Judecătorii CCR au admis, ieri, mai multe obiecții de neconstituționalitate formulate la adresa legii referitoare la Statutul magistraților, cel mai greu lovit fiind capitolul legat de răspunderea magistraților.

”Am admis o serie de critici care vizează critici intrinseci referitoare la mai multe texte din cuprinsul legii (…). Unele dintre aceste critici, care vizau mai ales răspunderea magistratului, au fost admise și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei-credințe și a gravei neglijențe”, a declarat președintele CCR Valer Dorneanu la finalul unei ședințe catalogată de el drept ”maratonică”. Deși Dorneanu a refuzat să dea orice detalii, este clar că modificările cu ajutorul cărora coaliția PSD-ALDE spera să pună capăt abuzurilor comise de magistrați nu au fost acceptate de CCR.

Curtea a umblat și la numirea șefilor Justiției

Cat de mare este dauna adusa de CCR viziunii PSD-ALDE se va vedea in momentul intoarcerii legii in Parlament si amendarii ei in sensul deciziilor date ieri de Curte. Iar daca tot s-a trezit cu legea returnata, poate ca PSD nu se va mai multumi doar cu prestatia lui Iordache, Nicolae & Comp., si va apela la specialisti din domeniu. Unii capabili sa sanctioneze cum se cuvine cazurile gen ”Portocala” (culmea, celebrul procuror cu porecla de citrice era eliminat de CSM din magistratura tot ieri, chiar in timp ce CCR dezbatea constitutionalitatea Statutului magistratilor) si sa propuna texte menite sa excluda abuzurile, dar si constitutionale cap-coada. CCR nu a sanctionat insa doar prevederile referitoare la responsabilizarea magistratilor ci si pe cele legate de atributiile presedintelui Klaus Iohannis in numirea sefilor parchetelor. Capitol in care Dorneanu a refuzat insa sa dea si cel mai mic indiciu, limitandu-se la a afirma ca  au fost admise obiectii ”care privesc mai buna definire a impartirii atributiilor intre CSM si presedintele Romaniei”, scrie national.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.