La Dăbuleni se obțin adesea 80-100 de tone la hectar pentru culturile altoite și 70 de tone la hectar pentru culturile nealtoite. În cifre, o cultură de pepeni reușită arată cam așa. Un fruct are în medie o greutate de 10-12 kilograme, ceea ce înseamnă că la 5000 de plante pe hectar, sunt în medie doi pepeni la fiecare plantă, deci un total de 10.000 de pepeni. Altfel spus, la fiecare metru pătrat se obține o producție medie de 10 kilograme de pepene. Însă cel mai “gigantic” pepene a fost recoltat de pe nisipurile de la Dăbuleni în 2012: “Avea 22 de kilograme. E un hibrid vărgat numit Talisman, pe care l-am avut anul trecut pe un lot experimental la Stațiune”, ne-a declarat secretarul științific al Stațiunii Dăbuleni.

Pentru a fi la limita rentabilității, cultivatorii au o socoteală simplă de ținut. Producția trebuie să fie de minim 40 de tone la hectar, deoarece cheltuielile la o cultură de pepeni sunt foarte mari: la o cultură nealtoită investițiile sunt de 12.000-14.000 lei/ha, iar la una altoită de 19.000-20.000 lei/ha. Tot ce se obține de la 40 de tone în sus e plusul care le asigură rentabilitatea.

Agrointel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.