Carmen Lador Zina o emblemă a Clujului în materie de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani

854

Cunoscută sub porecla de Mama Trilulilu, clujeanca Zina Carmen Lador a fost condamnată la începutul acestei luni de către Curtea de Apel Cluj, la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar de înşelăciune. Intrată în istoria clujeană ca primul infractor plasat în arest la domiciliu, Mama Trilulilu părăseşte celula de închisoare, aproape săptămânal, pentru a se afişa la instanţele de judecată din Cluj-Napoca şi Hunedoara.

 

Activitatea infracţională a inculpatei Carmen Lador Zina a început în urmă cu peste 8 ani. De-a lungul timpul, aceasta şi-a format mai multe grupuri infracţionale cu ajutorul cărora a căpuşat Statul de zeci de milioane de lei. Porecla şi-a dobândit-o de pe urma fiului său, Sergiu Biriş, fondatorul site-ul românesc Trilulilu, o pagină web similară cu Youtube.com.

 

Familia Fatol, relaţii infracţionale cu Lador Zina

Rădăcinile penale şi le-a dobândit cu ajutorul meseriei de contabil pe care a practicat-o. Unul dintre inculpații în marele dosar de evaziune fiscală de la Tribunalul Cluj în care apare Carmen Lador Zina (alias Mama Trilulilu) este soția șoferului lui Toma Rus, Aida Daniela Fatol.

În vara anului 2013, Carmen Zina Lador şi Csorba Martin, om de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Cluj. Prejudiciul ar fi depăşit  trei milioane de euro în caz.

Însă într-un alt dosar Zina Lador apare cercetată tot pentru evaziune fiscală, alături de Aida Fatol.

„ FATOL AIDA DANIELA-pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 26 Cod penal raportat la art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal (în legătură cu S.C. „NSD Technology” S.R.L.)” arată instanța.

Fatol Aida Daniela era asociată în mai multe societăți cu Carmen Zina Lador, și ea cercetata penal pentru înșelăciune. Una dintre aceste societăți la care Fatol Aida Daniela era asociată este SC Hera S Wood Srl, unde deținea participații și Călin Biriș, fratele fondatorului Trilulilu, Sergiu Biriș.

 

Rromi de la Fizeşul Gherlii înfundă puşcăria ajutaţi de Mama Trilulilu

Ultima sentinţă definitivă pe care a primit-o Carmen Lador Zina îi vizează pe concubinii rromi de la Gherla, Rostaş Culiţă şi Lakatoş Dorina. Curtea de Apel Cluj a decis în prima săptămână a acestui an în dosarul unde cei trei şi alţi patruzeci de oameni sunt inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, spălare de bani şi fals în înscrisuri, pedepse grele de închisoare.

Lador Zina, Lakatoş Dorina şi Rostaş Culiţă au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare. În acel dosar au primit pedepse similare şi alte trei persoane, care imediat după ce instanţa a stabilit sentinţa, au fugit. Pe cei trei menţionaţi mai sus, poliţiştii de la IPJ Cluj au reuşit prin punerea în executare a mandatelor emise să îi escorteze la Penitenciarul Gherla, iar pentru ceilalţi autorităţile clujene au demarat proceduri de urmărire generală naţională şi europeană.

 

La puşcărie, ca la hotel

La nici o săptămână de la încarcerare, Carmen Lador Zina s-a prezentat la Tribunalul Cluj dat fiind calitatea ei de inculpat în alte două dosare penale.

Pe 2 aprilie 2014, Tribunalul Cluj a dispus începerea judecării acesteia pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de bani, prin S.C. „Auto Viomar” S.R.L. Gherla, S.C. „Ralcom Link” S.R.L., S.C. „NSD Technology” S.R.L., dar şi alte societăţi, cu un total de cel puţin patru acuzaţii de evaziune fiscală, respectiv trei pentru spălare de bani.

