cartodrom

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a scos la licitaţie contractul pentru amenajarea complexului de agrement din Cluj-Napoca, cartierul Gheorgheni, din zona parcului cartodrom.

 

Pentru contractul de 20,2 milioane de lei se bat două companii cu experienţă, fie pe piaţa clujeană a construcţiilor, fie în câştigarea concursurilor organizate de CNI. Este vorba despre Nord Conforest, firmă din grupul ACI, respectiv de societatea Recon&Doje.
Iniţial primarul Emil Boc dorea ca realizarea parcului din Gheorgheni să fie finanţat din fonduri europene, însă s-a reuşit introducerea sa în programul CNI. În luna februarie 2013, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a votat predarea terenului din Gheorgheni, din zona Cartodrom, către Ministerul Dezvoltării Regionale.

Fostul ministru Liviu Dragnea a anunţat la momentul respectiv că va susţine, prin portofoliul pe care îl deţine, modernizarea Parcului Tineretului din Cluj. MDR a finanţat până la urmă acest proiect prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), în programul naţional destinat susţinerii sportului, iar administraţia a rezervat în buget peste 500.000 de euro pentru cofinanţare.

Interesul Guvernului este motivat de faptul că anul acesta Clujul este Capitală Europeană a Tineretului. Primăria oferă terenul şi o cofinanţare a cheltuielilor cu proiectare, sistematizarea terenului, branşamente, utilităţi şi întreţinerea viitorului parc. Administraţia locală şi-a asumat, prin documentele de predare, că cele 8,1 hectare de teren sunt nerevendicate şi libere de sarcini.

Tot administraţia a făcut planul pentru amenajare. A scos la licitaţie proiectarea, câştigată de Civitas Proiectare, şi a aprobat studiul de fezabilitate. Potrivit planurilor Primăriei clujene, aici ar urma să fie ridicat un amfiteatru dar şi terenuri de baschet, minifotbal, tenis de camp, volei de plajă, badminton, o pistă de alergare, de role, un parc aventură, o zonă de escaladă-bloc, una de paintball sau un skate-park şi un loc de joacă pentru copii.

 

Cătinel, că-i mai fain

Baza de agrement va avea şi o stradă, parcări şi alte platforme betonate în suprafaţă de 13.485 de mp, terenuri sportive şi locuri de joacă pe o suprafaţă de 13.383 mp şi o suprafaţă verde cu gazon şi pădure, pe 64.735 de mp, faţă de 10.000 de mp câţi sunt la Iulius Park.

În noiembrie 2013, consilierii locali au votat chiar demararea obiectivului de investiţii ”Construire Complex de agrement în baza sportivă din Cartierul Gheorgheni, str. Alexandru Vaida Voevod din municipiul Cluj-Napoca”. Primăria Cluj-Napoca urma să investească în baza de la Cartodrom aproape 4,5 milioane de euro. Valoarea lucrărilor, conform studiului de fezabilitate întocmit de către SC Civitas Proiectare SRL, ar fi de 22.085.850 lei, din care partea de Construcţii şi Montaj 15.650.025 de lei fără TVA.

După predarea terenului către MDR, Compania Naţională de investiţii a lansat abia anul acesta licitaţia pentru construirea complexului de agrement din Cluj-Napoca. Contractul a fost estimat la aproximativ 4,6 milioane euro. La licitaţie au participat două societăţi, Recon&Doje şi Nord Conforest.

Comisia de licitaţiei din cadrul CNI a anunţat la începutul lunii iunie că are nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a evalua ofertele financiare depuse de cele două societăţi, aşa că termenul legal de 25 de zile pentru evaluarea ofertelor, după deschiderea acestora, a fost suplimentat, până când se va stabili noul câştigător.

 

Jenică, prietenul Elenei

SC Recon & Doje SRL este o firmă patronată de omul de afaceri Jenică Pop. Acesta este un apropiat al primarului UNPR al Sectorului 2, Neculai Onţanu, şi sponsor al campaniei electorale prezidenţiale a lui Traian Băsescu, în anul 2009. Legăturile cu CNI, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării, fac parte din CV-ul firmei.

Firma şi-a adjudecat, la data de 16 aprilie 2010, un contract în valoare de 3 milioane de lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi. La data de 10 mai 2010, aceeaşi firmă a mai încasat un contract în valoare de 4,57 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot olimpic pe raza Zonei de Agrement “Steaua Dunării”, judeţul Giurgiu. Firma lui Jenică Pop a mai încheiat cu CNI, la data de 22 octombrie 2010, un contract în valoare de 3,38 milioane lei pentru finalizarea unor lucrări la sălile de sport a căror construcţie fusese deja demarată pe raza localităţilor Sotânga, Valea Lungă şi Răzvad, toate din judeţul Dâmboviţa. În fine, la data de 12 octombrie 2010, aceeaşi societate a mai primit un contract în valoare de 5,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la sălile de sport construite pe raza localităţilor Tisău, Panciu şi Tifeşti, amplasate pe raza judeţelor Buzău şi Vrancea.

 

Gicu_Gansca.jpg

Puii lui Gânscă

Unul din patronii ACI Cluj, Gânscă Gicu Agenor, este asociat în societatea Nord Conforest, care este celălalt competitor pentru contractul scos la mezat de CNI. Interesant este că în această companie Gânscă mai este asociat cu Litan Lyia Martiana, administrator şi la ACI Bistriţa. ACI Bistriţa apare pe lista companiilor care au avut contracte controversate cu CNI tot în timpul ”domniei” Elenei Udrea.

ACI Bistriţa SA, a încasat, la data de 11 ianuarie 2010, un contract în valoare de 23,08 milioane de lei pentru construcţia unui bazin de polo tot în Cluj-Napoca. Bazinul de polo în discuţie s-ar fi aflat în aceeaşi zonă, pe Vaida Voievod fn, în cartierul Gheorgheni, însă acesta a fost abandonat deoarece amplasamentul nu s-a pretat până la urmă proiectului dorit de CNI. Tocmai acest eşec a reprezentat motivaţia primăriei de a transforma terenurile din zona Cartodromului într-o bază sportivă, parc de aventură în aer liber.

Nord Conforest a avut diferite contracte la Cluj. Printre cele mai recente menţionăm eşecul de la Parcul Industrial Tetarom IV, unde a câştigat alături de S.C. ACI S.A. Cluj, S.C. Electromontaj S.A. şi S.C. Erbi Prodcom S.R.L., cu o ofertă de peste 36 de milioane de lei. De asemenea, în asociere cu SC Finara Consult SRL şi SC Interdevelopment SRL, societatea lui Gânscă a câştigat lotul numărul 1 din procedura de achiziţie pentru închiderea gropilor de gunoi de la Pata Rât, Gherla, Huedin şi Turda, cu valoarea de 27.267.933,79 lei fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.