Ritmul alert de dezvoltare a oraşului a dus la creşterea numărului de cetăţeni care dau agitaţia, pe liniştea şi verdeaţa din zonele periferice ale Clujului. Deşi pe străzile din marginea oraşului au apărut tot mai mulţi locuitori ce şi-au ridicat vile şi case, investiţiile din partea primăriei se pare că întârzie să apară. Pe strada Valea Fânaţelor, drumul de acces spre rezervaţia naturală Fânaţele Clujului, asfaltul a devenit o dorinţă îndepărtată pentru zeci de locuitori.

 

Situată în intravilanul municipiului, strada Valea Fânaţelor a fost uitată de cei de la primărie, în ciuda nenumăratelor sesizări făcute din partea locuitorilor de acolo. Drumul ce ar trebui să faciliteze accesul nenumăraţilor vizitatori atât străini, cât şi clujeni, este mai mult o piedică pentru aceştia de a ajunge la rezervaţia naturala Fânaţele Clujului. După o perioadă îndelungată de aşteptări din partea autorităţilor locale, oamenii au început să se gândească să scoată bani din buzunarul propriu pentru reabilitarea străzii şi pentru construirea canalelor de colectare a apei.

 

Un primar mai fainoşag

Cu toate că e de apreciat intenţia celor de la conducere de a construi un serviciu online – domnuleprimar.ro, cu scopul de a le oferi posibilitatea tuturor cetăţenilor României să facă sesizări cu privire la activităţile autorităţilor locale, se pare că primarul Clujului nu vrea să fie băgat în aceeaşi oală cu toţi. Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi-a creat propria platformă pentru sesizări integrată cu managementul intern al documentelor. Astfel, toate sesizările pot fi trimise direct pe site-ul primăriei.

Pe platforma domnuleprimar.ro, un locuitor de pe strada Valea Fânaţelor a făcut şase sesizări începând cu luna octombrie a anului 2016, până în prezent, cu privire la situaţia străzii. Nu este o scuză faptul că primarul Emil Boc, nu a apucat să răspundă la sesizarea bărbatului, deoarece abia începând cu data de 23 martie a anului 2017, s-a făcut trecerea de pe vechea platformă pe cea nouă.

improvizare utilitati

Sesizările locuitorilor nemulţumiţi de condiţiile zonei

Locuitorul a încercat să îi aducă la cunoştinţă primarului starea deplorabilă a străzii, susţinând că aceasta a devenit şi periculoasă în acelaşi timp, deoarece datorită maşinilor care trec se creează „adevărate cutremure” ce se resimt în structura de rezistenţă a imobilelor..

„Domnule primar doresc să vă aduc la cunoştinţă o situaţie care tinde să devină de nesuportat şi periculoasă în acelaşi timp. Este vorba despre strada Valea Fânaţelor care se află într-o stare deplorabilă şi datorită acestui fapt în momentul în care autovehiculele de mare tonaj, autobuzul care transportă elevii din Fânaţele Clujului şi chiar şi autoturismele ce se deplasează pe traseul situat de la intersecţia cu strada Oaşului pe Valea Fânaţelor spre Fânaţele Clujului creează trepidaţii serioase ”adevărate cutremure”.

Aceste trepidaţii se resimt în structura de rezistenţă a imobilelor amplasate pe acest traseu, respectiv tronsonul cuprins între strada Oaşului şi imobilul situat pe strada Valea Fânaţelor numerele 32-34 , şi au cauzat fisuri în zidărie.

Totodată această stradă este pe zi ce trece mai îngustă, datorită surpării malurilor de la şanţurile de scurgere a apei săpate de firma care a realizat un fel de amenajare a acestei străzi. O altă mare problemă o constituie apa care curge tot timpul, incontrolabil pe drum. În situaţia în care plouă neexistând canale colectoare , nu de puţine ori apa a intrat în curţile şi casele oamenilor.

Faţă de cele prezentate, vă rog să ne sprijiniţi în rezolvarea acestor probleme cu care ne confruntăm de ani de zile. Menţionez că este a şasea sesizare pe care o fac începând cu luna octombrie 2016 şi la care nu am primit niciun răspuns până în prezent”, a declarat locatarul Şupiter Adrian Iosif.

Reporterul  Gazeta de Cluj a luat legătura cu locuitorul în cauză şi a avut surpriza să găsească mai mulţi cetățeni de pe strada Valea Fânaţelor şi pe deasupra mai multe probleme.

Soţia locatarului ce a depus sesizarea a declarat că majoritatea locuitorilor din zona au suportat cheltuielile pe cont propriu în ceea ce priveşte introducerea de utilităţi cum ar fi apa şi canalizarea şi că din moment ce plătesc impozit intravilan ar fi corect ca primăria să acorde mai multă atenţie zonei.

„Pe lângă aspectul urât al străzii datorită gropilor şi neamenajării acesteia, avem des surpriza unor „inundaţii”, din cauza apei care nu are unde să se scurgă când ne prinde o ploaie mai mare. Nu e plăcut, deoarece e o zonă frumoasă şi ar trebui să avem condiţii mai bune! Plătim aceleaşi impozite, chiar dacă stăm în centrul oraşului sau la periferie!”, a declarat un alt locuitor nemulţumit.

Gazeta de Cluj a dorit să obţină un punct de vedere al primăriei cu privire la planurile de reabilitare a străzii, însă reprezentanţii acesteia înca nu au răspuns solicitării noastre.

Strada Valea Fânaţelor nu este primul caz care se confruntă cu o situaţie dezastruasă în ceea ce priveşte lipsa de condiţii moderne a unor cartiere relativ noi de la periferfiile oraşului. Cartierul specific american al Clujului, prezintă şi el o situaţie asemănătoare, iar clujenii care locuiesc pe strada Valea Chintăului din acest cartier critică administraţia locală pentru nepăsare. Aceştia sunt nemulţumiţi că deşi plătesc impozite la fel ca restul clujenilor, într-o zonă în continuă dezvoltare, strada nu stă deloc bine la capitolul asfalt, iluminat public, trotuare sau canalizare.

Iată un alt cartier ce se pretinde a fi un cartier de lux al Clujului, unde localnicii au investit sume ameţitoare de bani pentru construcţia caselor, este pe departe a fi o zonă modernă care să asigure un trai cu acces la facilităţile aşteptate iniţial. Oamenii de acolo au început să scoată bani din propriul buzunar pentru a-şi crea condiţii cum ar fi: iluminat, apă, canalizare şi asfalt.

Astfel din motive necunoscute, fie lipsa de bani, fie din lipsa de interes din partea administraţiei locale, unele dintre cele mai frumoase cartiere din Cluj râmân neabilitate, iar singura soluţie ar fi ca localnicii să suporte cheltuielile pe cont propriu pentru a îşi introduce utilităţile de care au nevoie, lucru ce ar fi trebuit să intre în atribuţiile Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.