Foto Arhiva

Un fost CAP din perioada comunistă din localitatea Curtici, transformat într-un complex agrozootehnic unde sunt crescute 1.400 de capete de bovine pentru carne şi lapte şi 22.000 de porci, a fost vizitat joi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, însoţit de miniştrii agriculturii, Petre Daea, şi economiei, Mihai Fifor. „Ce vede aici cine vine? Vede o muncă asiduă şi constantă de 27 de ani, faptul că un om înţelept s-a opus devalizării unor obiective economice de dinainte de revoluţie. (…) Acest om, împreună cu cea mai mare parte a comunităţii, a decis că este, de fapt, o bogăţie a acestor locuri, pe care trebuie să o protejeze şi să o folosească şi pentru binele dumnealor şi pentru binele comunităţii. Vedem aici ferme de vaci de carne, de lapte, ferme de porci, abatorizare, vedem aici cum ar trebui să fie în toată România într-un timp destul de rezonabil. La ultima deplasare împreună cu domnul ministru Daea, am primit o întrebare corectă, care ne frământă şi pe noi: ‘Când vom ajunge, în România, ca toţi cei care produc să nu mai vândă producţia direct de pe tarla?”, a spus Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Combinatul a luat fiinţă în 1991, pe structura fostului CAP Lumea Nouă, pornind la drum cu 75 de membri fondatori şi 234 hectare de teren, pentru ca în prezent să exploateze peste 5.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea a 2.500 de membri asociaţi. Societatea agricolă se ocupă de cultura plantelor – grâu, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, furaje, folosite în hrănirea celor peste 1.400 de vaci de carne şi de lapte pe care de deţine şi a celor peste 22.000 de porci. În plus, afacerea, ce a ajuns la o cifră anuală de peste 60 de milioane de lei, s-a extins în domeniul produselor de panificaţie şi mezelurilor.

Directorul general al combinatului, Dimitrie Muscă, le-a prezentat invitaţilor mai întâi ferma de vaci, explicându-le diferenţa dintre vacile de lapte şi cele de carne, pentru ca mai apoi să fie vizitate abatorul şi fabrica în care se produc mezelurile. Liviu Dragnea a spus că, în opinia sa, potenţialul zootehnic al României este uriaş, idee susţinută şi de ministrul agriculturii. „Zootehnizarea agriculturii este un obiectiv important al nostru şi este firesc. (…) România are o suprafaţă foarte importantă de pajişti (…), de 4,8 milioane de hectare, ceea ce înseamnă Olanda, Belgia şi Elveţia la un loc. Pe aceste suprafeţe trebuie să vedem animale care pasc, animale care folosesc această masă vegetativă. Sunt două specii care se pretează la condiţiile de creştere şi îngrăşare – şi de aici interesul pentru dezvoltarea efectivelor -, şi anume, ovina şi taurina de carne”, a menţionat Petre Daea, conform Agerpres. Programul zilei de joi, de la Arad, s-a încheiat cu o vizită la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.