Potrivit Capital Top 300, Ştefan Vuza este cel mai bogat clujean, de asemenea, acesta aflându-se pe poziţia 25 în clasamentul celor mai bogaţi români pe anul 2009, cu o avere estimată la aproximativ 280 milioane de euro. Pe podiumul clujean se mai află Valentin Nicola şi Horia Ciorcilă. În Top Forbes România 2009, este precizat faptul că averile clujenilor s-au diminuat de la 1,49 de miliarde, cât aveau în 2008, la 1,17 miliarde de euro. Totuşi, milionarii clujeni nu au fost ocoliţi de acuze cu privire la modalitate prin care aceştia îşi derulează afacerile, multe dintre acestea fiind de natură penală.

Capo di tutti capi

Potrivit revistei Capital, clujeanul Ştefan Vuza este cotat cu 280 de milioane de euro, în timp ce Top Forbes, estimează averea acestuia la 200 de milioane de euro. Afacerile miliardarului sunt în domeniul industriei uşoare, a construcţiilor de maşini şi a industriei de celuloza şi hârtie. De asemenea, Vuza este acţionar majoritar al grupului Serviciile Comerciale Române. Totuşi, afacerile acestuia nu au fost tot timpul „corecte”. Astfel, acesta este acuzat că ar fi adus „la sapă de lemn” fabrica Iaşitex SA. Salariaţii de la respectiva societatea comercială, fosta fabrică Ţesătura, au fost nemulţumiţi de faptul că salariile erau scăzute, iar o parte din personal a fost disponibilizat. De asemenea, Ştefan Vuza a fost acuzat şi de lipsa investiţiilor necesare pentru menţinerea activităţii de bază a firmei, pentru ca aceasta să reziste pe piaţă, fiind evitat falimentul doar prin trimiterea în şomaj a 1.500 de salariaţi. Totodată, membri sindicatului au declarat că o parte din fondurile Iaşitex SA au fost folosite de către Ştefan Vuza pentru finanţarea altor firme ce aparţin grupului SCR. Din cadrul SCR mai fac parte societăţile Chimcomplex Borzeşti, Nova Textile Bumbac Piteşti, Caromet Caransebeş, Someş Dej, Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău.

CFR şi Cartierul Tineretului

Potrivit Capital Top 300, Arpad Paszkany deţine o avere de 96 de milioane de euro, în timp ce în Top Forbes acesta este cotat cu o avere de 60 de milioane de euro. Milionarul deţine în portofoliu clădirea de birouri Sigma Center şi echipa de fotbal CFR Cluj, având, de asemenea în plan construirea unui cartier rezidenţial în partea de est a municipiului Cluj-Napoca, miliardarul clujean urmând a cheltui cu acest proiect nu mai puţin de jumătate de miliard de euro. Patronul echipei CFR Cluj, a fost trimis în judecată în luna iulie 2009 sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi de şantaj, potrivit DIICOT. În prezent, cazul lui Arpad Paszkany se judecă la Tribunalul Cluj.

Milioane din BT

Horia Ciorcilă deţine, potrivit Capital Top 300 o avere de 95 de milioane de euro. Acesta este preşedintele Consiliului de Administraţie a Băncii Transilvania, fiind cel mai important acţionar individual al băncii, deţinând un pachet de aproape 5% din acţiuni. De asemenea, Ciorcilă a înfiinţat şi editura Injoy Books, împreună cu proprietarul reţelei Diverta, Octavian Radu. Milionarul mai deţine compania „MaestroCom”, firmă care are ca domeniu de activitate comerţul cu alimente, fiind de asemenea asociat, cu un alt milionar clujean, Dorel Goia, în firmele „Omniconstruct” şi „Proficonstruct”. Împreună cu Goia, Horia Ciorcilă a pus bazele companiei de distribuţie „KTD Service”.

Rotary şi mezeluri

Averea partenerului de afaceri a lui Circilă, Dorel Goia se ridică la aproximativ 85 de milioane euro potrivit Capital Top 300, în timp ce Topul Forbes e de părere că averea acestuia este situată la 65 de milioane de euro. Dorel Goia a fost profesor de istorie, renunţând la această meserie pentru a intra în afaceri. A înfiinţat, împreună cu alţi afacerişti clujeni, „Astral Telecom”, o importantă companie din domeniul televiziunii prin cablu, telefoniei şi Internetului. De asemenea, Dorel Goia a fost o bună bucată de vreme preşedinte al „Rotary Parc”, un club exclusivist în care se regăsesc oamenii de afaceri din Cluj. Milionarul mai deţine acţiuni în societatea „Tehnofrig” Cluj, care produce instalaţii de răcire şi de îmbuteliere industriale. Această firmă a fost cumpărată de la Ştefan Vuza, cel mai bogat clujean. Totodată, Goia se numără printre fondatorii grupului „Maestro”, care este unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri din Transilvania.

Petrol şi bani

Membru în conducerea grupului financiar Bănca Transilvania, Claudiu Silaghi are, potrivit Capital Top 300 o avere estimată la 62 de milioane de euro. De asemenea, acesta este concesionarul pe Transilvania al carburanţilor şi lubrifianţilor „Exxon”, prin compania „Star Lubricants”.

