După ce au ridicat un bloc cu zece etaje şi unul cu nouă etaje în centrul Clujului, oamenii de afaceri clujeni Corneliu Brody şi Vasile Octav Chicinaş au primit undă verde de la primărie pentru a construi un alt imobil de şapte etaje, tot în zona centrului.

 

Zeci de mii de clujeni sunt ţinuţi captivi în trafic din cauza fluxului mare de maşini şi a infrastructurii care nu mai face faţă, iar sesizările cetăţenilor cu privire la traficul extrem de aglomerat din Cluj-Napoca curg. În câteva luni, centrul Clujului s-a umplu cu blocuri de locuinţe, foarte înalte, care sugrumă şi mai tare circulaţia din zonă. Politica Primăriei Cluj-Napoca de a concentra în centrul oraşului, şi aşa sufocat de trafic, mari aglomerări urbane, clădiri de birouri în care vor lucra mii de angajaţi şi turnuri de locuinţe cu sute de apartamente, este de neînţeles pentru mulţi locuitori ai oraşului. Problema este departe de a fi rezolvată, mai ales că în centrul Clujului apar imobile ca ciupercile după ploaie. O nouă clădire îşi va face loc în zona centrului, după ce societatea TACO Developments SRL a primit o nouă autorizaţie de construire pentru o clădire de şapte etaje pe strada Someşului nr. 14 (zona Piaţa Mihai Viteazu).

Vasile Octav Chichinas

IT-ul şi imobiliarele merg mână-n mână

TACO Developments este o societate înfiinţată de doi membri ai boardul iQuest. TA din Taco, este Tavi Chicinaş, iar CO este Cornelius Brody. Octav Vasile Chicinaş este membru al Consiliului de Administraţie iQuest din 2015, anterior chief technology officer, în cadrul companiei, timp de 11 ani, iar Cornelius Brody este însuşi fondatorul companiei. După ce a fost CEO, Brody ocupă din 2015 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Compania iQuest a fost înfiinţată în 1998, cu o investiţie de 50.000 de mărci germane, de către Brody, care s-a mutat din România în Germania în anul acel an. În 2009, aplicaţia „Trip Journal”, dezvoltată de firmă, a fost premiată de Google cu 100.000 de dolari, iar în 2010, în cadrul unui concurs care a avut loc în Statele Unite ale Americii, aceeaşi aplicaţie a fost declarată cea mai bună din lume pentru telefoanele iPhone.

iQuest este o companie germană furnizoare de soluţii şi servicii IT de business. Compania deţine centre de dezvoltare de software la Cluj, Braşov şi Sibiu, are sediul central la Frankfurt şi birouri de consultanţă la Bucureşti, Budapesta, Paris, Goteborg. Ea oferă soluţii pentru companii din Germania, Marea Britanie, România, Elveţia, Franţa, Suedia, din domenii ca serviciile financiare, telecomunicaţii, logistică, producţie, comerţ, IT, farmaceutică, media, servicii poştale.

 

Se înmulţesc turnurile din centru

Tot în zona Mihai Viteazu, cei doi afacerişti au ridicat un bloc cu zece etaje şi unul cu nouă, în zona unde deja există câteva clădiri foarte înalte. Una dintre clădirile de 12 etaje este ridicată de Imoinvest, firmă condusă de Iosif Pop, pe strada Constanţa, apoi lipit, pe strada Croitorilor, se află un alt gigant, al familiei Tişe.

În februarie 2016, consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru două blocuri turn, pe strada Constanţa nr. 30-34, adică pe spaţiul unde a funcţionat fabrica de confecţii Flacăra. Este vorba despre un bloc cu subsol, parter, mezanin, nouă etaje şi un etaj retras, respectiv de un bloc cu subsol, parter, opt etaje şi un etaj retras. Accesul în clădiri se va face atât de pe str. Constanţa, cât şi de pe Someşului. În cazul ambelor blocuri, dezvoltatorul este societatea TACO Developments SRL.

