Cântăreţul Florin Chilian a avut o alcoolemie ”incompatibilă cu viaţa”

954

Cântăreţul Florin Chilian a primit o condamnare definitivă în urma procesului care s-a judecat în cadrul instanţelor clujene, chiar dacă la dosar există un raport medico-legal care arată că dacă ar fi consumat cantitatea de alcool trecută în procesul verbal, ar fi murit. Chilian spune că este una dintre victimele ”sistemului” pentru că a dat statul român în judecată în privinţa nerespectării drepturilor de autor. Chilian este condamnat definitiv la un an şi zece luni cu suspendare.

 

Cântăreţul Florin Chilian a prezentat raportul medico-legal făcut de doi specialişti din cadrul IML Cluj referitor la gradul de alcoolemie pe care l-a avut în 2006, în noaptea în care a produs un accident rutier sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit raportul semnat de Daniela Zaharia, farmacist primar toxicolog, şi de Dan Perju Dumbravă, medic legist, ”Consumul de băuturi alcoolice declarat de numitul Chilian nu justifică valorile alcoolemiilor stabilite în analiză, în nici una dintre variantele menţionate în dosar. În primul caz, consumul de alcool declarat este excesiv de mare, consum care ar fi determinat susnumitului o alcoolemie teoretică incompatibilă cu viaţa. Nici consumul de alcool declarat în 28.08.2006 nu justifică valorile alcoolemiilor stabilite în analiză, aceste valori fiind consecinţa unui consum de alcool mai mare decât cel declarat. Calculul retroactiv efectuat numai pe baza alcoolemiilor stabilite la analiză şi a intervalului de timp scurs între evenimentul rutier şi prima recoltare de sânge indică, pentru ora evenimentului rutier, o alcoolemie a susnumitului mai mare decât 0,80g%, cu o valoare teoretică apropiată de 1,35g%”, arată concluziile raportului.

”Am fost condamnat de către un “judecător” din Cluj la un an şi zece luni cu suspendare pentru că am fost găsit incompatibil cu “sistemul”. Altfel spus indiferent de cât aş fi declarat eu că am băut, a două oară că să mă distrez, am declarat că a fost doar zece % din cantitatea iniţial declarată, alcoolemia mea nu aveam cum să aibă valori compatibile cu viaţa. O slugă proastă însă dedicată, scăpase prea mult whisky în eprubeta ce conţinea proba mea de sânge pentru analiza alcoolemiei. Va ataşez documentul trimis de un poliţist stupefiat. În toată carieră lui de aproape 40 de ani în miliţie şi poliţie nu întâlnise o teoretică alcoolemie incompatibilă cu viaţă. Nu uitaţi că eu am dat Guvernul României în judecată pentru furtul melodiei #Zece. Am câştigat acel proces demonstrând definitiv şi irevocabil potrivit instanţelor din România, că am fost furat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. A intrat la puşcărie ministrul care mi-a furat piesă Zece, declarând că este a lui şi încasând 9 milioane de euro ca drepturi de autor pentru ca mai apoi să distrugă paginile din caietul cu regim special al achiziţiilor din minister?! Nu, fireşte că nu. Aşadar eu m-am pus contra sistemului şi mi-am cam luat-o”, declară Chilian.

 

Jonglerii cu alcoolemia

Florin Chilian a fost trimis în judecată pentru că a condus, în stare de ebrietate, o maşină şi a fi provocat un accident rutier în data de 26 iulie 2006, soldat cu pagube materiale. Sediul materiei în cazul infracţiunii de conducere în stare de ebrietate se află în OUG 195/2002, care, la art.87, prevede „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.”

Procurorul a cerut condamnarea la închisoare a lui Florin Chilian, pentru conducere sub influenţa alcoolului, cu o alcoolemie de 1,35 la mie şi pentru declaraţiile mincinoase date în cursul procesului penal.  Deoarece Chilian ar fi propus, în cursul urmăririi penale, audierea unui martor în privinţa relatării căruia există suspiciuni, Parchetul s-a sesizat din oficiu şi pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă în cazul cântăreţului. Mai precis, este vorba de o declaraţie dată de Chilian poliţiştilor în noaptea accidentului, prin care acesta ar fi recunoscut că el se afla la volanul maşinii, pentru ca apoi să declare în faza de urmărire penală că maşina i-a fost sustrasă din parcarea hotelului în care era cazat.

