Bosch a primit 30 de milioane de euro de la stat

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat ca Bosch a primit ajutorul de stat in valoare de 30 milioane de euro. Tişe a amintit ca Bosch işi propune sa angajeze circa 2000 de oameni in mai multe etape. Contractul dintre companie şi administraţia judeţeana a fost semnat pe 17 februarie şi, deşi Alin Tişe a promis transparenţa totala, acesta nu a fost de-secretizat in totalitate.

„Este vorba despre o suma de aproximativ 30 de milioane de Euro, care consta in anumite tipuri de scutiri, eşalonari sau taxe reduse la import-export. Din punctul de vedere al investiţiei, aceasta devine sigura. Odata ce ajutorul de stat a fost aprobat, nu mai este niciun obstacol privind inceperea lucrarilor. Din discuţiile cu Bosch, a reieşit intenţia companiei de a incepe lucrarile la hale inca in vara, urmand ca din toamna acestea sa fie date in funcţiune, etapizat. Dorinţa Bosch este sa angajeze circa 2000 de oameni in mai multe etape. Speram ca investiţiile Bosch şi De Longhi sa ne ajute in discuţiile cu alţi investitori cu care negociem in prezent. Speram, de asemenea, ca in urma acestor investiţii, rata şomajului sa se menţina la un nivel redus la nivelul judeţului Cluj”, a declarat Alin Tişe.
Ajutoarele de stat vor fi aplicate atat companiei Bosch, cat şi companiei italiene De'Longhi, care s-a angajat de asemenea sa realizeze o investiţie in parcul industrial de la Jucu. „Sunt ajutoare formulate in baza unei ordonanţe de guvern ce vizeaza o serie de facilitaţi privind exportul şi importul, reduceri de taxe şi impozite, garanţii pentru imprumuturi şi aşa mai departe. Oricum, in privinţa acordarii acestor facilitaţi, a fost consultat şi Consiliul Concurenţei, astfel incat sa nu existe nici o problema in ce priveşte angajarea acestei investiţii la Cluj”, a declarat Alin Tişe cu cateva luni in urma.

Proiectul Bosch la Tetarom

Proiectul Bosch, pe cele 21 de hectare de teren, prevede construcţia unei hale de producţie pentru componente auto, un centru de logistica, spaţii de birouri, cantina şi parcare. „Planul este ca investiţia sa se realizeze cat mai repede, astfel incat de la jumatatea acestui an sa inceapa deja producţia. De asemenea, imediat ce De'Longhi va finaliza procesul de preluare a halelor Nokia, vom putea semna un nou contract de investiţie in Jucu”, a adaugat acesta. „Este cea mai mare investiţie privata facuta vreodata in judeţ: 77 de milioane de euro comparativ cu Nokia care a investit in jur de 50 de milioane de euro şi vor crea un numar de pana la 2000 de locuri de munca”, a spus preşedintele CJ.
Prezenţa la Cluj a doi investitori importanţi ca Bosch şi deLonghi va stimula afacerile in judeţ dar şi crearea de noi locuri de munca, crede Alin Tişe. „Pe langa aceşti oameni angajaţi direct la cele doua societaţi, dorinţa lor este de a incheia contracte cu firme din Cluj, din Transilvania, de unde sa subcontracteze componente. Aceste investiţii vor aduce mult mai multe locuri de munca in judeţ decat numarul de angajaţi care vor fi vizaţi la cele doua companii”, spune preşedintele Consiliului Judeţean.
Grupul Bosch este prezent in Romania din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth Romania de la Blaj, care produce scule electrice, şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Grupul german, cu vanzari de 47,3 miliarde de euro in anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii, in domeniile auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum şi construcţii. Compania Robert Bosch GmbH are aproximativ 350 de filiale şi companii regionale, in peste 60 de ţari.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.