Ministrul Finanțelor a revenit joi dimineață cu explicații după ce a anunțat miercuri seară că angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2% de la 1 ianuarie 2018.

Ministrul a precizat că 90% din banii proveniţi din aceasta vor fi direcţionaţi către bugetul de stat pentru anumite cheltuieli sociale, „spre diverse destinatii, functie de solicitări”, iar 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului.

„Acest 2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte se va constitui ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat să fie acoperite financiar pentru partea de sănătate și pentru asigurări sociale. Din 2 % ,90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinații în funcție de soluțiile bugetare, și 10 % către sprijinirea tuturor salariaților care se pot confrunta cu o situație în care angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile angajaților, fiindu-i afectată pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat și va avea ca destinația plata către anumite obligații sociale”, a spus Ionuț Mișa.

Potrivit ministrului, ”această taxă nu este o taxă suplimentară, a existat şi până acum această contribuţie”.

„E vorba de o contribuție de solidaritate socială, nu e taxă nouă. În baza legii 200 din anul 2006 există un fond de sprijinire a salariaților pentru care angajatorul nu plătește contribuții. Există, de asemenea, o directivă europeană, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementează instituirea unui fond pt toti angajașii pt comaniile la care au lucrat si au instrat in insolvemn Se dorește asigurarea angajatului în situația în care angajatorul nu i-a plătit contribuțiile și intră în insolvență”, a declarat ministrul Finanțelor.

Mişa a susținut că angajatorii nu vor fi afectaţi, în contextul în care nivelul contribuţiilor va scădea.

Ministrul Finanțelor a anunțat joi seară la Antena 3 că angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii, „pentru a avea și ei o responsabilitate față de bugetul de stat”.

„Este o taxă reglementată și printr-o directivă europeană, pe care o plătește angajatorul la fondul de salarii. Este o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumita taxă (…) O plătește angajatorul la fondul de salarii, să aibă și el o responsabilitate față de bugetul de stat”, a spus Mișa, la postul de televiziune.

El a insistat ca această taxă „nu poate să însemne o taxă în plus sau o creștere salarială. „E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuții”, a spus ministrul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.