Chiriile practicate de către proprietarii spaţiilor din centrul Clujului sunt „aberante”, conform firmelor de tranzacţii imobiliare. Pentru spaţiile de birouri, în centrul municipiului se plătesc rate lunare de până la 10 euro pe metru pătrat, iar pentru spaţiile cu vitrină la stradă închirierea se plăteşte cu sume ce  oscilează între 40 şi 200 de euro pe metru pătrat. Unele firme din domeniul tranzacţiilor imobiliare au anunţat falimentul, în contextul economic actual, din  cauza preţurilor prea mari practicate de către proprietari. Reprezentanţii firmelor imobiliare au anunţat că preţul chiriilor va scădea în următoarea perioadă cu 30 de procente

Preţurile enorme practicate de proprietari pentru spaţii comerciale din centrul Clujului forţează firmele să îşi mute activitatea în altă parte. Majoritatea comercianţilor se îndreaptă spre malluri, dar există şi firme care nu „rezistă” pe piaţa afacerilor derulate în centrul Clujului şi sunt nevoite să intre în procedura de faliment. Unele spaţii ajung să fie închiriate în centrul  Clujului cu aproximativ 25.000 de euro pe lună şi puţine afaceri realizează profit atât de mare,  încât să-şi poată permite să plătească o asemenea chirie. Cele mai accesibile spaţii din centrul  oraşului rămân cele de birouri, pentru care sunt practicate preţuri mai mici de închiriere.

20.000 de metri pătraţi, disponibili în centru

Agenţia imobiliară H&R Imobiliare are în momentul de faţă sub contract suprafeţe totale ce însumează 2.000 de metri pătraţi, disponibile pentru închiriere în centrul Clujului. „Agenţia noastră are aproximativ 2.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă aproape 1% din spaţiile disponibile la momentul actual”, a declarat Horea Anca, administrator în cadrul firmei H&R Imobiliare. Anca a continuat să anunţe că, pentru spaţiile de birouri, se practică cele mai mici tarife, ce  fluctuează în jurul valorii de 10 euro pentru fiecare metru pătrat. „Preţurile de tranzacţionare ale unor spaţii de birouri din centrul Clujului pot alterna între 9 şi 40 de euro, spaţiile situate la stradă fiind printre cele mai scumpe. Sunt cazuri când pentru anumite locaţii se percep şi chirii între 100 şi 200 euro pe metru pătrat , dar aceste situaţii sunt foarte puţine”, a explicat Anca. După părerea administratorului, singurele firme care îşi permit să mai deruleze activităţi comerciale în centrul municipiului sunt cele cu profil de lux. Anca a adăugat că preţurile chiriilor vor scădea în următoarea perioadă. „Chiar dacă preţul chiriilor din centrul Clujului a scăzut, după părerea mea, ele vor scădea în următoarea jumătate de an cu 30%. Până în momentul de faţă, ratele plătite pentru spaţiile din centru au scăzut cu aproximativ 20 de procente şi sunt la cel mai redus nivel faţă de anul precedent”, a declarat administratorul H&R Imobiliare. Horea Anca a explicat că în fiecare săptămână se eliberează spaţii în centrul Clujului şi că tot mai puţini dezvoltatori de afaceri sunt interesaţi de această zonă.

Spaţii de 25.000 de euro pe lună

Oficialii agenţiei Welt Imobiliare au anunţat că spaţiile din centrul Clujului sunt numeroase şi pentru toate cerinţele. „ În centrul Clujului poţi găsi spaţii destule şi de birouri, dar şi comerciale, cu vitrină la stradă. Motivaţia principală este că majoritatea firmelor se îndreaptă spre malluri din cauza crizei financiare”, a explicat Raul Gavrilă, consilier imobiliar în cadrul Welt Imobiliare. Gavrilă a lămurit că, în acest moment, nici băncile nu se mai numără printre potenţialii clienţi ai spaţiilor din centrul Clujului. „Chiar dacă cei mai potriviţi clienţi pentru spaţiile din centrul Clujului sunt băncile, acestea îşi restrâng în prezent activitatea. În mod normal, o bancă nu ar pierde niciodată în urma chiriilor”, a declarat consilierul imobiliar. Reprezentantul societăţii de tranzacţionare imobiliară a anunţat că preţul chiriilor pentru zona centrală este, în medie, de 80 de euro pe metru pătrat. „Cunosc spaţii în centrul Clujului, care au o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi şi practică o chirie de 25.000 de euro. Preţul este aberant de mare. În majoritatea cazurilor este aşa. Nu prea există afaceri care să îşi permită o asemenea chirie şi să poată scoate şi profit”, a continuat Gavrilă. Agenţia Welt Imobiliare  are acum peste 150 de spaţii. „Cel mai mare spaţiu pe care îl deţinem pentru închiriere este unul de 560 de metri pătraţi la parterul unei clădiri, dar avem peste 150 de spaţii libere.”, a susţinut Raul Gavrilă. Consilierul imobiliar a anunţat că singurii care au scăzut preţurile simţitor în domeniul chiriilor sunt deţinătorii de spaţii care pot fi folosite pentru birouri.  „Proprietarii de spaţii de birouri sunt singurii cărora le-au venit minţile la cap şi au scăzut tarifele. Singura soluţie, în contextul actual, pentru a putea da spre închiriere un spaţiu este ca proprietarii să scadă tarifele”, a explicat Gavrilă.

Produse de 10 lei, afaceri profitabile în centru

Oficialii companiei Expert Imobiliare au confirmat preţul mic practicat pentru închirierea spaţiilor de birouri din centrul municipiului. „Cele mai mici tarife alternează între 7 şi 10 euro pentru un metru pătrat, însă aceste preţuri sunt practicate exclusiv pentru spaţiile de birouri. În ceea ce priveşte spaţiile cu vitrină la stradă, preţurile oscilează între 40 şi 100 de euro pentru un metru pătrat”, a declarat Claudiu Lostan, directorul firmei Expert Imobiliare. Acesta preconizează că, dacă situaţia din domeniul chiriilor nu se va schimba, mai multe afaceri din centrul Clujului vor da faliment. „Deja sunt o serie de comercianţi care au dispărut din centrul municipiului. Mai sunt şi altele care vor dispărea. În acest moment merg foarte bine magazinele care vând produse la preţuri modice”, susţine Lostan.

Agenţiile imobiliare se închid din cauza preţurilor

Unele agenţii imobiliare nu au rezistat crizei economice şi se pregătesc să îşi închidă afacerea. Reprezentanţii Anya Imobiliare au anunţat că agenţia s-a format în vară şi că circumstanţele actuale nu sunt prielnice pentru a începe o activitate economică în acest domeniu. „Nu prea avem tranzacţii imobiliare în această perioadă. E o agenţie înfiinţată anul trecut, în vară, când nu ştiam ce se va întâmpla. Nici nu se dorea a fi o agenţie mare”, a explicat un reprezentant al Anya, care nu a dorit să-şi divulge identitatea.

 
Reprezentanţii unei alte companii imobiliare au explicat că preţurile chiriilor din centrul municipiului sunt mult prea mari pentru ca respectivele imobile să poată fi tranzacţionate. „Chiriile sunt prea mari şi nu vreau să mă complic”, a explicat un oficial al companiei Adi Imobiliare, care, de asemenea, nu a dorit să îşi menţioneze identitatea.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.