Cei mai buni politicieni dintre judecători, Bogdan Mateescu și Cristi Vasilică Danileț

388

Judecătorii Bogdan Mateescu (membru în CSM) și Cristi Vasilică Danileț (fost membru în CSM) au făcut afirmații cu tentă vădit politică în spațiul public pe seama Legilor Justișiei și a ieșirii publice a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. După ce Mateescu a provocat revocarea lui Danileț din CSM, se pare că în prezent cei doi judecători împărtășesc aceleași idealuri, obiective și înclinații politice.

În ultimele zile, cei doi judecători au fost extrem de activi pe Facebook și au găsit potrivit fie să invite oamenii în stradă și să își alăture imaginea de #rezist, fie să critice acțiunile Parlamentului pe Legile Justiției, fie să aplaude la unison și să își exprime susținerea față de ieșirea publică a Departamentului de Stat al SUA, care a dat ordine Parlamentului României cum să voteze pe Legile Justiției, în așa fel încât statul de drept și lupta împotriva corupției să nu fie afectate.

Luju.ro scrie că de departe, cea mai halucinantă ieșire a fost cea a judecătorului Cristi Vasilică Danileț de luni seara, 27 noiembrie 2017, la scurt timp după emiterea poziției Departamentului de Stat al SUA. Într-o postare pe Facebook, Danileț a început să explice de ce ordinul Departamentului de Stat al SUA dat Parlamentului față de Legile Justiției „nu este un amestec în treburile interne ale statului”. Potrivit acestuia, „independenta justiției este o valoare europeană și internațională”. Cu alte cuvinte, orice comentariu care are scopul de a proteja Justiția nu reprezintă o imixtiune în treburile interne, chiar dacă vine de la alte puteri străine. Întrebam totuși: de când poate reprezenta un atac la independența Justiției legiferarea în Parlamentul României a legilor de organizare și funcționare a Justiției în România?

Iată postarea:

La rândul său, pe același subiect al intervenției Departamentului de Stat al SUA, Bogdan Mateescu a acordat agenției de presă Mediafax o declarației în care susține că tonul dur folosit, nemaiîntâlnit în raporturile dintre State, are de fapt scopul de a avertiza că problema Legilor Justiției este foarte gravă, iar „autismul și aroganța instituțională trebuie înlocuite cu respectul și cooperarea reală”.

Iată declarația:

Anterior ieșirii publice a Departamentului de Stat al SUA, același Danilet care astazi are impartaseste acelasi idealurile cu Mateescu, a publicat pe Facebook o alta postare in care facea referire la evenimentele #rezist din Romania de duminica 26 noiembrie 2017, multumindu-le „celor care sustin in strada Justitia” si continuand cu referirile la intalnirile „la cel mai inalt nivel” pe care le-a avut in Germania zilele trecute. Postarea s-a incheiat cum nu se putea mai bine pentru un magistrat, de la care mai ca ne asteptam sa iasa in strada la urmatoarele proteste: #Respect #rezist!

Iata postarea:

Cu doua zile inainte, judecatorul Bogdan Mateescu, referindu-se la Legile Justitiei si lucrarile Comisiei speciale din Parlament pe aceste acte normative – lucrari la care a luat parte si reprezentatului societatii civile in CSM Victor Alistar – a sustinut, tot pe Facebook, ca dezbaterea din Parlament „se transforma intr-o discutie intre persoane fizice ori entitati total nereprezentative pentru autoritate judecatoreasca”, concluzionand ca „factorii de decizie pun pe plan secundar cooperare interinstitutionala”. Mateescu incheie cu o afirmatie care poate suna a amenintare ca se va incerca blocarea de catre CSM a dezbaterilor pe Legile Justitiei, afirmand ca „este de reflectat daca partiparea institutionala a Consiliului la lucrarile acestei comisii mai are sens”, uitand probabil ca multe dintre amendamentele adoptate in Parlament au venit din partea CSM si au fost prezentate de colega sa de Consiliu, judecatoarea Andreea Uzlau.

Iata postare:

În consecință, Lumeajustitiei.ro cere Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze de urgență Inspecția Judiciară in vederea efectuarii de verificari fata de afirmatiile cu tenta vadit politica facute in spatiul public de judecatorii Bogdan Mateescu si Cristi Vasilica Danilet pe seama Legilor Justitiei si a iesiri publice a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

2 COMENTARII

  1. Mostră de slugoi milog: „statul emblemă în materie de democrație este SUA”. Poate că Danileț n-a auzit de Serbia, Irak, Afganistan, Libia și-a multor alte state în care „statul emblemă”, a adus democrația (adică și-au pus satrapii lor), fie cu bomba, fie cu revoluția colorată – o listă mai completă aici, poate îi va împrospăta memoria tinerei stele a justiției neaservite decât înaltei porți, din România: https://williamblum.org/essays/read/overthrowing-other-peoples-governments-the-master-list
    Ăștia doi de fapt nu au ce dreptate să împartă.

  2. proaspat intors din Germania ,cel mai inalt nivel,blablabla
    e clar cine mananca rahat pe la diverse „sindrofii”din ordinul Monicai Macovei
    o fi ingrijorat ca nu vor avea si copii lui casa gratuita de la stat ?
    ce gunoaie !

LĂSAȚI UN MESAJ