În toamna anului 2013, pentru a susţine argumentele pentru menţinerea măsurii de arest preventiv împotriva acesteia, procurorul de caz a arătat că Lador avea deja o condamnare definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni la legea cecului şi patru amenzi administrative aplicate pentru infracţiunea de sustragere de la plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Firma Auto Viomar îi este imputată gherlencei şi într-un dosar început recent la Tribunalul Cluj. În fapt, la fiecare termen, Carmen Lador Zina este transportată de la penitenciar la Palatul de Justiţie din Cluj-Napoca.

De altfel, la ultimul termen, magistraţii au reuşit audierea mai multor martori din Bucureşti, care s-au trezit că figurează în dosar dat fiind că transporturile trecute în contabilitatea efectuată de către Carmen Lador Zina, erau realizate cu maşini ce aveau numere de înmatriculare identice cu ale lor.

În cazul martorului Tropotă Marius Emil, procurorii au avut suspiciunea că ar fi fost complice al evazionistei pentru mai multe transporturi de marfă. Aflat în faţa instanţei, Tropotă lămureşte imposibilitatea acestui lucru.

„Sunt domiciliat în Bucureşti, pensionar de boală. Acum doi ani, nişte poliţişti clujeni au apărut la mine la poartă pentru a-mi pune mai multe întrebări cu privire la inculpaţii din dosar. M-au întrebat ce fel de transporturi am efectuat cu camionul meu. Moment în care le-am spus acestora că nu deţin un astfel de autovehicul. În replica aceştia mi-au arătat că pe camerele video din trafic exista un camion cu numerele de înmatriculare deţinute de mine. Într-adevăr au aveam acele numere, însă pe maşina mea, un Ford cu două uşi de dimensiuni mici, în incapacitate de a efectua transporturi. Menţionez că nu o cunosc pe inculpată şi niciodată nu am mai întâlnit-o” declară martorul în faţa instanţei.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi bucureşteanul Gavril Bogdănel. Acesta, citat de instanţa clujeană, s-a prezentat la termenul din 12 ianuarie cu o declaraţie similară cu cea dată de Tropotă.

„Îmi amintesc că în urmă cu ceva timp a venit poliţia la mine acasă să dau declaraţii. Când m-au întrebat de transporturi efectuate, am crezut că e vorba de dubiţa deţinută de mine, însă când mi-au prezentat numerele de înmatriculare le-am spus că acelea corespund unui ATV deţinut de mine şi nicidecum a unui camion. Nu am auzit niciodată de firma Auto Viomar sau de inculpaţii din dosar. Menţionez că nu am legături sau cunoştinţe la Cluj, eu fiind născut şi stabilit în Bucureşti” declarase Gavril Bogdănel.

În tot acest timp, Carmen Lador Zina se afla în boxa inculpaţilor arestaţi şi a refuzat să se folosească de avocatul său pentru a pune întrebări martorilor. Gest care a confirmat că transporturile fictive ce aveau pe documentele contabile întocmite de ea nu aveau corespondent cu realitate. Pe actele contabile erau trecut transporturi efectuate de maşini cu numere de înmatriculare false sau duplicate.

 

La Hunedoara, alte dosare

Un alt dosar pentru care Carmen Lador Zina este obligată să se prezinte la instanţă este cel la Hunedoara cu insolvenţa SC FOTOGENIC SRL DEVA. Aici, distinsa contabilă este co-inculpat cu Cioarbă Adrian, fiind suspecţi de falimentul firmei respective. Dosarul este abia la început, iar următorul termen este in luna februarie a acestui an.

De asemenea au existat operaţiuni economice frauduloase derulate de Zina împreună cu Rostaş Culiţă şi Lakatoş Dorina, pe judeţul Hunedoara, unde spun sursele, cea dintâi avea ”pile” la finanţele de acolo. În acel dosar, inculpaţii erau plasaţi sub control judiciar, iar judecata speţei stagnează de mai bine de doi ani. Dorexyna SRL şi alte firme ce se ocupau cu transporturi de carne, efectuate în afara legalităţii.

Cert este că, deşi e află la Penitenciarul Gherla pentru pedeapsa de cinci ani cu executare, Carmen Lador Zina adună sentinţe din dosarele ce sunt în curs de soluţionare.

LĂSAȚI UN MESAJ