Deşi Cluj-Napoca are de aproximativ doi ani Plan Urbanistic General (PUG) nou, se constuieşte în continuare la fel de haotic. Încă apar blocuri între case, încă se construieşte pe terenuri lipsite de infrastructură şi de cele mai multe ori nu se respectă nici autorizaţia de construire prin care investitorii au păcălit administraţia cu false proiecte de servicii. Un exemplu viu este cartierul clujean Bună Ziua care a fost transformat din zonă rezidenţială de lux într-un ghiveci urbanistic.

 

Cartierul Bună Ziua s-a ridicat din nimic

În urmă cu câţiva ani, cartierul Bună Ziua era un câmp gol, acum e etalonul dezordinii urbanistice. La începutul anilor `90 în această zonă nu era nimic, iar acum există mii de locuinţe şi alte funcţiuni.

În ultimii ani, cartierul s-a umplut de blocuri de patru până la zece niveluri, aliniate în pantă, unul în spatele celuilalt, practic s–a creat un urbanism de junglă. Potrivit unor arhitecţi clujeni, de la construcţiile din cartierul Bună Ziua s-a sperat ceva, dar s-a ajuns la cu totul altceva, la un mare haos imobiliar.

 

Boom-ul imobiliar a cucerit cartierul Bună Ziua

Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este în plină accesiune, preţurile apartamentelor explodând în ultima perioadă, depăşind chiar Bucureştiul, iar Clujul este din ce în ce mai aglomerat şi e tot mai greu să găseşti o bucată liberă de pământ. În prezent,”raiul noilor construcţii” este cartierul Bună Ziua.

Haosul din domeniul imobiliar s-a mutat odată cu investitorii care până să intre în posesia autorizaţiei de construire, promiteau marea cu sarea, ete un cartier plin de promisiuni imobiliare, gen grădiniţie, şcoli, cabinete medicale, locuri de joacă, dar în foarte puţine proiecte din Bună Ziua întâlnim aşa ceva, aşa cum a precizat în trecut şi preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC), Elek Levente. Un astfel de exemplu este Ansamblul Bonjour Residence care avea în proiect o şcoală, dar care nu s-a mai realizat din cauza lipsei de spaţiu.

Ansamblul prevăzut cu şapte imobile cuprinse între P+2E şi P+8E+R, în total peste 600 de apartamente noi are în proiect dezvoltarea unei zone de învăţământ pe o suprafaţă de pete 2.500 mp, însă managerul de proiect, Ani Căpuşan a declarat pentru un ziar local că nu cunoaşte prea multe detalii despre acest aspect, că deşi există un teren, nu au încă un proiect, poate se va face peste un an, poate peste doi.

”În PUG am prevăzut un teren pe care să poată fi construită o şcoală şi o grădiniţă. Asta a fost condiţia în momentul în care s-a emis autorizaţia de construire. În Bună Ziua toate terenurile sunt private. Primăria nu are nicio palmă de teren. Ansamblul rezidenţial este privat şi investitorul s-a angajat că va face o unitate de învăţământ. În cazul în care nu se va ţine de cuvânt nu va mai primi autorizaţie de construcţie pentru proiectele viitoare”, a declarat Emil Boc în 2013, citat de stiridecluj.ro. Cert este faptul că în prezent şcoala-grădiniţă nu există.

Odată cu autorizaţia în mână, majoritatea investitorilor nu şi-au îndeplinit proiectele conform autorizaţiilor primite. Problema este că nu sunt traşi la răspundere constructorii, aceştia ”ricând” maxim să fie mângâiaţi cu câteo amendă. Mai mult, unora li se şi recepţionează lucrările, iar intrarea lor în legalitate rămâne o enigmă.

  buna-ziua

Bună Ziua, ”loc de pelerinaj pentru cine vrea să se crucească la vederea unor mamuţi”

”Anul domnului 2016 (deci cu 2 în faţă, nu cu 1). Cluj, capitala inter-galactică de orice, miezul din dodoaşcă, gaură din covrig, adevărul, lumina şi viaţa. Cartier rezidenţial Bună Ziua. Preţ metru pătrat, construit prost şi semifinisat cu doi lei cincizeci, între 1400-1500 euro. Fără parcări, alea nici nu prea există şi sunt la preţ de finisaj în aur. Cartier iniţial gândit de case şi viluţe, acum loc de pelerinaj pentru cine vrea să se crucească la vederea unor mamuţi P+minim 8/9, răsăriţi ca ciupercile de peste tot. Totul este legal, dacă întrebi în Primărie: „Da doamnă, proiectul respectă normele în vigoare!!!!”. Nu respectă oamenii, nici pe aia din jur, nici pe viitorii locatari, dar respectă legea. Pentru că guess what, nici legea nu ne respectă. Nu a făcut-o vreodată şi nici nu are de gând sa înceapă acum.