Mai mulţi vecini au notificat primăria că nu sunt de acord cu ridicarea celor două blocuri. Unii s-au plâns că le vor lua lumina naturală, cei mai mulţi, de zgomotul, praful excesiv şi trepidaţiile produse de utilajele cu care se efectuează lucrări. În cazul ambelor blocuri, dezvoltatorul este societatea TACO Developments SRL.


Şeful gigantului IT iQuest s-a judecat ani de zile pentru un apartament

Paradoxal, fondatorul gigantului iQuest, un om cu multe milioane de euro în cont, s-a judecat din 2009 cu doi bătrâni pentru un apartament de 43 de metri pătraţi (mp) de pe strada Ion Raţiu din Cluj-Napoca. Familia Brody are în posesie alte şase apartamente în aceeaşi clădire, dar susţinea că i se cuvine şi cel pentru care s-a judecat. Bătrânii care locuiesc în el din 1960 au contract de vânzare-cumpărare încheiat în 1997 cu Statul Roman.

Familia Szilagyi deţine contract prin care au cumpărat de la Stat în 1997 apartamentul în care au stat chiriaşi din 1960. Dar în 1999, Tribunalul a emis o sentinţă de retrocedare pe mai multe apartamente din aceeaşi clădire, între care şi al bătrânilor, fără ca ei să ştie. Aşa a început calvarul lor, trezindu-se cu apartamentul intabulat pe numele lui Brody şi cu executorul judecătoresc la uşă, scrie clujust.ro.

După ani de procese, cele două părţi, familia Brody şi familia Szilagyi au ajuns cam de unde au plecat. După două sentinţe diferite la Judecătorie şi la Tribunal, Curtea de Apel a decis în decembrie 2014 să retrimită dosarul la Judecătorie spre rejudecare.

”Respinge excepţia tardivităţii apelului declarat de Brody Cornelius, Brody, Rodica Maria, Brody Bella , Brody Cristina Georgeta invocată de Szilagyi Bela şi Magdalena. Respinge apelul declarat de Szilagyi Bela şi Magdalena împotriva sentinţei civile nr.11614/9.12.2015 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosar nr.3854/211/2009*. Admite apelul declarat de Brody Cornelius, Brody, Rodica Maria, Brody Bella , Brody Cristina Georgeta împotriva sentinţei civile nr.3756/19.04.2016 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosar nr.3854/211/2009* pe care o schimbă în parte în sesnul că: Dispune completarea sentinţei civile nr.11641/9.12.2015 pronunţată de Judecătoria Cluj –Napoca în sensul că obligă reclamanţii la plata către pârâţii Brody Cornelius, Brody, Rodica Maria, Brody Bella , Brody Cristina Georgeta la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 6847,5 lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate. Obligă apelanţii Szilagyi Bela şi Magdalena în solidat să plătească apelanţilor Brody Cornelius, Brody, Rodica Maria, Brody Bella , Brody Cristina Georgeta cheltuieli de judecată în apel în sumă de 2400 lei. Definitivă. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicate”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Cluj.

Familia Szilagy a făcut recurs şi la mijlocul lunii martie 2017, Curtea de Apel Cluj a menţinut hotărârea Tribunalului Cluj, ceea ce înseamnă că Brody a câştigat procesul împotriva celor doi bătrâni.

3 COMENTARII

  1. Ha ha. De cand un bloc cu 7 etaje este un turn? Suntem de ras daca am ajuns sa sarim in sus pt cateva nivele. Mergeti oameni buni in Bucuresti macar sa nu zic in alte tari sa vedeti acolo cladiri!!!! Suntem chiar de ras

  2. Clujenii sunt sacrificați chiar de cel pe care l-au ales să-i reprezinte. Pentru primar și afaceriști, coabitarea este dulce, deși scîrboasă și împotriva naturii. Pentru clujeni, viața a ajuns un mic infern. Primar nou și până atunci, acționați în judecată TACO pt. oprirea construcției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.