Cei doi afacerişti arestați în Israel nu sunt deloc străini de România şi au conexiuni cu politicieni de la vârf. Tal Siberstein este cunoscut în calitate de strateg al lui Traian Băsescu, dar și consilier al Călin Popescu Tăriceanu.  Beny Steinmetz este  unul dintre cei mai bogaţi afacerişti israelieni,  investitor în proiectul Roşia Montană prin firma canadiană Gabriel Resources.


Benjamin Steinmetz este însă unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel, cu o avere estimată la circa două miliarde de dolari. În România,  ținta lui Steinmetz a fost  zăcămintele de la  Roșia Montană. Împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson, acesta controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România.

Grupul israelian fondat de omul de afaceri, BSG,  anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.

Compania afaceristului israelian a fost implicată, în 2007, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari. Corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi, condiţii civilizate de trai, investiţii şi multe altele.

Când locuitorii au cerut respectarea contractului, au fost împuşcaţi de armată. În 2013, Steinmetz a pus mâna dubios cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari). Departamentului de Justiție al SUA și al FBI au deschis anchete în acest caz. Steinmetz a intenționat să dezvolte afaceri în zona imobiliară însă proiectul Planorama, din Doamna Ghica, București, s-a dovedit un mare eșec.

De cealaltă parte, Tal Siberstein a început să lucreze pentru politicienii din România în 2002. Dacă la început a colaborat cu PD-ul lui Traian Băsescu, în 2004 a aderat la campania pentru prezidenţiale a social-democratului Adrian Nastase. Ulterior, a devenit şi sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu şi al PNL. Jurnalul Naţional scria în 2008 că Tal Siberstein ar fi fost în relaţii apropiate chiar şi cu Vasile Blaga. Tal l-ar fi ajutat în secret în campania electorală pe Blaga pe vremea când acesta din urmă era candidatul PD-L la Primăria Capitalei. Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Liviu Negoiţă ar fi apelat la Tal Silberstein pentru interpretările sondajelor de opinie şi pentru sfaturi în privinţa demersurilor de campanie.

Tal Silberstein a profitat de relaţiile sale cu şefii statului pentru a obţine avantaje financiare, astfel că acesta a fost implicat, potrivit DNA,  în procesul de revendicare de către Paul Lambrino a unor terenuri şi imobile, procurorii cerând arestarea acestuia. Între 2008 şi 2009, Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian.

1 COMENTARIU

  1. Deci strategicii investitori sunt până la urmă doar niște escroci urmăriți și în alte țări. Baiul mare e că leprele astea au acces la politicienii noștri de vârf. Ce se întâmplă în țara asta, chiar sub ochii noștri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.