Fâşie de pământ îngustă şi lungă, între două şiruri de blocuri: unul mult peste înălţimea ce ar fi trebuit respectată în cartier şi altul care nici acum, în oraşul gaură de covrig, nu are strada asfaltată. Tot 1400 de euro metrul pătrat şi acolo, jeep sau tanc necesar pentru acces, lots of fun in winter. O fâşie pe care şi să fi gândit un părculeţ de copii, ar fi fost cam strâmtă. Ce să facem, ce să facem acolo, s-au gândit investitorii, ţinându-se de mânuţă strâns cu marii arhitecţi şi legiuitori urbanistici din oraş. „Am găsit!!!! Vom face un şir de cinci blocuri mari şi frumoase, cu şase etaje, strecurate cu mare dibăcie, cu pumnul şi bocancul, pe o parcea pe care în mod normal şi-ar pune mamaie nişte porumb în fundul curţii. Şi cum să ii spunem, cum să îi spunem noi acestui superb proiect de suflet. Îi vom spune Bella Vista, ca să nu ne acuze că nu avem umor. Ne bazăm pe faptul că sigur au făcut frumos în sufragerie vecinii, să aibă şi locatarii noştri cu ce să îşi clăteasca ochii dacă vor îndrăzni vreodată sa dea perdeaua la o parte.” „E legal, doamnă!!!. Respectă prevederile!!!”. „Dar s-au surpat grădinile oamenilor. Ştiţi? Au săpat fix în gardul oamenilor, vor lipi peretele blocului de gard!! S-a dus jumătate de grădină la vale într-o noapte!!! Proprietatea omului!!! Şantierul începe lucrul la 6 dimineaâa în fiecare zi, e o întreagă comunitate de jur împrejur, nu sunt singuri în câmp!!!”. „N-auziţi doamnă, e legal”. „Dar e afectată structura de rezistenţă a blocului din vecini, cel cu grădinile surpate. Plus că le luaţi dreptul la intimitate la oamenii ăia, cum să le torni ditamai hardughia la 6m de ei?”. „Legal doamnă, uite aşa le-o luăm, legal!!”,  descrie Claudia Preda neplăcuta experienţă cu noul şantier Bonjour Residence.

Clujeanca este unul dintre numeroşii proprietari afectaţi direct de lucrările noului Ansamblu Bonjour Residence care spune că vecinii ei de la parter au mers încă din vară la primărie să reclame cum se lucrează la acest nou proiect.

 

Oamenii, afectaţi de haosul imobiliar creat

Cei care au cel mai mult de suferit din cauza inconevcenţei urbanistice din Cluj-Napoca sunt oamenii simpli, care se trezesc cu un ”monstru” de zece etaje pe strada lor unde sunt case sau blocuri de maxim patru nivele.

Un exemplu recent este proiectul imobiliar cu blocuri de zece etaje de pe strada Trifoiului din cartierul Bună Ziua care a pus pe jar vecinii din zonă. Oamenii sunt nemulţumiţi de înălţimea blocurilor, de numărul de parcări din proiect şi sunt îngrijoraţi cum va arăta traficul pe strada lor după construirea turnurilor.

Proiectul în discuţie se situează între supermarketul Lidl de pe strada Bună Ziua şi Grand Hotel Italia. Locuitorii din imobilele de pe străzile Trifoiului, Vasile Conta, Gogu Constantinescu şi Bună Ziua, care încadrează terenul unde se intenţionează construirea unor blocuri de zece etaje, au trimis memoriu la Primărie din aprilie 2016, prin care au cerut respingerea cererilor de emitere a patru autorizaţii de construcţie depuse de Gad Real Estate SRL.

Oamenii s-au plâns că documentaţiile au la bază un Plan Urbanistic Zonal obţinut în baza Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca din 1999, în consecinţă un PUZ care nu respectă prevederile noului PUG-ului aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 493 din decembrie 2014.

Deşi locuitorii din cartierul Buna Ziua şi avocatul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC) s-au opus proiectului imobiliar de pe strada Trifoiului şi au cerut revocarea PUZ-ului, plângerea a fost respinsă de către consilierii locali, iar proiectul merge mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.