Legea prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului. Aceasta urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

 

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votată de senatori cu 86 de voturi „pentru”, 8 abţineri şi 30 de voturi „împotrivă”.

Senatorul PC Cristiana Anghel, care s-a opus acestei legi, a ţinut să le transmită un mesaj colegilor săi care au votat pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice. ”Am şi eu o întrebare, pentru dragii mei colegi care au votat mizeria asta de lege, pentru că nu poate să fie altceva. Ce se vor face dacă eu aduc o iniţiativă legislativă prin care interzic comercializarea băuturii? Nu consumul, comercializarea. Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza ţigării, fac stare de sevraj şi de fiecare dată când e vot în plen, ora aia de vot final, şi trebuie să mă duc să fumez?”, a spus Cristiana Anghel.

”Nu ar fi o idee rea”, i-a răspuns preşedintele de şedinţă, Cristian Dumitrescu (PSD), în aplauzele sălii.

 

Aleşii, „aprinși” de legea care interzice fumatul, au început discuții contradictorii pe tema „plăcerilor intense”, „cinismului” și dreptului la „aer curat”

Propunerea legislativă pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice a mai fost pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 18 februarie, când, la propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilităţii ca în instituţiile publice să poată fi amenajate, totuşi, nişte spaţii speciale pentru fumat.

„Dacă stai zece ore în această instituţie, sunt zile când am stat şi 12, sunt zile în care am stat foarte puţin, unde să fumez? Chiar nu pot să am un loc amenajat într-o instituţie publică, unul mic, să fumez o ţigară, pentru că (…), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poţi să omori un om cu această lege. Lasă-i un locşor, acolo, de fumat!”, argumenta conservatorul, care e fumător.

Comisia de sănătate a decis însă păstrarea proiectului fără amendamente, în sensul interzicerii totale a fumatului în spaţiile publice. Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

 

PSD, echipă unită pentru legea anti-fumători

Florin Iordache un deputat social-democrat crede că legea antifumat „e un document binevenit”.

„Îl aşteptăm la Cameră. Punctul meu de vedere este că trebuie votat în favoarea acestui proiect de lege, pentru că cei care nu fumează nu au nici o vină să sufere din cauza viciului celor care îndrăgesc fumatul. E un proiect de lege aşteptat şi cred că va fi votat cu o largă majoritate şi la Camera Deputaţilor”, spune deputatul PSD, Florin Iordache.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuie amestecat viciul unei persoane care doreşte să fumeze cu dorinţa cuiva care într-un spaţiu închis doreşte să respire un aer normal”, argumentează parlamentarul.

Proivit Știripesurse.ro, întrebat, la RFI, ce înseamnă de fapt spaţiu public, Florin Iordache a răspuns: „Clădiri de birouri sau spaţii de birouri, în spaţii închise, deci restaurante, dar care nu au prevăzut spaţiu concret pentru fumat, pentru că nu toate restaurantele au spaţii pentru fumători şi aşa mai departe. Deci toate acele spaţii în care nu poţi diferenţia persoanele, fumătorii de nefumători”. Întrebat dacă spaţiu public nu înseamnă şi strada sau staţia de autobuz, deputatul a răspuns: „Nu, spaţiu public înseamnă acolo unde aerul nu comunică şi nu poate circula, discutăm de încăperi aici, nu discutăm de stradă, de parc, de staţie de autobuz”. Documentul interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, al instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

 

Camera Deputaților, cameră decizională pentru această lege 

Potrivit legislației Parlamentului României, deși propunerea legislativă prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice a fost adoptată, de către Senat, Camera Deputaților este în această situație camera decizională. Astfel propunerea legislativă ce a trecut de Senat cu 90 de voturi pentru și 30 împotrivă, va deveni proiect de lege doar dacă majoritatea deputaților vor vota în favoarea ei.

 

Elena Uioreanu „Din legile deja existente, nefumătorii sunt protejați și astăzi”

Deputatul Elena Uioreanu s-a anunțat a fi împotriva acestei legi încă de la începutul anului acesta, când Aurelia Cristea a precizat că pune bazele unei inițiative civice anti fumători. Astfel, odată ajunsă în Camera Deputaților, legea va fi votată și de parlamentari precum Elena Uioreanu, iar rezultatul voturilor va decide soarta acestei propuneri legislative.

„Eu sunt liberal și nu pot interzice cuiva să facă ce vrea pe răspunderea lui, fiecare decide pentru sănătatea lui, atâta timp cât nu afectează pe alții. De aceea sunt  locuri amenajate pentru fumători. Mi se pare anormal ca un fumător să aleagă să stea într-un loc unde se fumează, consider acest lucru fără sens, mai ales ca apoi să vi și să  spui că ți-e afectată sănătatea. Din legile deja existente, nefumătorii sunt protejați, există saloane special amenajat pentru ei, iar localurile ce nu au astfel de spații au precizate pe ușa de la intrare, plăcuța văzută de toți: în acest local se fumează sau acest local este pentru fumători. Legea există, trebuie doar respectată și aplicate sancțiunile dar nu are rost să se invoce motivul cu modelul european. De ce nu se inspiră europenii de la noi ? Voi vota împotriva acestei legi. Am înțeles că propunerea legislativă a trecut de Senat cu 90 de voturi pro interzicerea fumatului în spațiile publice și 30 de voturi împotrivă, nu cred ca se va întâmpla la fel și în Camera Deputaților care este cameră decizională, în această situație”, a declarat Elena Uioreanu.

 

România nu este ultima țară europeană în care este permis fumatul în spațiile publice

Argumentul adus în Senat cum că România este ultima țară din Uniunea Europeană care încă mai permite fumatul în locurile publice închise este eronat. În prezent, în Franţa, fumatul este permis în zone special amenajate pentru fumători. În Belgia toate barurile au acordul de a permite fumatul, iar în Spania, clienţii şi angajaţii fumează afară, în fața locului de muncă. Motiv pentru care guvernul spaniol a anunțat că sunt șanse să revină asupra legii, deoarece oamenii ce fumează în fața localurilor strică imaginea per ansamblu și îi deranjează pe trecătorii nefumători care inhalează din mers fumul de țigară.

Cele mai ferme țări din UE care și-au păstrat poziția fermă cu privire la interzicerea fumatului în spațiile publice închise sunt: Grecia, Germania și Olanda. Însă în mai multe zone a statului german nu se respectă legea și nici nu se aplică sancțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.