Din cei 24 de milioane de euro pe care universitatea Babes-Bolyai i-a primit în acest an, cinci milioane vor fi repartizati burselor doctorale. Andrei Marga, rectorul UBB este de parere ca stadiul doctoratelor a coborât mult iar masura aceasta este pentru a se reda demnitatea a ceea ce trebuie sa fie un doctorat.

În acest an, universitatea Babes-Bolyai a obtinut 24 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru  diferite domenii universitare. Acesti bani vor fi împartiti astfel: zece milioane de euro pentru dotarea infrastructurii, cinci milioane pentru personal, alte cinci sunt pentru burse doctorale iar restul de patru milioane sunt alocati practicii de vara a studentilor, care era depreciata. Astfel, doctoranzii vor avea parte de burse mai mari, care vor ajunge pâna la 1.800 de lei lunar. Conducerea UBB pune la dispozitie 300 de burse doctorale iar înscrierile vor începe în curând. “Acest grant este un pas înainte fata de sumele obtinute pâna acum. Asteptam candidatii pentru doctorat”, a declarat Andrei Marga. Finantarea acestor locuri face parte din strategia conducerii universitatii clujene de reducere masiva a doctoratelor cu taxa si de finantare a lor din bugetul propriu. De asemenea, în acest an Universitatea Babes Bolyai mai pune la dispozitia studentilor 6.300 de locuri în camine la care se adauga locurile din Facultatile de Teologie. În anii trecuti, însa au fost 12.500 de cereri de camin, motiv pentru care Marga declara ca se fac negocieri si cu sfera privata. “Efortul nostru este acela de a face ca niciun student sa nu paraseasca studiile din motive de cazare”.

Program prelungit la biblioteci

O alta noutate pe care universitatea o aduce odata cu venirea noului an este faptul ca bibliotecile vor avea program prelungit. La începutul anului programul va fi pâna la ora 22.00, apoi se va prelungi pâna la ora 24.00, începând cu 1 ianuarie 2009 iar apoi se va încerca realizarea unui program non-stop. UBB ia astfel modelul marilor universitati din lume , printre care si Universitatea din Seul , care aplicând aceasta metoda a urcat de pe locul 800 pe locul 22 în topul universitatilor la nivel mondial. Studentii vor avea acces liber la raft, putând sa-si ia orice carte doresc în momentul în care vor ei, fara a mai fi nevoie sa astepte aducerea cartii din magazie. “România are nevoie de studenti care petrec multe ore în biblioteci si apoi merg si propun schimbari si reforme”, sustine Marga.

O universitate la un milion de locuitori

Rectorul UBB a declarat ca si România trebuie sa îsi delimiteze rangul universitatilor. Conform acestuia, sunt prea multe universitati într-o tara cu 21 de milioane de locuitori. Acesta spune ca ar trebui sa fie cam o universitate la un milion de locuitori. De asemenea, Marga a mai spus ca România trebuie sa îsi corecteze aplicarile gresite ale Declaratiei de la Bologna.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.