Salariile din administratia Clujului sunt mai mari decât media, dar mai mici decât cele din Justitie sau din marile firme ? Legea care ar trebui sa reglementeze sistemul unitar de salarizare nu a intrat în vigoare ? Pâna la aplicarea acesteia, re-tributiile functionarilor publici sunt fixate prin ordonante de urgenta si hotarâri de guvern?Marius Nicoara este cel mai bine platit functionar public din Cluj

Drepturile salariale ale functiona-rilor publici, precum si celelate prime si sporuri de care acestia pot beneficia sunt reglementate, pâna la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare, de ordonanta nr. 6 din 24 ianuarie 2007. Potrvit acesteia sistemul de salarizare cuprinde salariile de baza, sporurile, premiile, stimulentele si celelate drepturi de care un functionar public se poate bucura. Salariul de baza se stabileste în functie de categorie, de clasa, care reflecta nivelul studiilor necesare exercitarii functiei publice, si, dupa caz, de gradul profesional al functiei publice, precum si în raport cu nivelul la care se presteaza actvitatea, respectiv la nivel central sau local potrvit anumitor reglementari prevazute de anexele Ordonantei mentionate si ale Legii 188/1999. Acestuia i se pot adauga sporul pentru vechime în munca, suplimentul postului si cel fixat în functie de grad.
Alaturi de functionarii publici care îsi desfasoara activitatea în Cluj-Napoca, patru senatori, Norica Nicolai, Peter Eckstain Kovacs, Vasile Dâncu si Gheorghe Funar reprezinta judetul în Legislativ. Potrivit OG 6/2007 salariul lor de baza era stabilit la începutul anului la suma de 5.714 lei, aproximativ egala cu cea a celor 10 alesi ai clujenilor pentru Camera Deputatilor.

Prefectul, Alin Tise- 4.207 lei,
subprefectii-3.780 lei

În conformitate cu prevederile O.G, nr.6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si ale altor drepturi ale functiona-rilor publici, salariul de baza brut pentru prefectul unui judet din categoria I, deci si a judetului Cluj este de 4.207 lei.
Pe parcursul anului în curs acesta a fost majorat în doua etape. Suma initiala, de 3.716, de la începutul lui 2007 a fost suplimentata cu 74 de lei, în aprilie, iar la începutul lunii octombrie cu înca 417 lei.
Prefectul Clujului beneficiaza de un spor de vechime în munca de 10% calculat din salariul de baza corespunzator deoarece, potrivit C.V.-ului aparut pe site-ul oficial al prefecturii, Alin Tise si-a început activitatea profesionala în 1998, ca avocat stagiar în Uniunea Nationala a Barourilor din România. El mai poate fi bonificat cu prime si premii lunare de pâna la 10% din cheltuielile cu salarii sau prime anuale egale cu salariul mediu lunar de baza realizat.  Reprezentantul Guverunul în judetul Cluj poate primi, de asemenea, sporuri pentru orele suplimentate prestate în afara programului normal de lucru, 75% din salariul de baza pentru primele doua ore si 100% pentru urmatoarele ore sau pentru cele lucrate în zilele nelucratoare .
De aceste prime si bonificatii pot beneficia si cei doi subprefecti ai Clujului, Calin Palton si Carmen Cynthia Curt. Acestea se adauga salariului de baza de 3.780 de lei, prevazut pentru subprefectii din judetele de categoria I. Si retributiile lor au fost modificate de doua ori în decursul ultimelor 10 luni, daca în prima faza, în ianuarie, acestea erau de 3.339 de lei, ulterior sunt majorate la 3,406 lei , ajungîndu-se în octombrie la suma finala mentionata mai sus, de 3.780 de lei.
Între sumele cu care cei doi subprefecti sunt retribuiti nu exista diferente mari. Calin Platon beneficiaza de  un spor de vechime mai mare, de 25% din salariu, dar Carmen Curt poate beneficia de un spor de 15% pentru recunoasterea, prevazuta de legislatia în vigoare, a viitorului sau titlu stiintific de „doctor”, în acest moment fiind doctorand în domeniul Relatiilor Internationale, alaturi de care fiindu-i acordat sporul de 10% pentru vechime în munca.
În topul salariilor din Prefectura, locul al treilea este ocupat de secretar care primeste lunar 3.696 de lei. Retributiile celorlalti angajati, consilieri, experti, inspectori, auditori sau referenti,  oscileaza între 1.742 de lei si 591 de lei.

Nicoara „de milioane”

În OG 6/2007 sunt stipulate si drepturile salariale de baza ale prese-dintilor Consiliilor Judetene si a vicepresedintilor.
Potrivit documentului mentionat, Marius Nicoara avea, la începutul anului, o re-tributie lunara de 5.402 de lei, adica mai mare decât a prefectului, iar vicepresedintii, de 4.854 de lei.
Salariile fixate pentru angajatii din Prefectura sunt printre cele mai mari din tara. În România doar Catalin Deaconescu, prefectul Bucurestiului primeste o suma ceva mai mare decît cea stabilita pentru Prefectul Clujului, de 4.485 de lei. Nesemnificativa este si diferenta dintre salariile subprefectilor din judet fata de cea a celor trei subprefecti din capitala, , Monica Mantale, Costel Simion si Cristina-Ecaterina Corut, remunerati cu câte 3.953 de lei.

În Primarie
e mai bine

Spre deosebire de salariile anagajatilor Prefecturii, cele din Primarie sunt stabilite pe baza Ordonantei de Guvern 6/2007, anexa 4, pentru functionarii publici si OG 10/2007 pentru primar si viceprimar. Potrivit acestora, Emil Boc, edilul munici-piului este remunerat cu 5.092 de lei. Si el beneficiaza de o majorare cu 10% a salariului, ca spor de vechime, precum si de o bonificatie de 15% din aceasi suma, acoradta ca recunoastere a titlului stiintific de doctor în stiinte politice si filosofie politica, obtinut în anul 2000. De asemenea, suma pomenita poate fi suplimentata si prin sporuri si prime, asemeni prefectului.
Salariile celor doi viceprimari din Cluj-Napoca, Janos Boros si Adrian Popa, sunt fixate, potrivit aceleiasi ordonante, OG 10/2007 la 4.472 de lei. Potrivit datelor obtinute din Monitorul Oficial, stabilirea sumelor acordate ca retributie lunara pentru angajatii din Primarie a fost facuta luându-se în considerare faptul ca acestia îsi desfasoara activitatea la „cârma” unui municipiu, cu peste 320.000 de locuitori.
Potrivit comunicatului de presa trimis de Biroul Mass-Media al Primariei, membrilor Consiliului Local li se acorda „în baza Legii 40/1991 indemnizatia de sedinta de pâna la 5% din salariul primarului, suma maxima acordata este de 765 lei ( în functie de prezenta consilierilor la sedintele de Consiliu local si sedintele de comisii)”. Biroul de presa nu a mentionat care sunt sumele actualizate, dat fiind faptul ca în luna octombrie majoritatea salariilor functionarilor publici au fost majorate.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.