Printr-o hotarare adoptata pe ultima suta de metri de Guvernul Nastase, companiile Metro si Selgros sunt „abilitate” sa blocheze initiativele celor care doresc sa construiasca supermarketuri si hypermarketuri in vecinatatea lor. Mai mult, Hotararea impune companiilor de comert cu amanuntul pe spatii mari, care doresc sa deschida noi locatii, conditii extrem de restrictive. Desfasurand numai comert de gros, de tipul „Cash and Carry”, Metro si Selgros nu fac obiectul acestor prevederi legislative.

Dezvoltarea supermarketurilor, hypermarketurilor si a comertului de gros (cash and carry) a inceput in Romania in 1996, cand Metro a inaugurat primul magazin. Urmand marele concern german, si alte firme din Europa au investit in realizarea unor magazine la standarde ridicate, in care clientul sa gaseasca tot ce are nevoie, la preturi cat mai mici. Printre acestea se numara Billa, Carrefour, Cora, Praktiker s.a.m.d.

Guvernul nu vrea concurenta
Insa Guvernul, prin HG nr. 1.454/2004 privind „aprobarea criteriilor de implantare a structurilor de vanzare cu amanuntul cu suprafata mare si definirea tipologiei structurilor de vanzare”, intervine tocmai in acest sector aflat in plina expansiune. In primul rand, obtinerea avizului pentru deschiderea unei structuri de vanzare cu amanuntul cu suprafata mai mare de 1.000 de metri patrati (supermarketuri si hypermarketuri) devine o adevarata aventura in birocratie. Mai grav este faptul ca din asa-numita Comisie de examinare si avizare va face parte, pe langa reprezentantii administratiei locale, ai Camerei de Comert si ai Protectiei Consumatorului, si un reprezentant al agentilor economici din imediata vecinatate a supermarketului ce urmeaza a fi deschis. In mod logic, acestia se vor opune deschiderii unui magazin concurent in zona lor.
Comisia de examinare si avizare se constituie prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean (CJ), iar secretarul general al CJ este si presedinte al Comisiei.
 
Companiile care vor solicita avizul Comisiei vor trebui sa realizeze si un studiu de piata si impact, care va cuprinde „motivatia alegerii locului de amplasare, harta comerciala a zonei de implantare, descrierea tipologica a structurilor de vanzare existente in zona, ca numar, marime, amplasare, specializare, precum si alte caracteristici socio-economice ale zonei”, se arata in HG nr. 1.454/2004. Tot aici sunt prevazute si criteriile de care trebuie sa se tina seama pentru acordarea avizului de deschidere a unui nou magazin. Este vorba despre „impactul asupra comertului existent, mai exact numarul si marimea concurentilor, protejarea structurilor de vanzare existente, evitarea disfunctionalitatilor din mediul concurentei”. Altfel spus, desi concurenta este un element esential pentru economia de piata, Guvernul Nastase a protejat structurile de vanzare existente. Cu toate ca o aglomerare de magazine mari ar fi benefica potentialilor cumparatori, care ar beneficia de o scadere a preturilor ca rezultat al concurentei, fostul Guvern a considerat ca magazinele deschise inainte de intrarea in vigoare a hotararii trebuie protejate de concurenta.

Avantaj Tiriac
Cea mai avantajata de aceasta Hotarare de Guvern este, de departe, Metro. Fiind prima pe piata din Romania, compania Metro a reusit sa deschida pana in prezent 21 de magazine, dintre care patru in Bucuresti si cate doua in Brasov si Constanta. Foarte interesant e ca, pentru construirea unui nou centru comerical, Metro nu trebuie sa parcurga pasii prevazuti in HG nr. 1454/2004, intrucat practica numai „comert de gros”. In schimb, Metro poate avea un reprezentant in comisia de avizare care sa incerce sa impiedice aparitia altor centre comerciale in zona sa „de influenta”. Mai exact, HG nr. 1454/2004 permite Metro sa blocheze initiativele celor care doresc sa construiasca supermarketuri si hypermarketuri in vecinatatea sa. Pe locul secund in privinta retelei de magazine se situeaza Billa, care din 1999 pana in prezent a inaugurat 13 magazine, dintre care trei in Bucuresti. Pentru Praktiker, amplasarea magazinului in aceeasi zona in care exista deja un magazin Metro nu ar trebui sa reprezinte o problema, deoarece reprezinta divizia de bricolaj a aceluiasi grup german. In schimb, reprezentantii Metro vor putea bloca initiativele altor societati care doresc sa investeasca in vecinatate si nu numai.
 
Ne referim aici la retelele de magazine precum Carrefour care, incepand din 2001, a deschis 4 magazine, iar in viitor intentioneaza sa investeasca si pe piata clujeana. Investitia intr-un astfel de magazin este impresionanta, de ordinul zecilor de milioane de euro. Blocarea unei initiative nu poate avea decat repercursiuni negative asupra economiei unui oras cum este Clujul, chiar daca se are in vedere numai numarul locurilor de munca pe care le presupune deschiderea unui supermarket.
 
Singurul concurent direct pe segmentul Cash and Carry al Metro este Selgros, care are doar 7 magazine, implicit o influenta mai mica decat Metro.
 
Anumite surse vehiculeaza posibilitatea ca in spatele acestei Hotarari sa se afle chiar Ion Tiriac, cel care a pornit afacerea Metro in Romania. Avand in vedere notoria prietenie dintre Ion Tiriac si fostul premier, Adrian Nastase, o asemenea ipoteza este plauzibila, insa greu, daca nu chiar imposibil de demonstrat.

Restul e tacere
Am incercat sa aflam punctul de vedere al societatilor ale caror retele de magazine nu foarte extinse si care ar urma sa fie principalele „victime” ale HG nr. 1454/2004. De fiecare data ne-am lovit, insa, de o tacere ascunsa in spatele unor vorbe precum „preferam sa nu facem nici un comentariu” (in cazul Cora) sau de o tacere totala si lipsa oricarui raspuns (in cazul Billa, Praktiker sau Carrefour). Alaturi de un hypermarket Carrefour la Cluj, aflat deocamdata doar in stadiul de proiect, alte doua centre comerciale, Cora si Selgros, se afla in faze avansate pentru deschiderea unor centre comerciale in orasul de pe Somes. Primul va fi amplasat pe varianta Grigorescu-Manastur, in vreme ce Selgros s-a orientat spre partea estica a orasului, respectiv spre Someseni.
Radu Belcean
(Gazeta de Cluj, nr. 144, 21-27 februarie 2005)

1 COMENTARIU

  1. sa intors comunismul
    TACHE IAVHE SI CADAR
    este de aplicat in Romania e democratie oriune in lume se negociaza pretul numai la romani nu? de ce ?
    suntem atat de destepti ca ne prostesc altoo …….. nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.