Banii nu sunt totul, nu pot cumpăra fericirea, sună un proverb vechi de când lumea. Cu toate astea, cine nu şi-ar dori să fie milionar, să nu fie nevoit să muncească zilnic pentru a-şi câştiga existenţa. Este greu de imaginat că cineva nu şi-ar dori să fie liber, să nu aibă grija zilei de mâine şi să poată călători oriunde, oricând. Cu bani aproape totul este posibil, chiar şi un „concediu” în spaţiu.

În topul celor mai bogaţi oameni ai lumii există miliardari de toate felurile. Unii, mai norocoşi, au moştenit averi fabuloase, alţii, prin educaţie şi foarte multă muncă, au creat imperii de la zero, într-un timp relativ scurt. Modelul general acceptat în societate  presupune că cel mai bun drum spre succes este cel al educaţie, al unei cariere profesionale ascendente, al câtor mai multe mastere şi MBA-uri. Cum se face atunci că mulţi dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni ai lumii nu au studii universitare sau , unii, nici măcar liceale. Indiferent de profesia aleasă, cel mai mult ne intrigă miliardarii care au abandonat şcoala pentru a-şi urma un vis, o idee, şi care se bucură de un succes inimaginabil. Gazeta de Cluj vă prezintă câteva din cele mai ilustrative exemple de oameni de afaceri care, fără a avea nimic, au reuşit să valoreze mai mult decât unele state de pe glob.

Miliardarii electronici

Probabil cel mai notoriu şi în acelaşi timp invidiat tocilar al lumii este William Henry Gates al III-lea. Bill gates a fost în fruntea clasamentului Forbes al celor mai bogaţi oameni ai lumii timp de 15 ani consecutiv. Anul acesta, el ocupă locul doi, cu o avere de „numai” 53 de miliarde de dolari, cu 500 de milioane mai puţin decât ocupantul primului loc. Gates şi-a arătat interesul pentru informatică încă de când studia la gimnaziul din Seattle. Pentru a putea petrece cât mai mult timp în faţa calculatoarelor aflate în proprietatea şcolii, Gates şi colegii săi stăteau mult peste program. La numai 14 ani, Gates câştigă primii bani din software, 20.000 de dolari, pentru un program de control al traficului numit „Traf-O-Data”. La scurt timp, după ce a fost admis la Harvard, părăseşte instituţia pentru a fonda Microsoft, o companie care acum valorează peste 300 de miliarde de dolari. Pentru casa din Washington, Gates scoate anual din buzunar 1 milion de dolari pentru impozitul pe locuinţă. În 2006 a declarat că şi-ar fi dorit să nu fie cel mai bogat om al planetei datorită atenţiei pe care i-o aduce titlul.

Paul Allen s-a împrietenit cu Bill Gates pe când amândoi studiau la gimnaziul din Seattle.
A urmat facultatea la Universitatea de stat din Washington, dar a abandonat-o după numai doi ani. Dealtfel, el este cel care l-a convins pe Gates să abandoneze şcoala pentru a fonda Microsoft, restul fiind deja istorie. Cu o avere de18 milarde de dolari, Paul Allen deţine, pe lângă 100 de milioane de acţiuni la Microsoft, şi alte 12 cluburi sportive, valori imobiliare şi acţiuni la alte companii din diverse domenii, cum ar fi Dreaworks Studios.

Pe lângă faptul că este CEO la Apple Inc., Steve Jobs a devenit de curând cel mai mare acţionar individual al Walt Disney, după ce a vândut compania Pixar Animations în 2006.
În 2007 a fost ales de către revista Fortune drept cel mai influent om de afaceri al anului, o onoare destul de mare pentru cineva care s-a lăsat de şcoală după un singur semestru.
Chiar dacă salariul său anual este de numai 1 dolar, Jobs primeşte „cadouri şi beneficii” pentru funcţia pe care o deţine la Apple, cum ar fi un avion particular în valoare de 46 de milioane de dolari sau 30 de milioane de dolari în acţiuni.A declarat că foloseşte această strategie pentru că în SUA, impozitul pe salariu este mult mai mare decât cel pe venituri din capital.

În 1977, cu 2000 de dolari, Larry Ellison a fondat ceea ce astăzi numim Oracle Corporation, a doua companie de software ca mărime din lume. Ellison a studiat atât la Universitatea din Illinois cât şi la cea din Chicago, dar nu a obţinut vreo diplomă de la niciuna. La ora actuală este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai exotici miliardari, deţinând un iaht în valoare de 200 de milioane de euro, 12 proprietăţi imobiliare, un parc auto care include Mclaren F1 şi Bentley şi mai multe avione particulare, pe care le pilotează singur. În 2009 se situa pe locul şase între miliardarii lumii, cu o avere situată la 28 de miliarde de dolari.

Cel mai nou miliardar produs de industri software este Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Precum Bill Gates sau Henry Ford, şi fondatorul celei mai mari reţele sociale din lume a abandonat timpuriu cursurile Universităţii Harvard. Astăzi, averea personală a lui Mark Zuckerberg este estimată la aproximativ 4 miliarde de dolari.

Bogătaşii industriilor clasice

Sir Richard Branson a părăsit băncile şcolii la numai 16 ani. În mod ironic, prima afacere de succes a fost publicarea unei reviste numite “Student”. Astăzi, Branson este cunoscut pentru brandul Virgin, care include Virgin Records, Virgin Atlantic Airwayz şi alte peste 300 de companii. Fiind excentric prin definiţie, Richard Branson şi-a cumpărat o insulă în Caraibe la vârsta de numai 24 de ani.

În liceu, Ralph Lauren era cunoscut drept tipul care vindea bijuterii celorlalţi colegii. Încă de atunci avea ambiţia de a deveni miliardar. A frecventat timp de doi ani cursurile colegiului din Baruch, dar nu l-a absolvit niciodată.  Cu toate astea, a reuşit să-şi depăşească visul de a deveni milionar, anual Polo Ralph Lauren având încasări de peste 400 de milioane de euro.

Cu o avere estimată la aproximativ 18 miliarde de dolari, Kirk Kerkonian este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii. Acesta s-a lăsat de şcoală pe când era abia în clasa a opta pentru a se dedica afacerilor. Primul success îl înregistrează în domeniul transporturilor, achiziţionând o companie mică de zboruri aeriene care leagă Los Angeles-ul de Las Vegas. În 1962 cumpără 50 de hectare de teren în Las Vegas cu mai puţin de un million de dolari, moment în care îşi începe cariera de dezvoltator imobiliar.  La ora actuală Kerkonian deţine pachetul majoritar de acţiuni la hotelurile Bellagio, Excaliber, Luxor, Mandalay Bay, MGM Grand, New York-New York, Circus Circus, The Mirage şi multe altele.

Tot de Las Vegas  este legat şi numele unui alt miliardar, şi anume  Sheldon Adelson . Cu o avere de 20 de miliarde de dolari,  cel mai mare proprietar de cazinouri este unul dintre cei ami bogaţi oameni din SUA şi din lume. Fiul unui taximetrist, Adelson s-a născut într-o familie modestă din Boston şi a făcut primii bani vânzând ziare pe stradă. La 16 ani se lăsase de mult de şcoală, dar avea deja prima lui afacere. În cei peste 40 de ani de activitate, Adelson a lansat şi promovat nu mai puţin de 50 de companii.

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.