Gazeta de Cluj a lansat o noua ,,provocare” celor care s-au înscris în cursa electorala pentru Primaria Cluj-Napoca. Întrebati ce parere au despre haosul imobiliar din Cluj-Napoca si ce solutii întrevad, parerile au fost împartite. Taranistul, Horea Dan ar rezolva totul cu buldozerele, dârâmând tot ce s-a construit ilegal, în timp ce peremistul Gheorghe Funar si Ionut Tene (PNG) sunt de parere ca un nou PUG ar rezolva o parte din problema. În acelasi timp, udemeristul Laszlo Attila si social-democratul Remus Lapusan considera ca haosul nu este unul imobiliar, ci mai degraba unul urbanistic.

Expresia de ,,haos imobiliar” este utilizata tot mai des în domeniul imobiliar clujean. Daca lucrurile continua asa, ,,fenomenul” din comuna Floresti va cuprinde si în municipiul Cluj-Napoca. Dezvoltarea imobiliara rapida a Clujului nu a avut un efect pozitiv asupra clujenilor, asa cum se astepta toata lumea. Aproape nici o zona din municipiu nu a scapat de ,,entuziasmul” constructorilor. Daca la început, s-a construit timid, cu ridicarea de locuinte mici, dimensiunile acestora au crescut continuu, ajungându-se, într-un final, la adevarati zgârie-nori. Însa toate aceste constructii nu s-ar fi putut realiza fara acordul Primariei. Chiar daca reprezentantii primariei recunosc ca în Cluj-Napoca se construieste haotic, acestia se spala pe mâini spunând ca nu se poate face nimic fara un Plan Urbanistic General.

Haosul imobiliar, rezolvat cu buldozere

În opinia lui Horea Dan, presedintele PNTCD Cluj-Napoca, piata imobiliara din municipiu a avut o perioada foarte buna, însa de ceva vreme încoace ,,s-a instaurat” haosul urbanistic. ,,Totul a mers foarte bine în acest domeniu, însa dupa aceea, zic eu, încet, încet s-a instalat haosul urbanistic. Daca ar fi dupa mine, as lua buldozerele si as demola totul. Dar în primul rând, as pune mare accent pe preventie. Consider ca agentii de la Politia Comunitara ar trebui sa aiba fiecare în parte o arie pe care sa o acopere. Politistii ar trebui sa solicite documentele  si sa verifice legalitatea documentatiei. În al doilea rând, as introduce serviciul 112, în cazul în care cetatenii au ceva de reclamat în legatura cu acest domeniu. O alta solutie pentru haosul imobiliar clujean ar fi eliberarea autorizatiei de constructie, doar în cazul în care terenul este deja marcat, iar sapaturile în vederea constructiei sa fie supravegheate îndeaproape de un specialist”, a declarat Dan. Pe de alta parte, fostul edil al municipiului, Gheorghe Funar e de parere ca situatia din domeniul imobiliar e destul de complicata. În opinia acestuia, pretul terenurilor este exorbitant de mare, motiv pentru care apar tot felul de dificultati în constructii.

Consiliul Local e de vina!

Candidatul pentru functia de edil al orasului din partea PNG-CD, Ionut Tene  a declarat ca în ultimii patru ani, Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare accelerata datorita cresterii economice generale, dar si datorita transformarii municipiului într-o capitala economica a Ardealului. ,,Din nefericire, datorita proastei gestionari a acestei dezvoltari imobiliare, Clujul a intrat într-o criza grava de crestere economica. Nu s-a votat Planul Urbanistic General în Consiliul Local, iar autoritatile locale s-au vazut depasite de factorii de interese mafiote, care au permis constructia de blocuri între case. Prin urmare, apartamentele si casele nou construite au un pret mult prea ridicat, peste media europeanã, fapt ce vorbeste despre accentuarea unei crize a pietei imobiliare legate de criza din SUA si Spania. Se fac blocuri aproape lipite unele de altele, fãrã pãstrarea distantei legale. Numai bani pentru constructori si spãgi pentru grupurile de interese sã iasã. Faptul ca orasul este mutilat din punct de vedere urbanistic, estetic si ambiental nu mai conteazã. Mai nou, cei care se muta în noile apartamente pot sãri pe balconul vecinilor de vizavi sau pot privi în curtea cu gaini a caselor învecinate. Nu exista drumuri de legatura între noile cartiere, iar pe vechile cai de acces rutier este un cosmar sã circuli cu autoturismul. Nu e un haos imobiliar , ci o catastrofã, deoarece nu se pot darâma blocurile noi si prost construite”, a explicat Tene. Dupa parerea fostului lider PNG-CD Cluj, cele mai potrivite solutii pentru rezolvarea derapajelor din domeniul imobiliar clujean sunt aprobarea imediata a PUG si demararea unei hotarâri de Guvern, care sa prevada transformarea comunelor Baciu, Apahida si Floresti ca si cartiere ale Clujului. Totodata, acesta e de parere ca schimbarea locatiei Aeroportului International Cluj-Napoca din zona cartierelor de locuit, stoparea aprobarii de autorizatii de constructie catre constructorii care nu respecta normele legale si deschiderea unei anchete DNA în legatura cu autorizatiile de constructie ilegale ar rezolva problemele imobiliare existente pe piata clujeana.

,,Nu e haos imobiliar”

Candidatul UDMR pentru Primaria Cluj-Napoca, Laszlo Attila considera ca dezvoltarea pietei imobiliare din municipiu este una foarte haotica si extrem de riscanta la ora actuala. ,,Dezvoltarea imobiliara este una riscanta deoarece dezvoltarea industriala a ramas în urma, iar cele doua trebuie sa mearga în paralel, iar în prezent exista un decalaj. Numarul locuintelor a crescut, iar numarul locurilor de munca nu. Eu nu as zice ca e haos imobiliar, ci mai degraba haos în dezvoltarea urbana. La ora actuala, prioritatea ,,numarul 1” ar fi facilitarea aparitiei locurilor de munca si nu numai. Consider ca si mobilizarea resurselor pentru rezolvarea cazarii studentilor este o prioritate, însa, chiar daca nu tine de administratia publica locala, ar trebui facute demersuri pentru a da posibilitatea firmelor care ofera locuri de munca pentru clujeni sa construiasca locuinte pentru proprii lor angajati”, a afirmat presedintele UDMR Cluj. Nici candidatul din partea social-democratilor, Remus Lapusan nu considera ca în Cluj-Napoca este vorba despre un haos imobiliar, ci mai degraba de un haos în dezvoltarea urbana. ,,E adevarat ca se construieste haotic, dar e mult spus haos imobiliar. Cel mai corect ar fi sa spunem ca este haos urbanistic din cauza lipsei unui Plan Urbanistic General. Eu as rezolva întreaga chestiune prin mai multe etape. În primul rând, as modifica Comisia Tehnica de Urbanism, aducând-o la o forma functionabila. În al doilea rând, as organiza un concurs pentru ocuparea postului de architect sef, care momentan este vacant. În al treilea rând, as promova un nou PUG la nivelul municipiului Cluj-Napoca, iar în ultimul rând, as revizui si corecta activitatea Comisiei de Urbanism, angajând o persoana care sa supravegheze bunul demers al lucrurilor”, a declarat Lapusan, presedintele organizatiei municipale a PSD.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.