Dezvăluirile din mass-media din ultima perioadă de timp demonstrează fără nici îndoială că justiţia bistriţeană este bolnavă, grav şi că în interiorul acesteia a luat naştere o adevărată cloacă, urât mirositoare, cu efecte atât în planul de imagine a instituţiei, dar mai ales în zona de încredere a cetăţenilor în actul de justiţie. Cazul fostei grefiere de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, trimisă recent în judecată este unul atipic. Senzaţia opiniei publice este că asistăm la o încercarea de ascundere a gunoiului sub preş, iar în final va fi pedepsit un „Acar Păun”, în timp ce mizeria se adună în continuare dând pe de lături.

 

Halucinant, cu subiect şi predicat, înregistrările din dosarul fostei grefiere de la Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Veronica Feher, trimisă în judecată de DNA Cluj, dezvăluie o situaţie asemănătoare unui cancer în interiorul justiţiei bistriţene. Deocamdată nu se ştie dacă ”boala” este într-o stare generalizatăşi a cuprins întreaga instituţie, sau într-o fază incipientă şi mai există posibilitate de vindecare.

Interceptările din dosar, ajunse în spaţiul public, demonstrează fără echivoc că ţinta procurorilor DNA Cluj nu este grefiera pensionarăVeronica Feher, care este deja trimisă în faţa instanţei.

 

Grefiera, pe post de Acar Păun

Acţionarea ei în judecată, legală şi susţinută de probe, este mai mult o poliţă de răzbunare plătită acesteia, deoarece nu a respectat înţelegerea cu cei de la DNA. În mai multe situaţii, se pare că Veronica Feher a fost trimisă la întâlniri cu cele două judecătoare vizate de către DNA, Daniella Berbecariu de la Tribunalul BN şi Voichiţa Vrânceanu, de la Judecătoria Bistriţa, cu tehnică de interceptare montată pe corp, dar nu a respectat instrucţiunile procurorilor. Prin modalităţi care nu au fost stabilite de anchetă, Veronica Feher, presupun cei de la DNA, aceasta ar fi reuşitsă le pună cumva în gardă pe cele două judecătoare, astfel că discuţiile purtate nu au fost concludente din punct de vedere penal, al probelor şi nu au dus la inculparea judecătoarelor Berbecariu şi Vrânceanu. Probabil s-a considerat că ele sunt prea subţiri şi nu vor rezista probei unei instanţe de judecată. Singurele date pe care le au procurorii DNA despre judecătoarele Berbecariu şi Vrânceanu şi care ar putea fi folosite împotriva acestora sunt cele interceptate pe telefonul Veronică Feher. În rândul opiniei publice au făcut furori, referirea la borcane cu zacuscă, sarmale, cârnaţi, cozonac şi chiar un tort. Ar fi interesat de ştiut de ce cei de la DNA nu au pus sub ascultare telefoanele celor două suspecte de corupţie prin mandat judecătoresc şi s-au limitat la a asculta numai telefonul Veronicăi Feher, în condiţiile în care se pare că deţineau elemente rezonabile în acest sens.

Înregistrările date publicităţii din care rezultă că judecătoarele Berbecariu şi Vrânceanuprimeau bani şi diferite bunuri, produse alimentare, denotă fie faptul că DNA a comis o gafă de proporţii, punându-le în gardă involuntar, din prostie, fie se urmăreşte o nouă pistă ţinută la secret.Este de la sine înţeles că judecătoarele Berbecariu şi Vrânceanu vor sufla de acum încolo şi în iaurt şi se vor feri ca dracul de tămâie să mai calce pe bec, adică, contra unor foloase necuvenite să ”trântească” dosarele pe care le judecă.

