Gazeta de Cluj a demarat o campanie pentru achiziția unui angiograf la cel mai mare spital din Transilvania. Niciun consilier local sau județean din cei ce au declarat că ar vota alocarea banilor pentru aparatură la Spitalul Județean nu a făcut vreun proiect de hotărâre. Însă campania demarată de ziarul nostru a reușit să-i unească pe parlamentarii clujeni pentru a semna un document cu privire la acest subiect.

 

Astfel, în urma chestionarului efectuat pe politicienii din colegiile județului Cluj, deputatul PNL Elena Uioreanu a întocmit un memoriu, document ce a fost semnat de toți parlamentarii clujeni. Acest  memoriu se leagă de cererea managerului Spitalului Județean de Urgență Cluj. Astfel că documentul servește ca și solicitare către Ministerul Sănătății Naționale pentru ca acesta să dispună  alocare sumei necesare pentru achiziționare unui angiograf.

 

Angiograf: costuri și beneficiari

Conform scorurilor pieței de aparatură medicală, un angiograf costă aproximativ 2,6 milioane de lei. Pe această cale dorim să reamintim că unii consilieri județeni au afirmat că e o sumă mult prea mare pentru ca ei să le-o dea celor de la Spitalul Județean. În ideea în care aceștia au ignorat importanța unui asemenea aparat.

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca asigură asistenţa medicală pentru populaţia din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, alte județe din regiunea Nord Vest și nu numai. Ponderea pacienților din municipiul Cluj-Napoca este de aproximativ 29%, ponderea externărilor din județul Cluj este de 63% iar ponderea externărilor din alte județe este de 37 %. Observăm ca ponderea cetățenilor străini este de 0,20% și de asemenea pentru populaţia din județele: SJ – 4,41 %, BN – 4,95%, MM – 5,22%, AB – 5,07% și un număr mai mic de pacienți  din județele: AR, HD, BV, OT, etc. Un număr de 5,11% din populaţia deservită este din  alte județe decât cele menționate mai sus.

 

Memoriul înaintat Ministerului Sănătății

Parlamentarii și-au dat cu subsemnatul pe un text bine documentat. Astfel că aceștia și-au făcut temele pentru a construi o pledoarie de nerefuzat în fața Ministerului Sănătății.

„Precizăm că am decis să ne adresăm împreună domniei voastre pentru a sublinia și în acest fel urgența și necesitatea acută de a dota această unitate medicală de elită cu acest aparat medical atât de necesar. Urgența este relevată de faptul că la această oră angiograful spitalului este mai mult defect, având o vechime de peste 14 ani. Repararea sa costă enorm, ultima factură fiind de aproape 50.000 de euro. În același temă, necesitatea este dovedită de utilitatea sa deosebită pentru sănătatea publică a cetățenilor județului Cluj și ai Transilvaniei (…) îndrăznim să vă reamintim că de acest aparat depinde viața și salvarea a mii de persoane care se confruntă cu o urgență cardio-vasculară.

Statistica arată că la Spitalul Județean Cluj anul trecut au beneficiat de angiograf 1500 de bolnavi, cărora li s-au efectuat 1200 de coronografii, 300 de arteriografii și 750 de dilatări arteriale coronariene și periferice. Orice zi în care angiograful este defect înseamnă pierderea a cinci vieți”, au specificat în memoriu parlamentarii.

Acest aspect este în totalitate adevărat. În cadrul spitalului funcţionează 2 secţii de cardiologie, Secţia Clinică Cardiologie I şi Secţia Cardiologie II (cardiologie intervenţională USTAC). În cadrul secţiei Cardiologie II – Cardiologie intervenţională (USTAC) se derulează programul naţional de tratament al infarctului miocardic (APIMA) şi programul naţional de boli cardiovasculare. În cadrul Programului naţional de tratament al infarctului miocardic acut se rezolvă în medie de 2-5 urgenţe/zi 24 din 24 de ore, 2-5 zile pe săptămână.

 

Colaborare în echipă indiferent de culoarea politică

În ciuda faptului că în 2012 când s-a obținut actualul mandat de parlamentar existau alte alianțe politice, acest lucru nu s-a simțit și acum. Memoriul a fost semnat de către toți parlamentarii din județul Cluj, atât senatori cât și deputați. Prima care a reacționat la campania noastă pentru obținerea angiografului a fost Elena Uioreanu. Astfel că timp de două săptămâni, aceasta a lansat invitații colegilor săi pentru a semna memoriul în mod egal fără diferențe de apartenență politică.

„ Mă bucur că am reușit să ne punem toți parlamentarii de Cluj semnătura pe un memoriu adresat Ministrului Sănătății, cu scopul comun cu cel al Gazetei de Cluj, și anume obținerea fondurilor pentru angiograf. Sper să nu fie ultimul proiect comun, deoarece suntem reprezentanții clujenilor în Parlamentul României și trebuie să ne unim forțele pentru binele și sănătatea lor, indiferent de opțiunile politice ale fiecăruia dintre noi. Doresc să precizez că toți colegii mei au fost deschiși cu privire la semnarea memoriului, iar acest lucru nu poate decât să reflecte că există politicieni ce își respectă angajamentul față de cetățeni”, a declarat deputatul PNL Elena Uioreanu.

„Eu am cerut  de un  an de zile angiograful pentru Spitalul Județean, dar am semnat și memoriul alături de colegii mei, în speranța că de această dată se va consolida soluționarea acestei necesități. Acest memoriu va folosi drept cerere oficială către Ministerul Sănătății, din partea noastră. Aceeași procedură am demarat și eu în toamna anului trecut”, a declarat unul dintre senatorii ce au semnat memoriul, Alin Tișe.

 

Ministerul Sănătății a luat în considerare și alte cereri ale Spitalului Județean

În trecut, datorită faptului că Spitalul Județean se află în subordinea Ministerului Sănătății Naționale, s-au alocat bani pentru aparatura necesară.

În acelaşi mod au fost achiziţionate şi aparatele finanţate de la Ministerul Sănătăţii, un RMN şi un computer tomograf de 8,2 milioane de lei, ambele pentru Spitalul Judeţean Cluj.

Potrivit unei astfel de proceduri, Memoriul servește la consolidarea cererii făcută de Spitalul Județean. Cele două variante de soluționare a cerinței sunt: un răspuns favorabil în urma memoriului ce înseamnă implicit aprobarea cererii și o rectificare de buget pentru alocarea fondurilor necesare achiziției angiografului sau răspuns nefavorabil, ceea ce înseamnă că în acest an nu se vor aloca bani pentru aparat, doar la începutul anului viitor printr-un amendament la bugetul anual.

vot in parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.