Claudia Anastase, membră a Partidului Social Democrat din Cluj-Napoca are o vechime în politică de peste 14 ani. Aceasta a intrat în Consiliul Local al municipiului în anul 2008, unde activează și în prezent. Gazeta de Cluj i-a propus Claudiei Anastase un interviu pentru a vorbi despre activitatea sa ca politician aflat într-o funcție publică, despre problemele existente în prezent la Primăria Cluj Napoca și totodată despre probleme le ce sunt semnalate de către cetățeni celor din administrația locală.

 

Reporter: Care este experiența Claudiei Anastase în Consiliul Local Cluj-Napoca?

Claudia Anastase: Mi-am început mandatul ca și consilieri local cu statutul de supleant în decembrie 2008, după plecarea în Senat a lui Alexandru Cordoș. Practic, primul mandat mi-a început ceva mai târziu și nu a fost complet. Însă, în iunie 2012 am intrat în cel de-al doilea mandat de consilier local. Aceasta este experiența mea, poziționată cronologic.

 

Această funcție te pune în reflectoarele mass-media

Rep.: Care sunt calitățile pe care le-ați dobândit sau le-ați dezvoltat de când ați devenit consilier local?

C.A: Ce cred eu că am dobândit suplimentar ar fi capacitatea de a înțelege interacțiunea dintre lumea politică în ansamblu și administrație. Am dobândit performanța de a sta la masă după ce am terminat campania electorală pentru a discuta și a înțelege că menirea noastră este să răspundem așteptărilor comunității pe care suntem mandatați să o reprezentăm. Pentru acest lucru  e necesar să nu trăim în permanent într-un război politic, ci într-un mediu în care inițiativa mea, sau a unui alt consilier local, indiferent de culoarea politică, trebuie susținută atunci când vizează interesul comunității.

 

Rep.: Care sunt comisiile din administrația locală ale căror membru sunteți? În care din ele activați cel mai des?

C.A: Momentan sunt membră în comisia formată exclusiv din consilieri locali, comisia de buget și finanțe, deoarece de profesie sunt economist. Cât despre comisiile mixte, compuse din consilieri locali și oamenii din executivul primăriei, fac parte din comisia de spații cu altă destinație, comisia de vânzări terenuri, dar activez în toate comisiile în care sunt solicitată. Uneori, dacă o ședință de comisie are loc dimineața și se suprapune cu activitatea mea personală, dacă se întâmplă să lipsesc, mă consult imediat cu colegii pentru a nu rămâne în urmă cu informațiile.

 

Rep.: Care sunt principale probleme cu care se confruntă administrația locală, în anul 2015? Ce probleme v-au fost semnalate de către cetățeni în acest an ?

C.A.: Cele mai multe probleme pe care le-am întâlnit în acest an, au fost legate de întocmirea bugetului din banii publici. Problemele legate de centrul orașului, nu aș vrea să le transform într-o bătălie politică, pentru că dincolo de neînțelegerile mele cu primarul Emil Boc, pot înțelege de ce momentan centrul este în renovare. Imaginea acestui municipiu, momentan este jalnică, însă trebuie să luăm în considerară că după finalizarea lucrărilor va arăta mult mai bine decât înainte. Dacă cineva se uită spre administrația Cluj-Napoca, observă două lucruri: cumpărăm autobuze și aruncăm bani peste gard pentru fundația SHARE pentru a ne rezolva toate celelalte probleme. Nu cred că avem dreptul să facem asta sau să ne așteptăm de la tineri să rezolve problemele de imagine. Marea gamă de nemulțumiri adresată unui consilier de opoziție e prezentată în abuzuri. Ne sunt semnalate abuzuri asupra oamenilor ce se adresează ghișeelor administrației, abuzuri la categoria urbanism și abuzuri în tratarea oamenilor simpli ce nu știu cum să privească un subiect al administrației locale.

 

Rep.: Care este atmosfera în Consiliul Local la ședințe? Cu cine faceți echipă și cu cine vă contraziceți ?

