Procesul directorului clinicii Interservisan, medicul Pop Teofil, acuzat de ucidere din culpă, a fost trimis pentru rejudecare la Judecătoria Cluj Napoca. La instanţa menţionată, medicul clujean apare în patru procese în care el încearcă să scape de aceste acuzaţii. De curând, magistraţii Tribunalului Cluj au judecat o contestaţie a medicului Pop Teofil referitoare la modul în care judecătorul de cameră preliminară a administrat procesul, iar verdictul lor a fost să retrimită dosarul spre rejudecare. Medicul Teofil Pop este acuzat de malpraxis după ce, în urma unei operaţii de rutină, unul dintre pacienţii lui a murit.
Magistraţii Tribunalului Cluj au trimis spre rejudecare procesul patronului Interservisan, medicul clujean Pop Teofil, acuzat de ucidere din culpă. Decizia magistraţilor vine după ce Pop a contestat modul în care judecătorul de cameră preliminară de la judecătoria Cluj Napoca a gestionat procesul penal în care patronul Interservisan este acuzat.
Pop Teofil a fost pus sub urmărire penală prin dispoziţia magistraţilor Judecătoriei Cluj-Napoca pentru infracţiunea de ucidere din culpă după ce unul dintre pacienţii pe care i-a operat, Constantin Costea, a murit. Medicul este acuzat de fiica lui Costea, Marinela Bizo, că în intervenţia chirurgicală i-a declanşat moartea tatălui ei, existenţa actului de malpraxis fiind demonstrată de expertiza medicală.
Iniţial, poliţiştii clujeni l-au cercetat pe medicul Teofil Pop, în urma plângerilor făcute de fiicele celui decedat, pentru ucidere din culpă, dar Parchetul nu putea continua investigaţiile din cauza lipsei expertizelor de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj. Ca urmare, în prima fază procurorii au respins solicitarea de începere a acţiunii penale împotriva medicului, arătând că nu se poate face o legătură directă între operaţie şi decesul pacientului, dar o nouă expertiza medico-legală a demonstrat că decesul s-a datorat manoperei medicale eronate. Contactat de reporterii Gazetei de Cluj, medicul clujean a refuzat să facă orice comentariu referitor la decizia magistraţilor de la tribunalul clujean.
Medicul acuzat de ucidere din culpă câştigă în contestaţii
În contestaţia formulată de Pop Teofil, se susţine că ceea ce relevă ultimul raport de expertiză nu reprezintă elemente ori împrejurări care să nu fi fost cunoscute de către procurori. ”În realitate, expertiza efectuată constituie doar un mijloc de probă nou, inapt însă a conduce la o soluţie contrară celei adoptate în cauză, de netrimiterea în judecată”, susţine avocatul lui Pop Teofil. În contestaţie se susţine că se cunoştea că există o legătură între operaţie, complicaţiile infecţioase şi decesul pacientului, fapt surprins de ancheta disciplinară a Colegiului Medicilor Cluj, care au arătat că ”Pop Teofil nu a respectat regulile de bună practică profesională prin neevaluarea completă preoperatorie a unui pacient cu multipli factori de risc”. De asemenea, noul Raport de expertiză nu a fost realizat pentru a fi utilizat în acest proces penal, ca urmare proba ar fi fost nelegal admisă. ”Expertiza nu a putut fi realizată în condiţii optime în cadrul unui proces penal, fiind ulterior efectuată în cadrul unui proces civil pentru alte considerente, pentru ca în final să fie introdusă în dosarul penal şi să i se acorde valoare probatorie relevantă. Rezultă astfel că proba a fost nelegal obţinută”, argumentează avocatul lui Pop. Astfel, în urmă cu câteva zile, magistraţii Tribunalului Cluj au decis să admită ”contestaţia formulată de inculpatul Pop Teofil împotriva încheierii penale f.nr. din data de 19 iunie 2015 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pronunţată în dosarul nr.513/211/2014/a1*, pe care o desfiinţează în întregime şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond – Judecătoria Cluj-Napoca”, arată minuta. Încheierea penală desfiinţată „constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr 513/211/2014/, în care a fost emisă încheierea penală din 16.04.2014 a Judecătorului de Cameră Preliminară din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca privind pe inculpatul POP TEOFIL, trimis în judecată în stare de libertate pentru infracţiunea de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 al. 1 şi 2 C. pen. C.