De menţionat este şi faptul că Ana Maria, fosta iubită a cântăreţului, a depus mărturie împotriva acestuia, relatând că a bătut-o în mai multe rânduri. La data de 1 aprilie 2010, Judecătoria Cluj Napoca a decis condamnarea cântăreţului la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare, sentinţă care, în urma căilor de atac, a rămas definitivă.

 

Scandal cu patrula

Potrivit Anei Maria, în noaptea de 23 spre 24 iulie 2006, Chilian s-a certat de două ori cu poliţiştii, prima altercaţie având loc în cartierul clujean Dâmbu Rotund, când, la ieşirea de la o petrecere, Chilian a început să adreseze injurii unei patrule de Poliţie şi a refuzat să se legitimeze. Ana Maria Georgescu a declarat că a aplanat conflictul, după care a condus maşina lui Chilian până în centrul oraşului, la căminul de garnizoană, unde voiau să se cazeze peste noapte. Pe drum, cei doi s-au certat şi atunci fata a decis să se cazeze singură. După aproximativ 20 de minute, a fost apelată de Chilian, care i-a spus: „Vino repede. Tu eşti de vină”. Conform rechizitoriului, după plecarea Anei Maria Georgescu, Chilian, deşi băuse, s-a urcat la volanul maşinii şi s-a îndreptat spre Cojocna, iar pe strada Traian Vuia a pierdut controlul volanului şi a intrat în bordura de pe partea stângă a drumului. Tânăra le-a relatat judecătorilor că a fost bătută de mai multe ori de Florin Chilian, iar în seara respectivă a luat un taxi şi a mers spre ieşirea din Cluj către Cojocna, unde l-a văzut pe Chilian aplecat la roata din faţă stânga, unde maşina era tamponată.

„A început să strige că eu sunt de vină şi apoi să mă lovească. Mergea la maşină, încerca să schimbe roata lovită, apoi venea, spunea că eu sunt de vină pentru toate astea şi mă agresa. Apoi din nou mergea la maşină. M-a lovit din nou cu palma, am căzut şi m-am lovit la cap de bordură”, a povestit cântăreaţa judecătorilor. Ea a precizat că, după ce s-a lovit la cap, i s-a făcut rău, iar vecinii au chemat Poliţia.

„Când au venit poliţiştii, Chilian m-a aşezat pe bancheta din spate a maşinii sale. A început să strige la poliţişti: «Chemaţi o ambulanţă, e lovită la cap!». Poliţistul a întrebat cum m-am lovit la cap, iar atunci Chilian a început să strige la el. În cele din urmă, a venit ambulanţa, iar paramedicii i-au dat un calmant. După câteva minute, când am coborât din ambulanţă, Chilian era încătuşat”, a relatat Ana Maria Georgescu. Întrebată de judecător de ce, în declaraţiile anterioare de la Parchet, nu a spus că a fost lovită de Chilian, ea a răspuns că a dorit să ascundă aceste fapte din motive personale.

 

10.000 de lei pentru Zece

În cazul procesului de drepturi de autor, Curtea de Apel Bucureşti a recunoscut drepturile de autor şi conexe ale lui Florin Chilian pentru piesa „Zece”, obligând Ministerul Culturii şi Cultelor la plata a 10.000 de lei cu titlul de daune. În mai 2008, Florin Chilian a deschis acţiunea în instanţă împotriva Ministerului Culturii şi Cultelor, cerând justiţiei să constate încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe asupra compoziţiei muzicale „Zece”, folosită de GMP în 2005 pentru realizarea campaniei „Mai bine o carte”. Potrivit lui Chilian, spotul de promovare a campaniei a fost difuzat fără ca el să cesioneze drepturile de autor şi conexe asupra piesei „Zece” şi fără să-şi fi dat acordul scris în vederea folosirii compoziţiei muzicale ce-i aparţine.

În acest sens, artistul a cerut despăgubiri de un milion de euro pentru că MCC i-ar fi încălcat drepturile de autor.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