Cazul polițistului care a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din Capitală a scandalizat o țară întreagă. Din fericire, bărbatul a fost prins, din păcate legislația României este deficitară în ceea ce privește pedofilia. Pe lângă faptul că cei care ies din închisoare nu sunt monitorizați în scopul prevenirii altor incidente, tendința oamenilor legii este de a da cu piciorul la orice propunere de înăsprire a pedepselor pentru pedofili. De reamintit este faptul că până acum Parlamentul a respins două proiecte de lege privind castrarea chimică, care nu reprezintă nimic altceva decât un tratament hormonal care să reducă libidoul pentru agresorii sexuali.

 

În anul 2017 au fost înregistrate 417 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Din aceștia, 334 erau fete și 83 băieți. Mai mult de jumătate, respectiv 229 abuzuri, au avut loc în propriile familii. În mediul urban s-au înregistrat 264 de cazuri, iar în mediul rural 153. Pentru 67 de minori s-a dispus plasament în regim de urgență, aceștia fiind scoși din familie. În 232 de situații, copiii abuzați aveau mai puțin de 13 ani.

 

Cazul pedofilului din București

Cel mai recent caz este incidentul din București ce a avut loc pe data de cinci ianuarie 2018, într-un bloc când doi frați, o fetiță de cinci ani și un băiat de nouă ani se îndreptau către o prietenă de familie care locuia la două străzi distanță de casa lor. Ajunși în liftul blocului, un bărbat a urcat împreună cu aceștia și a apăsat la etajul opt, deși copiii i-au spus că trebuie să ajungă la etajul patru. Timp de 10 minute pedofilul a pipăit-o și a sărutat-o pe fetiță, iar apoi i-a lăsat pe ambii copii la etajul unde trebuiau aceștia să ajungă. Speriați, cei doi frați au povestit totul imediat ce au ajuns acasă, iar părinții au alertat autoritățile. După patru zile de căutare pedofilul a fost prins, iar în urma cercetărilor s-a descoperit că acesta deținea chiar funcția de polițist din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei.

În aceste condiții se ridică mari semne de întrebare în legătură cu testarea psihologică la care sunt supuși polițiștii, testare care ar trebui să arate dacă un individ poate fi capabil să comită asemenea fapte.

  

Parlamentarii au vrut castrarea chimică a pedofililor

În România, au existat două inițiative legislative privind castrarea chimică a pedofililor, ambele fiind respinse în Parlament.

Prima a fost depusă în 2011 de către mai mulți deputați PNL, cum ar fi: Claudia Boghicevici, Iustin-Marinel Cionca-Arghir, Cătălin Croitoru, Tinel Gheorghe, Stelian Ghiță-Eftemie, Mircia Giurgiu, Ioan Holdis, Doru Lese, Nicușor Păduraru, Ștefan Pirpiliu, Alin Popoviciu, Marius Rogin, Valentin Rusu, Mihaela Sandru și Marius Spânu.

Proiectul de lege prevedea ca făptuitorul găsit vinovat de violență și abuz sexual asupra minorului și condamnat pentru circumstanțe agravante de abuz sexual să primească o pedeapsă suplimentară prin „inhibarea pornirilor sexuale, prin metode chimice”. Inițiativa legislativă mai prevedea ca pedeapsa suplimentară să fie însoțită de tratament psihologic adecvat, în scopul prevenirii recidivei, dar și pentru integrarea infractorului în societate fără ca acesta să mai reprezinte o amenințare. Totodată, s-a propus ca cei care au fost acuzați de pedofilie să fie în continuare sub supraveghere prin monitorizare GPS chiar și după ce și-au ispășit pedeapsa.

Proiectul a fost respins atât de Senat cât și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Nici punctul de vedere al Guvernului, condus de Emil Boc la acea vreme nu a fost unul de susținere a propunerii legislative.

„Apreciem că ipoteza prevenirii unor sancțiuni de natura celor menționate în propunerea legislativă, și anume inhibarea pornirilor sexuale prin motive chimice, trebuie analizată cu deosebită prudență, având în vedere că aceste măsuri sunt de natură a afecta integritatea fizică și psihică a persoanei, prin afectarea funcțiilor organismului uman și poate ridica probleme în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, a tratatelor privind drepturile omului la care România este parte precum și a Constituției României. În acest context, amintim că articolul 22 din Constituție interzice orice fel de tratamente sau pedepse inumane sau degradante și de asemenea garantează integritatea fizică și psihică a tuturor persoanelor, inclusiv a celor condamnate pentru săvârșirea unei fapte de natură penală”, scria Executivul în propunerea legislativă.

 

Clujeanul Mircia Giurgiu, inițiatorul legii

Fostul politician clujean, Mircia Giurgiu, inițiatorul proiectului de lege din 2011 spune că deși nu a avut susținere pentru această lege nu condamnă pe nimeni deoarece părerile sunt împărțite.

„O astfel de lege este foarte benefică, numai că nu se dorește implementare ei. Și în 2011 când am propus această lege nu am avut o susținere din partea comisiilor parlamentare și nu este de condamnat deoarece părerile sunt împărțite.

Acum rolul nostru este să fim cât mai pregătiți împotriva celor care au deviații în diverse feluri și să ne apărăm atât pe noi cât și pe copiii noștri”, a declarat Mircia Giurgiu

A doua propunere legislativă a avut loc în anul 2014 și introducea un nou articol în Codul Penal la capitolul privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Astfel, după articolul 220 – „Actul sexual cu un minor”, urma să fie introdus articolul 220 indice 1 – „Castrarea chimică”.