Decedat după o operaţie de scoaterea a polipilor
Medicul Teofil Pop, director general al Centrului Medical Interservisan, a fost pus sub urmărire penală prin dispoziţia magistraţilor Judecătoriei Cluj-Napoca pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Constantin Costea, pacient al lui Teofil Pop a murit în urma unei meningite declanşată de o manevră eronată în timpul unei intervenţii chirurgicale pentru scoaterea polipilor. Costea Bizo Marinela, fiicele pacientului au reuşit să obţină începerea urmăririi penale împotriva lui Teofil Pop, existenţa unui act de malpraxis fiind demonstrată de expertiza medicală.
În februarie 2007, Constantin Costea a fost consultat de medicul Teofil Pop la Centrul Medico-Chirurgical Universitar Interservisan. Doctorul, în urma diagnosticării, a recomandat internarea pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de scoatere de polipi. Pacientul, originar din satul Vişag, s-a internat la Interservisan şi, câteva zile mai târziu, a fost supus unei operaţii de îndepărtare a 12 polipi nazali. A doua zi după operaţie, pacientul a început să aibă dureri îngrozitoare de cap pe care medicul i le-a tratat cu analgezice, motiv pentru care aparţinătorii au solicitat intervenţia de urgenţă a serviciului de Ambulanţă, pacientul fiind internat în data de 12.02.2007 la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, se arată motivarea judecătoarei Beatrice Birău.
Medicii de la Neurochirurgie au constatat apariţia unei fistule cranio-nazale care a rezultat în pneumoencefalie şi meningită. Aceştia au încercat, printr-o intervenţie chirurgicală, să închidă fistula, dar era deja prea târziu. Starea pacientului s-a înrăutăţit şi acesta a decedat la data de 5 martie 2007.
Poliţiştii clujeni l-au cercetat pe Teofil Pop, în urma plângerilor făcute de fiicele celui decedat, pentru ucidere din culpă, dar Parchetul nu putea continua investigaţiile din cauza lipsei expertizelor de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj. Ca urmare, în prima fază procurorii au respins solicitarea de începere a acţiunii penale împotriva medicului, arătând că nu se poate face o legătură directă între operaţie şi decesul pacientului, dar o nouă expertiza medico-legală a demonstrat că decesul s-a datorat manoperei medicale eronate.
Proba nouă care a dus la verdictul de începere a urmăririi penale
Magistratul Daniela Anca Moldovan de la Judecătoria Cluj-Napoca a admis plângerea formulată de Bizo Costea Marinela împotriva medicului Pop Teofil pentru uciderea din culpă a tatălui său pe baza noilor probe medicale depuse la dosarul cauzei.
”În paralel cu desfăşurarea cercetărilor pe latură penală, persoana vătămată a formulat o acţiune civilă în pretenţii faţă de Pop şi Centrul Medico-Chirurgical Interservisan, care a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj Secţia civilă cu nr. de dosar –. În acest dosar civil instanţa de judecată a dispus efectuarea unei expertize medico-legale de către Institutul de Medicină Legală C-N”, se arată în motivarea instanţei. Concluziile acestei expertize sunt că între intervenţia chirurgicală din 8 august 2008 asupra lui Constantin Costea şi complicaţiile infecţioase ulterioare, care au determinat decesul, există un raport de cauzalitate. Instanţa a apreciat că acestea sunt elemente noi referitoare la acuzaţia de ucidere din culpă. Concluziile acestei expertize, coroborate cu declaraţiile martorilor, stau la baza retrimiterii cauzei la procurori.