea clujeană contracte bănoase încă din 2003, iar de atunci şi până acum relaţia între administraţie şi oamenii de afaceri VINCZE ATTILA ADRIAN, KISS GELLERT şi MIHALY nu a degenerat, ci a mers din ce în ce mai bine. Mai mult, cei de la Canion Impex au intrat şi pe contractele celor de la Universitatea Babeş Bolyai, ajungând la performanţa să fie plătiţi de UBB de două ori pentru aceeaşi lucrare. Anul trecut, Universitatea Babeş Bolyai ( UBB ) a contractat serviciile firmei Canion Impex pentru o serie de lucrări de amenajare a faţadei sediului UBB. Preţul a fost de peste 150.000 de lei, iar lucrările au durat aproximativ trei luni de zile. La scurt timp după această lucrare, tot UBB a scos la licitaţie contractul de ”Lucrări de modernizare construcţii şi instalaţii”. Şi de această dată, majoritatea lucrărilor au fost câştigate de Canion Impex SRL, în condiţiile în care contractul valorează peste un milion de lei.

 

Curtea de Conturi bate obrazul, primăria bate fierul cât e cald

Conform unui raport al Curţii de Conturi care a verificat modul în care municipalitatea clujeană a cheltuit banii, s-a arătat că anul trecut datoriile au crescut, faţă de 2013, cu peste 100%. De asemenea, în urma controlului s-au depistat nereguli în contabilitatea primăriei şi lucrări decontate către o serie de societăţi comerciale, fără ca acestea să fie făcute. Mai mult, Primăria Cluj Napoca a făcut cheltuieli de peste 1,5 milioane de lei pentru amenzile şi procesele în care a fost implicată. În situaţia în care o parte din această sumă a fost plătită din greşelile şefilor din cadrul primăriei, administraţia locală nu a încercat să recupereze sumele respective de la cei vinovaţi.  Din controlul efectuat cu privire la respectarea principiilor contabilităţii de angajamente de către Primăria Cluj-Napoca au fost constatate abateri de la legalitate, respectiv în evidenţa contabilă nu au fost înregistrate la sfârşitul anului valoarea subvenţiilor pentru transportul de călători datorate pentru anul 2012. Din verificarea centralizatoarelor primite de la municipalitatea clujeană, privind contravaloarea subvenţiilor datorate pentru transportul de călători şi subvenţii pentru încălzire s-a constatat faptul că administraţia judeţeană înregistrează în evidenţa contabilă ca element de cheltuială doar suma pe care o achită în cursul fiecărei luni, aceasta neînregistrând în evidenţa contabilă obligaţia de plată existentă la o anumită perioadă de timp.

”Vizarea de către dirigintele de şantier, acceptarea, plata şi decontarea efectivă de către primărie, în anul 2012, a unor situaţii de plată întocmite de S.C. “CANION IMPEX” SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentând lucrări neexecutate şi bunuri nelivrate, în cadrul contractului. Valoarea estimativă a operaţiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentând materiale şi manopera aferentă, care nu au fost regăsite în teren cu ocazia inspecţiei efectuate, la care se adaugă o dobândă de 471 ,94 de lei”, se arată în raport.

 

Contracte pe bandă rulantă

De asemenea, Gazeta de Cluj a mai dezvăluit faptul că cei de la SC Rombianca Prestcom au încheiat contracte dubioase tot cu cei de la UBB. ”Universitatea „Babeş-Bolyai” a încheiat un contract suspect cu SC Rombianca Prestcom SRL pentru amenajarea Centrului de Informatizare.

La dosarul de achiziţie nu se regăseşte caietul de sarcini, ci doar o listă de cantităţi, încălcându-se art. 33 alin 1 si 2 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiuni de servicii. Procedura de atribuire aplicată este negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Motivaţiile UBB nu sunt credibile şi justifică într-un mod deloc plauzibil prin „apropierea admiterii”, însă contractul de lucrări de execuţie era valabil pentru opt luni. Declaraţiile de confidenţialitate şi imparţialitate nu sunt completate şi semnate de doi dintre membrii comisiei de evaluare.

Seria contractelor cu „favoriţii” de la Rombianca Prestcom nu se opresc aici, continuând cu o înţelegere pentru executarea şi finalizarea lucrării de finisări exterioare, termosistem, sistematizare verticală şi instalaţii în Bulevardul 22 Decembrie, Republicii nr. 37, Sindicatelor nr. 7. La dosarul de achiziţie nu se regăsesc următoarele documente: nota de fundamentare, procesul verbal de deschidere a ofertelor, declaraţiile de confidenţialitate şi imparţialitate a membrilor comisiei de evaluare. Atât comunicările către firme privind oferta câştigătoare, cât şi hotărârea comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicării procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică au acelaşi număr de înregistrare, respectiv nr. 7509/24.07.2006”, arată un proces verbal al Corpului de control al ministrului Educaţiei.

Cei de la S.C. Servinstal Import-Export au încheiat cu municipalitatea clujeană contracte pentru întreţinerea şi reabilitarea fântânilor din oraş, iar cei de la SC Novas au contracte încheiate cu primăria încă de pe vremea lui Apostu.

 

Anul trecut, Boc a reparat de 1,3 milioane de euro

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a finalizat un program de investiţii de 5,8 mil. lei (1,3 mil. euro), ce a presupus lucrări de reparaţii la 84 de unităţi şcolare. În cadrul proiectului au fost finalizate lucrări la peste 62 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Lucrările au fost făcute de companiile Rombianca, Novas Construct Consulting, Canion Impex, Servinstal şi Construcţii, în baza unui acord cadru încheiat în 2013 cu primăria Cluj-Napoca pentru o perioadă de doi ani. Astfel, au fost efectuate diferite lucrări de reparaţii, faţadizări, igienizări, reparaţii a instalaţiilor electrice şi sanitare, amenajări a sălilor de sport, precum şi reabilitarea curţilor pentru unele unităţi de învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.