Gaşca Codec

Bela Urasi a făcut avere după ce şi-a vândut participaţiile din firma Astral, ajungând la o avere estimată de 65 milioane de euro, fiind o prezenţă obişnuită în Capital Top 300. Este de asemenea, un acţionar semnificativ la Banca Transilvania şi controlează două firme de construcţii, una dintre aceasta fiind VANI ROM SRL, firmă acuzată că ar fi obţinut mai multe contracte fără licitaţie de la Consiliul Judeţean Cluj, în timpul mandatului lui Marius Nicoară. Urasi este şi unul dintre acţionarii firmei Codec, societate care a instalat camere video pentru supravegherea autoturismelor în trafic. Potrivit contractului acordat, fără licitaţie, de CJ societăţii Codec, 49% din cuantumul amenzilor intrau în contul firmei Codec, adică în cel al lui Urasi şi a celorlalţi acţionari. Astfel, având ajutor politic, Bela Urasi & Co au reuşit să-şi adjudece acest serviciu foarte bănos, fără licitaţie. Totuşi, după aproximativ doi ani de la instalarea camerelor de supraveghere a traficului, Autoritatea Naţional pentru Reglemenatrea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a anunţat suspendarea serviciului pe motiv de nerespectare a legislaţiei în vigoare. Valentin Nicola are o avere de aproximativ 60 milioane de euro, potrivit celor de la Capital Top 300. Împreună cu Bela Urasi şi Nicolae Pop Baldi, Nicola este acţionar la firma Codec, dar şi fondator al TV Cablu (Astral). De asemenea, este implicat în IMO Finance, Banca Transilvania şi în alte investiţii imobiliare din ţară. Un alt benefiaciar al amenzilor primite de vitezomani este Nicolae Pop Baldi, prezent în Top Capital 300 cu o avere de 50 de milioane de euro, unul dintre fondatorii companiei de telecomunicaţii Astral Telecom. Acesta este asociat cu Bela Urasi şi cu Valentin Nicola, acţionari în cadrul Codec, într-un proiect imobiliar dezvoltat în Cluj-Napoca. Baldi activează în domeniul afacerilor imobiliare prin compania sa, Terimob Invest, achiziţionând clădirea de birouri City Bussines Center din Cluj-Napoca. Sorin Ghite este fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Astral Telecom”, deţinând, conform Capital Top 300 o avere estimată la 70 milioane de euro. Acesta este unul dintre membrii fondatori ai Băncii Transilvania, iar împreună cu Dorel Goia a pus bazele grupului „Imo Finance”, care deţine o companie de investiţii imobiliare şi o instituţie financiară non-bancară, „Imo Credit”. De asemenea, Sorin Ghite este unul dintre acţionarii firmei Codec, acţionariat care este format din cei mai bogaţi clujeni, care au avut acţiuni şi în cadrul Astral.

Europort

Nicolae Badiu este un bussinesman care a intrat în 2009 în Top Capital 300, având o avere estimată la 11 milioane de euro. Acesta este unul din dezvoltatorii unui proiect hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II şi derulează o investiţie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business, Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I. De asmenea, prin firma de investiţii imobiliare, SC Europort, Badiu împreună cu  partenerul său de afaceri, Valentin Nica au vândut clujenilor aparatamente de zeci de mii de euro, dar care nu au fost racordate la gaz. Locatarii s-au plâns iarna trecută că îngheaţă în apartamente. Badiu nu a luat nici o măsură pentru a diminua scandalul „Europort”, şi a anunţat că doreşte să mai înceapă o investiţie imobiliară tot în aceea zonă.

Bună ziua, Căpuşan…

Chimu Căpuşan a intrat din acest an în topul celor mai bogaţi 300 de români, având o avere estimată la 22 milioane de euro. Se poate mândri că este „capul” uneia dintre cele mai mari familii imobiliare din Cluj-Napoca. Are o firmă de betoane, SC Transbeton, una de vânzări imobiliare, SC Nobila Casă şi una de dezvoltări imobiliare, SC Elite SRL. De asemenea, proiectul imobiliar Bonjour Residence îl are „în spate” pe marele constructor al Clujului, Chimu Căpuşan. Totuşi, scandalurile nu l-au ocolit nici pe acesta. Chimu este acuzat că mai toate afacerile sale imobiliare au fost realizate fără a respecta normele în construcţii, judecătorii clujeni anulându-i PUZ-ul şi PUD-ul pentru Bonjour Residence, argumentul magistraţilor fiind legat de regimul de înălţime necorespunzător. 

Cei mai noi milionari ai Clujului

Fraţii Teofil şi Simona Mureşan (Electrogrup) – 50 de milioane euro
Peter Pal (EnergoBit) – 31 de milioane euro
Ştefan Gadola (EnergoBit) – 31 de milioane euro
Ioan Socea (Energo Bit) – 30 milioane euro
Ioan Tecar (Pehart Tec, Metalicplas, Refrabaz) – 31 de milioane euro
Radu Vlas (Ardeal Construct, Multiplexu Leul, Bamboo) – 25 de milioane euro
Chimu Căpuşan (Elite Grup, Nobila Casă) – 22 de milioane euro
Elena Grec (Bere Mureş, Hotel West City) – 19 milioane euro
Octavian Buzoianu (Hotel Opera Plaza, Feleacul, Modern Bau) – 18 milioane euro
Nicoale Badiu (CBC Development) – 11 milioane euro

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.