Inițiativa legislativă prevedea ca „persoanelor care au săvârșit fapte prevăzute de legea penală care atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, de către instanță de judecată li se poate aplică măsura de siguranță castrarea chimică”. De asemenea, măsura de castrare chimică „se aplica obligatoriu de către instanță de judecată și se efectuează în ultimele 3 luni de ispășire a pedepsei închisorii”.

Acest proiectul de lege se folosea de exemplele altor state în care s-ar aplica această măsură privind castrarea pedofililor, cum ar fi Polonia, Rusia, Franța, Germania, Suedia sau Danemarca.

Propunerea legislativă a trecut de Senat, însă avea aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, din partea Guvernului, a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat și raport de respingere din partea Comisiei juridice.

 

După cazul polițistului pedofil, subiectul castrării chimice revine

După cazul polițistului pedofil, ideea castrării chimice a revenit în dezbaterea publică după ce deputatul PSD, Cătălin Rădulescu a propus ca pedofilii care optează pentru un așa zis tratament să fie iertați de o parte din pedeapsă. Mai exact, aceștia ar putea fi întrebați împreună cu avocații lor dacă își dau acordul, iar prin acest lucru își vor reduce pedeapsa la jumătate.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu este de părere că România are nevoie de o legislație mai dură în ceea ce privește pedofilia și despre acest lucru nu trebuie să se vorbească doar în urma unei tragedii.

„Vorbim despre modificări de legi sau despre legislații noi, doar după un scandal sau a unei tragedii. Problemele cu polițistul respectiv nu au apărut de azi de ieri, ci colegii lui știau că are probleme. Emoțional acum dacă un deputat vine cu o propunere de lege în ceea ce privește pedofilia, lumea îl laudă și spune că este un om minunat, dar nu trebuie reacționat doar la emoție. Avem psihologi în poliție care să determine comportamentul deviant al unui polițist și care să poată să îl încadreze la pedofilie? Noi pe zona de prevenție nu avem nimic. O legislație mai dură în ceea ce privește pedofilia este absolut necesară.

De ce în cazul lui Pomohaci nu trebuie să își de-a demisia Mitropolitul care se pare că știa de mulți ani? Care este diferența dintre un preot pedofil și un polițist pedofil? Un preot pedofil este unul și mai periculos decât un polițist pedofil deoarece copii se apropie și mai tare de acesta și sunt mult mai expuși. De ce nu a existat o emoție la fel de puternică în cazul lui Pomohaci, ci dimpotrivă acesta a fost susținut de mii de enoriași. De ce nu a existat o asemena emoție negativă și în cazul preotului Pomohaci, ci dimpotrivă acesta a fost susținut de mii de oameni. Și la această oră este liber, merge la festivaluri, este aplaudat și nu s-a văzut nici o acțiune din partea Parchetului.

Iar în legătură cu ONG-urile care se opun la adoptarea legii castrării chimice și militează pentru drepturile omului, aș vrea ca acestea să arate ce au făcut până acum pentru a preveni tendințele de pedofilie. Noi ca parlamentari responsabili de Comisia de Sănătate va trebui ca în februarie să luăm această chestiune și să o tratăm din perspectiva prevenției”, a spus Emanuel Ungureanu.

 

O propunere de lege își schimbă sensul deseori când ajunge la ministere

Deputatul PNL, Adrian Oros, a scos în evidență importanța fundamentării unei astfel de legi în cazul în care se va adopta în România, deoarece deseori aceasta își schimă sensul când ajunge pe mâna subsecventelor de ministere.
„Trebuie să existe un context, lucru ce deja s-a întâmplat și să fie o presiune din partea oamenilor pentru ca o astfel de lege să fie adoptată. Legea ce înseamnă de fapt? O anumită oportunitate și o anumită nevoie. Acum nevoie există și există și o presiune a oamenilor în general din partea celor care fac parte din spațiul non-politic. În contextul actual se poate face un proiect de lege, dar care să cuprindă o legislație clară și care să nu poată fi folosită în mod abuziv.

Sunt unele persoane care în momentul în care li se scade libidoul forțat, întră în alte patologii și se pot transforma în alte tipuri de monștri. O astfel de inițiativă trebuie discutată foarte bine cu medici, cu psihologi și cu oameni specializați, deoarece este o chestiune delicată. Eu personal aș vota un asemenea tip de lege, dar repet care să fie foarte bine fundamentată și explicită din punct de vedere al modului de implementare, deoarece românul stă bine cu legile în momentul în care se fac subsecventele de ministere de multe ori se schimbă sensul acesteia. Nu trebuie să inventăm roata, ci trebuie doar să o adaptăm la o situație și o nevoie a societății. Chiar dacă este un subiect mai delicat observăm că avem exemple din alte țări cu legislații de genul care dau roade. Deci la alții se poate!”, a declarat Oros.

 

Cum se pedepsesc pedofilii în alte țări

Și într-adevăr, la alții se poate. În anul 2012, un raport al Consiliului Europei a arătat numărul țărilor care au adoptat măsuri în privința estompării agresiuni sexuale, printre acestea fiind țări precum Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă și Germania.

În noiembrie 2009, Polonia și-a modificat codul penal și a introdus pentru pedofili aplicarea unor tratamente care să reducă libidoul.

Tot în 2009, în Marea Britanie, într-o închisoare din Whatton, a fost lansat un proiect-pilot care include castrarea chimică, ce se bazează pe un tratament cu antidepresive.

Republica Cehă și Germania prevăd un alt tip de castrare, de data aceasta ireversibilă, dar care necesită consimțământul delicventului: castrarea chirurgicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.