Chirita revine: Schimbare radicala la CEDO

298

O schimbare radicală are loc începând de la 1 iunie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dacă până acum anumite cereri erau declarate inadmisibile fără a fi motivate, de acum un judecător va trebui să motiveze succint motivele de inadmisibilitate.

România este una dintre țările cu cele mai multe procese duse la CEDO, dar cu toate acestea multe dintre plângeri erau respinse fără a fi explicat și motivul.

”După ani în care motivul respingerii plângerii era complet necunoscut, uitat undeva între rapoartele pe care magistraţii români detaşaţi la grefa Curţii le fac, CEDO a cedat la presiunile lumii juridice şi a constatat că este departe de a fi echitabil să respingi o plângere fără a-mi comunica măcar sumar persoanei în cauză motivul. Din luna iunie instanţa europeană a anunţat că aceste decizii vor fi succint motivate de către judecătorul unic. Din comunicatul Curţii nu rezultă dacă este vorba despre decizii pronunţate după 1 iunie sau despre soluţionarea plângerilor introduse după 1 iunie 2017”, arată profesorul în drept constituțional Radu Chiriță.

LĂSAȚI UN MESAJ