ONG-urile din Cluj profită şi de data aceasta de oportunitatea pe care o oferă autorităţile locale. Lista cererilor de fonduri nerambursabile a fost depusă la Primărie şi făcută publică în data de 15 februarie. Nu se ştie deocamdată care este suma care va fi oferită ONG-urilor, dar se estimează că ajunge la 10.000.000 lei. În acest material, vom prezenta care sunt cele mai mari cereri la banii statului, adică taxele şi impozitele locuitorilor din Cluj-Napoca.

 

UNTOLD cere cei mai mulţi bani din bugetul statului

Cei mai mulţi bani îi cere UNTOLD SRL, dar care primarul Boc le-a cam „tăiat din aripi”. Primarul a declarat pentru Realitatea FM că UNTOLD nu va mai putea fi susţinut financiar la fel ca în 2015.

„Alături de celelalte evenimente ale Clujului, în cadrele legale, Untold va fi susţinut şi în continuare. Însă primăria nu mai poate susţine festivalul la nivelul de anul trecut, când Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului. Dacă nu era primăria, nu mai puteau să-i rezerve nici pe Armin van Buuren, nici pe David Guetta, nici pe Avicii. Susţin acest festival, la fel cum susţin TIFF, Jazz in the Park, Electric Castle, dar nu mai merge ca anul trecut”.

Anul acesta a primit premiul „Best Major European Festival” (Cel mai bun festival european de amploare) la European Festival Awards 2015, fiind pentru prima dată când un festival aflat la prima ediţie, câştigă marele premiu. Aceştia cer de la Primărie suma de 2.500.000 de lei, iar pentru voluntarii festivalului  cer o altă sumă, mai exact 750.000 de lei, adică un total de 3.250.000. În decembrie 2014, Federaţia SHARE primise o sumă mai mică decât a cerut acum, adică 2,3 milioane de lei, din care numai 1,8 milioane de lei pentru festival (circa 400.000 de euro), mai exact pentru „rezervarea artiştilor”. Cu toate acestea, festivalul încă are datorii de câteva sute de mii de euro la furnizori locali şi instituţiile publice.

 

bogdan buta

Federaţia SHARE, sugativă a bugetului public

Banii alocaţi pentru alocaţia SHARE în vederea organizării evenimentelor pentru anul 2015 când Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului au stârnit ample dispute în Consiliul local. Federaţia SHARE a cerut şi a primit suma de 200.000 de lei pentru organizarea Revelionului 2014-2015.

Tot în cadrul Untold, va avea loc şi festivalul „We are rocking the city„, ediţia a III-a. Este vorba despre un festival de muzică rock care cere de la Primărie suma de 2.475.000 de lei. Titularul acestei afaceri este Bogdan Buta, fostul preşedinte al Federaţiei Share, care organizează evenimentele pe banii administraţiei locale. Aceeaşi fundaţie mai vrea de la bugetul municipiului 180.000 lei pentru organizarea pentru Tineret@Cluj Never Sleeps şi 970.000 lei pentru Tineret@Cluj Napoca 2016.

Societatea Universitară Română pentru Creativitate Umană, Inteligenţă Artificială şi Tehnologia Informaţiei Hermes Cluj, pregătesc un eveniment dedicat studenţilor la matematică şi informatică, numit Săptămânile studenţilor la Mate-Info, iar aceştia cer Primăriei 386.000 de lei, care este, bineînţeles, tot din cadrul Federaţiei Share.

Ca să rămânem la Bogdan Buta, următorii pe listă sunt Asociaţia Student Plus. Ei cer suma de 490.000 de lei pentru proiectul  Napoca Avenue. Asociaţia Student Plus este ONG-ul lui Buta, asociaţie în cadrul căreia a funcţionat o perioadă bună de timp cardul pentru studenţi OMNIPASS, card pentru care trebuia să PLĂTEŞTI ca să beneficiezi de gratuităţi (ironic).

