În Cluj, nu mai e demult un secret, se obţin autorizaţii de construcţie pentru imobile care nu respectă nici măcar regulile urbanistice de bază. Oraşul comoară adăposteşte situaţii în care distanţele dintre clădiri sunt infime, alţii sunt privaţi de lumina naturală în propriile case tocmai pentru că un bloc s-a ridicat, peste noapte, la câţiva metri de ferestrele lor. Iar asemenea situaţii încă apar în oraşul de cinci stele al Ardealului.

 

Clujul, paradisul dezvoltatorilor imobiliari

Curţile caselor devin încet, dar sigur, adevărate oportunităţi de dezvoltare a noilor imobile cu destinaţie de locuinţe şi spaţii de birouri.Pe strada Horea, liniştea cetăţenilor şi confortul acestora sunt perturbate de un proiect imobiliar.Dezvoltatorul a reuşit să obţină autorizaţie de construire pentru un imobil de două etaje, ”lipit” de blocul vecin.

Curtea interioară a imobilului de pe strada Horea nr. 38-40, avea un ”petic” de pământ lăsat liber. Pe acel loc a crescut ”falnic” un bloc cu două etaje, imobil ce se vrea a fi de locuinţe şi birouri. Chiar dacă noua construcţie este practic lipit de blocul vecin, acest aspect nu a oprit Primăria municipiului Cluj-Napoca să aprobe cererea de autorizare a construcţiei.

Firma constructoare a transformat începând din primăvara anului 2016, părculeţul din curtea imobilului în şantier. Un alt aspect extrem de neplăcut, sesizat de locuitorii din zonă este cel legat de faptul că cetăţenii sunt afectaţi de noul imobil şi din cauza nerespectării distanţei faţă de clădirile riverane, astfel odată ridicat, le umbresc locuitorilor locuinţele.

 

Câinii latră, caravana trece

Locatarii de pe strada Horea nr. 38-40 au început să facăsesizări din momentul în care în curtea respectivă s-au defrişat câţiva arbori şi s-a săpat fundaţia pentru noul imobil.

”Din câte ştiu, locatarii din locuinţele din jur au făcut sesizări doar că…în toată ţara pe NIMENI NU INTERESEAZĂ, mai ales că în blocul de la stradă sunt numai pensionari!

Se spune că terenul a fost retrocedat unui fost proprietar, iar cei ce au ridicat construcţia sunt doar ”beneficiarii de drepturi litigioase”. Oricum, deşi legea prevede că trebuie cerut consimţământul vecinilor, acesta nu a fost dat sau s-a obţinut de la persoane ce nu locuiau acolo sau dezinteresate. (Poate cointeresate!)”, ne semnalează un cititor afectat de construcţie.

horea 30 (2)

Cine construieşte cu nepăsare

Potrivit panoului de şantier, beneficiarii investiţiei sunt Dan Călin Cîmpean, Ionuţ Bogdan Cîmpean. şi S.C. Calbodan SRL, al cărui asociat unic este Daniel Cîmpian. În anul 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 30.529 de lei si un profit 16.303 de lei, cu un număr mediu de un angajat. Ciudat sau nu, pe panoul de informare respectiv nu apare niciun detaliu despre câte nivele va avea noul imobil, însă pe site-ul primăriei, autorizaţia pentru imobilul reclamat de cetăţenii de pe strada Horea a fost emisă în 16 iunie şi prevede construirea unui imobil de locuinţe şi birouri S+P+2E (subsol + parter + 2 etaje). Un lucru ce nu ar trebui ignorat este acela că pe latura estică şi nordica a noii construcţii, imobilele au regimul de înălţime de parter, respectiv parter şi etaj. Termenul de finalizare este de 36 de luni, însă din vara trecută, situaţia a fost ”abandonată”.

 

Culpa e şi a proiectantului

Arhitectul şi proiectantul sunt cei care orchestrează întregul proiect. În mod normal, proiectantul colaborează cu beneficiarul construcţiei pentru a lua deciziile, teoretic, cele mai bune cu privire la alegerea soluţiilor arhitecturale, structurale şi a instalaţiilor electrice şi termice. Din acest motiv, considerăm că şi proiectantul are o parte din vină din moment ce a întocmit un proiect ce prevede construirea unui imobil la o distanţă infimă faţă de clădirea vecină, aşa cum se poate observa şi din poze.

”Curios este faptul că peretele de lângă blocul colateral acoperă cel puţin trei guri de evacuare a unor centrale din apartamentele situate la etajul acelui bloc. Nu vorbesc că pe acolo trec conducte şi cabluri”, se plânge unul dintre locatari.

Proiectantul general al construcţiei de pe str. Horea nr. 38-40 este Plan Trade SRL, societatea condusă de Simion Chichişan şi Ladislău Hanga.

Inginerul Simion Chichişan conduce şi controversata societate de proiectare Chibo SRL. Ziua de Cluj a scris acum câţiva ani că în perioada iunie 2005-iunie 2006, locul întâi la aprobări de PUD-uri îl ocupa detaşat societatea Chibo SRL.

Cele mai multe reclamaţii constantedin acea perioadă despre abuzuri şi ilegalităţi în diverse lucrări de construcţii pe raza oraşului vizează tocmai societatea Chibo. Cazurile punctuale de ilegalităţi prezentate în 2006  arată că există mai multe “filiere” prin care un proiect (PUD) care nu respectă legislaţia în construcţii poate fi aprobat cu lejeritate.

horea 30 (3)

Un bloc înghesuit între alte clădiri

Călin Dan Cîmpean, unul dintre beneficiarii construcţiei mai sus amintite, nu este prima dată când primeşte reclamaţii din partea clujenilor. Pe strada Abdrudului, SC Calciul Proiect SRL-D, firmă ce o conduce, a primit o autorizaţie de construire pentru un bloc se ”înghesuie” între alte două.

Autorizaţia de construcţie a fost acordată deoarece unii vecini au ajuns la o ”înţelegere” cu constructorul. Cu alte cuvinte, cât timp se înţeleg la bani, oamenii nu mai au nicio problemă cu lipsa luminii naturale sau distanţa prea mica dintre clădiri.

“Vecinii au semnat că sunt de acord cu construcţia, altfel nu primeau autorizaţie de construcţie”, au spus în 2015 reprezentanţii biroului mass-media din cadrul municipalităţii pentru un ziar local.

În contradictoriu la cele afirmate de reprezentanţii primăriei, Mihai Pop în calitate de vecin a construcţiei de pe strada Abrudului, ridicată de Cîmpean, a declarat că nu a semnat niciun acord.

”Eu sunt unul din vecinii căruia i-a luat toată lumina acest bloc nou, nu am semnat nimic, nici măcar nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord cu această construcţie. Am depus mai multe sesizări şi reclamaţii la primărie, la cadastru şi la inspectoratul de stat în construcţii şi nu am primit nici un răspuns. Se pare că cei doi şmecheri care construiesc au pile şi relaţii şi în ţara asta aşa se procedează. Într-un oraş civilizat cum se vrea Clujul nu ar trebui să se întâmple asemenea îngrădiri ale locuitorilor”, a replicat Mihai Pop în urma unui articol apărut pe ziardecluj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.