C.A.: Atmosfera este asemănătoare cu participanții la viața politică locală. Sunt zile în care am senzația că putem construi ceva și sunt zile când ne purtăm mizerabil unii cu ceilalți. De exemplu la ultima ședință CL, am fost ținta unei ieșiri a primarului Emil Boc, pentru un adevăr, ce l-a recunoscut ulterior printr-un comunicat pe site-ul primăriei. Întotdeauna fac echipă cu oamenii ce doresc să facă ceva. Este normal să fac echipă principală cu colegii mei de partid din CL, dar de asemenea am demonstrat că susțin proiecte ale celorlalți consilieri de altă culoare politică.

 

Această funcție te pune în reflectoarele mass-media

Rep.: Ce dificultăți ați întâmpinat în această funcție?

C.A.: Pot să afirm că am avut parte de o mulțime de dificultăți, dar fiind o luptătoare de fel, am ales să uit dificultățile, să le depășesc atunci când apar, pentru a nu cumula resentimente. Cea mai mare dificultate pentru un om politic dedicat prin activitate, așa cum cred eu că sunt, constă în expunerea publică excesivă. Faptul în sine că orice demers vei face în consiliul local produce efect în viața unei familii, în viața unei comunități de afaceri sau alte subdiviziuni ale comunităților, pot afecta pe cineva. Automat devii subiect de analiză pentru acel public, de unde se pot trage concluzii pozitive sau negative despre tine, reprezentant al administrației locale. De la acel moment, fiecare om își imaginează că viața ta trebuie să fie feliată pe masa publică, chiar și dincolo de prestația ta ca și consilier. Faptul că vorbesc despre adevăr și în public și în privat mă scapă de senzația că m-aș împărți în două persoane sau că aș avea o față dublă. Eu sunt aceeași Claudia Anastase și la muncă și în viața personală, iar o sumă de dificultăți, consider eu, te-ar transforma într-o persoană vulnerabilă, de aceea nu le colectez, ci trec peste ele. Am intrat în politică în anul 2000, pe plan local, în prezent mă aflu în opoziție.

 

Mi-am dorit să ajung consilier local! 

Rep.: Ce a însemnat această funcție de consilier local?

C.A.: Când am devenit membru de partid, eram un om de afaceri cu o carte de vizită. Eram expert-contabil judiciar și aveam un portofoliu de realizări. În momentul în care am hotărât că voi deveni un participant activ în viața politică și nu doar un simplu simpatizant, am făcut un management politic. Timp de doi ani am studiat cum funcționează administrația, am construit și am scris politici publice în timpul cursurilor și automat am studiat toate spețele prin prisma omului implicat în administrația publică. În 2008 când am devenit consilier local visam regulamentul de funcționare a CL. Studiasem legislația administrației publice locală și centrală deoarece mi-am dorit funcția aceasta! Privesc puterea și funcția ca pe o responsabilitate. Așa m-am auto-obișnuit să mă documentez înainte de a intra pe poarta unei funcții dorite.

 

Despre organizația PSD Cluj Napoca și dizolvarea ei 

Rep.: În calitate de membru al organizației PSD Cluj-Napoca explicați clujenilor ce înseamnă această comunitate și care este situația ei în prezent?

C.A.: Ca și membră în organizația PSD Cluj-Napoca, pentru mine înseamnă să fac parte dintr-un partid ce mă reprezintă. Ce se întâmplă în prezent în organizație este ori o stare normală ori o stare bolnăvicioasă. Prima reacție ar trebui să fie de genul: suntem dizolvați și se întâmplă un lucru rău, dar eu cred că periodic ai nevoie și de o purificare. Dizolvarea de astăzi ce privește conducerea PSD Cluj-Napoca, dacă are rolul de a ne trezi politic, atunci e binevenită. Eu cred că ai obligația într-un partid să găsești toate soluțiile. Abandonul este ultima variantă pe care eu o aleg în viața aceasta. Dacă noi gândim dizolvarea membrilor din birou ai organizației, în termen de abandon atunci, aceasta devine o organizație fără direcție. Cred că acum e momentul în care trebuie să ne mobilizăm să reconstruim organizația puternică de cândva! Atât timp cât încă cunosc membri ce au inițiative și se zbat pentru problemele celorlalți, în vreme ce la Cluj nu e ușor să fii tânăr social democrat, nu mi-am pierdut speranța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.