Tot asociaţia cu acelaşi nume cere suma de 480.000 de lei pentru TIMAF – Festivalul Internaţional de Muzică şi Artă Transilvania. Ce au în plan cei de la TIMAF nu este foarte clar, având în vedere că site-ul lor oficial nu a mai fost actualizat din 2014.

Tot pentru un festival de muzică rock, Transylvania Rock Arena, mai cere şi Asociaţia Comvel  suma de 900.000 de lei, iar pentru festivalul „We light the city”, 450.000 de lei. În anii trecuţi, pentru concertul Deep Purple, aceeaşi asociaţie a solicitat suma de 1.500.000 de lei. Aceştia i-au mai adus şi pe Scorpions, Smokie şi UB40.

 

Patron de club privat, cere bani statului

Pentru Asociaţia Unusual Suspects au în plan două evenimente în acest an. Pentru Miortmic, festival de muzică electronică, cei de la asociaţia în cauză cer suma de aproape 400.000 de lei, iar pentru cel de-al doilea eveniment, Alandala, cer 260.000 de lei. Evenimentele Mioritmic şi Alandala sunt organizate de cei de la Clubul MIDI, club privat. Iar acum cer bani din bugetul public?

Si  ASC Raving Society organizează Festivalul Delahoya, cel mai vechi festival de muzică electronică din România, care se desfăşoară în Pădurea Hoia. Raving Society cer 227.500 de lei.

Nici Asociaţia FAPTE nu se dau mai în spate. Ei se ocupă în mare parte de Târgul de Cariere şi Jazz in the Park.  Aceştia au primit în anul 2008 Premiul Naţional de Antreprenoriat din România, în 2009 au primit premiul pentru Tinerii Antreprenori ai Anului din România şi în 2013 a primit tot un premiu din partea Premiile Media de Excelenţă. Ca în fiecare an, organizează nelipsitul festival de muzică jazz, Jazz in the Park. Ei pentru asta cer 300.000 de lei.

Fundaţia Diesel îl aduce în acest an pe Jean Michel Jarre. Este un compozitor şi instrumentist francez, considerat unul dintre pionierii muzicii electronice (potrivit Wikipedia), iar aceştia cer Primăriei suma de 896.400. Tot în cadrul celor mai mari sume cerute se află şi Fundaţia Arts for All – Music  for All care solicită 885.000 de lei.

 

tiff

Evenimentele culturale sunt de asemenea, nelipsite

Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF, ca în fiecare an, solicită o anumită sumă de la Primărie. Anul acesta este vorba de 1.400.000 de lei. TIFF a fost finanţat în anul 2002 şi este primul festival de film de lung metraj din România. Anul trecut aceştia au fost finanţaţi cu suma de 1.000.000 de lei, iar în urmă cu 2 ani, au primit din banii publici cu suma de 550.000 lei, iar în 2013 cu 450.000 lei, mai puţin cu 100.000 lei (20.000 euro) faţă de anul precedent.

Fundaţia Comunitară Cluj cere  pentru proiectul COM’ON Cluj-Napoca, de asemenea, o sumă măricică.

Pe site-ul oficial al Fundaţiei găsim că scopul acestui proiect este derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Obiectivul este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte propuse de către tineri şi adresate comunităţii locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viaţa comunităţii. Aceştia cer de la Primărie 598.500 de lei.

Asociaţia Photo Romania cere pentru următoarea ediţie suma de aproape 500.000 de lei. Photo Romania Festival este cel mai mare festival de artă fotografică din România. Anul acesta festivalul se află la cea de-a 6-a ediţie.

Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană vor pregăti şi în acest an Festivalul de film Comedy Cluj, iar în acest an suma cerută este de 375.000 de lei. Comedy Cluj este cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa, anul acesta fiind la a opta ediţie. Iniţiatorul festivalului de film este Sorin Dan, fostul proprietar al Hotelului City Plaza, însă găsim o similaritate în domeniul imobiliarelor. Pe site-ul oficial al viitorului complex Platinia, se vede foarte clar într-o poză logo-ul Comedy Cluj.

