După ce s-au judecat cu Rudolf Vizental pentru 300.000 de euro, reprezentanţii Cemacon au acceptat plata sumei de bani şi, bonus, numirea lui Vizental în cadrul Consiliului de Administraţie pentru un mandat de patru ani. De asemenea, în CA-ul producătorului de cărămizi a fost numită şi Anca Maniţiu de la Casa de Insolvenţă Transilvania. Din cei cinci membri al consiliului de administraţie al Cemacon, doi dintre ei au legături cu Casa de Insolvenţă Transilvania, unul cu Dedeman şi altul cu BCR.  Liviu Stoleru este cel de-al cincilea membru al consiliului şi şeful Cemacon.

După ultima Adunare Generală a acţionarilor din cadrul Cemacon, structura Consiliului de Administraţie al producătorului de cărămizi s-a modificat astfel încât, s-ar putea spune că firma lui Andrei Cionca, Casa de Insolvenţă Transilvania controlează Cemacon printr-o poziţie majoritară. În cadrul acţionariatului Cemacon se regăsesc un fond de investiţii care apară interesele BCR şi care este reprezentat de Ana Bobircă, compania românească Dedeman, reprezentată de Dana Rodica Beju, şi Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania, reprezentat de Anca Maniţiu (senior partner al CIT Restructuring) şi Rudolf Vizental, asociat la firma de insolvenţă menţionată anterior.

Până de curând, Cemacon s-a judecat cu Rudolf Vizental pentru suma de 300.000 de euro pe care producătorul de cărămizi nu a mai vrut să o plătească. Însă, la diligenţele lui Andrei Cionca litigiul s-a stins şi Vizental şi-a primit banii.

În cadrul întâlnirii AGA s-a aprobat ”încheierea unei tranzacţii între CEMACON SA şi VIZENTAL MONEY MANAGEMENT SRL având ca obiect stingerea litigiului înregistrat sub nr. 1674/1285/2015. Obligaţiile principale ale tranzacţiei sunt achitarea în termen de 5 zile de la momentul semnării tranzacţiei de către CEMACON SA a sumei de 300.000 euro conform Hotărârii judecătoreşti nr. 2238/2016 din 09.11.2016 şi corespondent renunţarea societăţii VIZENTAL MONEY MANAGEMENT SRL (VMM) cu sediul în Arad, reprezentată legal prin dl Raoul Vizental, în calitate de administrator, la cheltuielile de judecată în valoare de 17.136,50 lei, la cheltuielile avocaţiale cauzate VMM-ului în cadrul litigiului, precum şi la orice alte penalităţi şi alte accesorii care s-au născut în baza Contractului de prestări servicii CEMACON-VMM, încheiat în data de 20.05.2012”. Această decizie vine în urma unei propuneri venite din partea lui Cionca prin intermediul SC Consultanţă Andrei&Andrei care deţine peste 15% din acţiunile Cemacon.

 

Resuscitarea a la Cionca: împrumut de 33 de milioane de euro

Andrei Cionca a intra în acţionariatul Cemacon în 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare. Una dintre gurile de aer pentru redresarea companiei a fost un credit de peste 33 de milioane de euro venit din partea BCR.

După acordarea acestui credit a început misiunea lui Cionca. Prin lobby-ul făcut el a reuşit ca cei de la Cemacon să returneze doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acţiuni administrate prin intermediul unui fond. Potrivit acordului de rambursare, 13 milioane de euro vor trebui plătite până în 2023, iar un credit secundar, de 5 milioane de euro, va trebui rambursat în cinci ani. Însă, cele cinci milioane vor trebui înapoiate de Cemacon Real Estate, o societate la care acţionar este Cemacon SA.

Însă, lobby-ul lui Cionca a constat în convertirea a 12 milioane de euro în acţiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).

„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.

În urma unui tratament ”şoc” administrat de Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania, companiei Cemacon, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BoF), controlat de Erste Bank, s-a ”pricopsit” cu o creanţă de 12 milioane de euro la Cemacon.

De curând, BoF şi-a transformat creanţa pe care o avea la Cemacon în acţiuni, însă valoarea acţiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferenţa între valoarea datoriei şi cea a acţiunilor rezultă din faptul că principalul acţionar al Cemacon,  KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei.  KJK este administrat de  SALMELIN JAAKKO SAKARI MIKAEL, AIMA LAURI KUSTAA şi LEFTER RAZVAN STEFAN.

În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. El a demisionat anul trecut din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situaţii de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central Euro­pe­an Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de in­ves­ti­ţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR

În cadrul fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află şi Erste Bank, grupul care controlează şi BCR-ul.


 

Cionca vrea ca peste 1,7 milioane de euro din profit să rămână în aer

De asemenea, Andrei Cionca, prin intermediul firmei Consultanţă Andrei&Andrei, a mai propus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe AGA a Cemacon un punct prin care compania Cemacon ar putea rămâne cu un profit nerepartizat de peste 7,7 milioane de lei.

Firma lui cionca cere aprobarea repartizării profitului net aferent anului 2016 în sumă de 8.357.813 lei astfel: pentru constituirea de rezervă legală – 517.189 lei; pentru constituirea de rezerve aferente profitului reinvestit – 78.526 lei; diferenţa de 7.762.098 lei rămânând rezultat nerepartizat. Iniţial, propunerea pentru repartizarea profitului de anul trecut era: pentru constituirea de rezervă legală – 517.189 lei; pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi – 6.771.366 lei; pentru alte rezerve, reprezentând surse proprii de dezvoltare ale societăţii – 1.069.258 lei.


 

Acelaşi modus operandi în Dosarul Blue Air

În numerele anterioare, reporterii Gazeta de Cluj au prezentat cum Cionca s-a implicat în dosarul de insolvenţă al Blue Air. Din acest motiv oficialii CITR şi Andrei Cionca au un dosar penal la DNA, pe lângă dosarul penal de la DIICOT Cluj. În dosarul aflat pe rolul DNA structura centrală Andrei Cionca este cercetat pentru insolvenţa Romstrade, unde statul român a fost prejudiciat cu cel puţin 39 de milioane de lei, arătam într-un articol anterior. Mai precis, Romstrade avea o datorie la stat de 42 de milioane de lei, iar cei de la ANAF în frunte cu directorul Ionuţ Mişa au aprobat vânzarea din portofoliul Romstrade a companiei Blue Air. Vânzarea s-a făcut printr-o altă firmă a lui Andrei Cionca, Consultanta Andrei&Andrei, deşi el controla insolvenţa prin Casa de Insolvenţă Transilvania. Cionca a primit pentru vânzare 500.000 de euro, iar statul a ”primit” o ţeapă de 39 de milioane de lei. Culmea, firma lui Cionca nu avea în 2013 decât cifră de afaceri de 500.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.