 

Şi asociaţile de cultură cer sume de la Primărie

După scandalul de la Fabrica de Pensule, unde trei persoane fizice (Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu şi Florian-Liviu Ştefan, membrii fondatori ai celor două entităţi noi) au înregistrat numele „Fabrica de Pensule” şi logoul Federaţiei ca marcă înregistrată în spaţiul comunitar (OHIM), condiţionând Federaţia Fabrica de Pensule în folosirea propriului său nume. La începutul anului, galeriştii s-au organizat în două entităţi juridice noi: şi Federaţia Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule. Acest fapt nu i-a descurajat să ceră Primăriei 400.000 de lei pt primul proiect, Arte vizuale pentru comunitate la Fabrica de Pensule, iar pentru al doilea proiect, care este intitulat Centrul de Artă şi Cultură Europeană, au cerut o sumă şi mai mare, respectiv 425.000 de lei. Un total de 825.000 de lei.

Opera Română vrea să scoată din nou artiştii în stradă, după o serie de astfel de evenimente care i-au atras multe aprecieri. Asociaţia Culturală Pro Transilvania a venit cu proiectul „Opera Aperta 2016, spectacole lirice şi coregrafice în aer liber”, pentru care solicită 414.600 lei.

Asociaţia Culturală Eikon, odată cu Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, solicită suma de 250.000. Asociaţia Culturală Eikon a fost implicată şi intr-un scandal legat de Oana Boc, soţia Primarului Boc,  în cadrul unui spaţiu al municipalităţii, se pare că editura aleasă de nevasta edilului a fost tot una preferenţială. Atât de preferenţială, încât Asociaţia Culturală Eikon, patronată de acelaşi Vasile Dâncu care deţine şi Editura Eikon, a primit 15.000 de lei de la municipalitatea clujeană. Faptul că una dintre cărţile promovate în cadrul acestui festival este chiar a soţiei primarului nu poate mira pe nimeni. Era cât pe-aici ca acest festival să primească şi mai mulţi bani, respectiv 106.200 de lei, însă disputele pe proiectele culturale le-au tăiat drastic din finanţare editorilor nevestei primarului.

Asociaţia PLAI – Laborator Public de Arhitectură, Inovaţie şi Experiment. Anul acesta cer pentru proiectul ZAIN 2016 280.000 de lei. Asociaţia PLAI a susţinut şi anul trecut ZAIN – Design Expressions, care a adus la Cluj-Napoca peste 60 de designeri talentaţi din toată ţara. Aceştia sunt talentaţi în toate ariile ce aparţin design-ului, cum ar fi genţi , imobilier, bijuterii, haine, ceramică sau obiecte împletite. În acest context, ZAIN a pregătit un proiect de cercetare şi reactivare urbană la Cluj-Napoca, mai exact transformarea temporară a unui spaţiu public într-unul atractiv pentru comunitate. Cu ajutorul Asociaţiei PLAI, s-a redeschis încă din noiembrie anul trecut, Turnul din Piaţa Mihai Viteazu.  Au mai fost implicaţi şi în proiecte cu Primăria Cluj, un exemplu este Concursul de idei Lights On. Scopul concursului a fost identificarea celei mai bune idei pentru amenajarea şi decorarea cu instalaţii luminoase a pieţei Mihai Viteazu în luna decembrie 2015.

Asociaţia Elite Art Club UNESCO din Bucureşti, în ciuda faptului că aceştia nu au nicio sponsorizare locală, solicită din banii bugetului public ai cetăţenilor din Cluj suma de  410.000 de lei, pentru Proms in the Park, concept preluat de la cel mai mare festival de muzică clasică din Londra. Suma de  410.000 de lei. Aceştia vor să susţină un festival de muzică clasică în Parcul Central. Este vorba de 3 concerte, pe parcursul a 3 zile. Perioada nu este deocamdata afişată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.