Paradoxul situaţiei pentru opinia publică constă în faptul că Veronica Feher, fosta grefieră, avea doar rolul de a racola ”clienţii” pentru cele două judecătoare şi de a intermedia şpăgile, din care bineînţeles îşi reţinea şi ea un comision. Deşi din interceptările devoalate opiniei publice rezultă fără echivoc că grosul şpăgilor mergeau la judecătoarele Berbecariu şi Vrânceanu, acestea nu au fost atinse nici măcar cu o floare. Fără a face literatură, doar pe baza interceptărilor rezultă clar că cele trei, Bebecariu, Vrânceanu şi Veronica Feher acţionau ca un veritabil grup infracţional organizat.

 

Gazeta a semnalat neregulile din justiţia bistriţeană

Gazeta de Bistriţa a devoalatcu ceva timp în urmă, fără să dea nume, neavând dovezi în acest sens,faptulcă de mulţi ani în anumite medii din Bistriţa se discuta despre acest grup criminal organizat din interiorul justiţiei bistriţene. Zvonurile respective spuneau că cei interesaţi, contra unor sume de bani, 5.000-10.000 euro, daţi unde trebuie, noaptea, determinau schimbări ale unor sentinţe de judecată. Probleme era cum să ajungi la grupul respectiv, ”verificările” erau foarte drastice, erau probabil acceptaţi doar cei consideraţi siguri şi a căror situaţii juridice putea fi ”rezolvată” fără a provoca valuri.

Dosarul instrumentat de DNA Cluj demonstrează existenţa grupului criminal organizat în interiorul justiţiei bistriţene, modul său de funcţionare, racolarea clienţilor, circulaţia şpăgii. Nedumerirea constă în faptul că din acest grup infracţional devoalat a căzut doar prima verigă, Veronica Feher,care lua mitaşi o direcţiona spre judecătoarele Berbecariu şi Vrânceanu.Concret, dosarul trimis în judecată devoalează cum au fost „rezolvate” două speţe, una în domeniul penal, judecat de către Berbecariu, un omor, şi una în civil, o problemă de fond funciar judecată de către Vrânceanu.

dna-cluj

Dosarul fraţilor Telcean, acuzaţi de omor, judecat de Berbecariu

Dosarul penal ”trântit” în anumite faze ale procesului de către judecătoarea Daniella Berbecariu îi are ca protagonişti pe fraţii Nicolae Grigore Telcean şi Gheorghe Telcean, care în data de 15 mai 2016, împreună cu un complice, Vasile Timoce, l-au bătut pe Octavian Pop în vârstă de 42 de ani, cu care se aflau în relaţii de duşmănie, iar în urma loviturilor primite acesta a decedat câteva zile mai târziu.

Criminalii, fraţii Telcean au fost arestaţi preventiv, iar complicele lor, Vasile Timoce a fost plasat sub control judiciar. Procurorul criminalist Emilian Dragoş Nicolaescu de la Tribunalul BN s-a mişcat relativ repede şi profesionist. În luna august 2016, acesta a reuşit să finalizeze cercetările în dosar şi a stabilit„trimiterea în judecată a lui Telcean Grigore Nicolae şi Telcean Gheorghe (arestaţi preventiv şi a lui Timoce Vasile) pentru comiterea unei infracţiuni de omor, respectiv complicitate la omor constând în faptul că în data de 15.05.2016, pe fondul consumului de alcool şi a unui conflict anterior, primii inculpaţi i-au aplicat lovituri victimei, în prezenţa inculpatului Timoce Vasile, care a asistat pasiv, asigurând paza locului, cauzându-i leziuni corporabile care au determinat decesul acestuia la data de 24 mai 2016”.

Procesul penal a început în data de 19 octombrie 2016 la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, aleatoriu, fiind repartizat completului format din judecătoarea Daniella Berbecariu. Procesul se anunţa unul cu o pedeapsă exemplară, fraţii Telcian aveau cazier, în urmă cu circa 10 ani aceşti au fost condamnaţi pentru comiterea unor fapte cu violenţă. Cum, necum, procurorii DNA poate au stabilit acest lucru, mama celor doi criminali, Floarea Telcean, a întrat în legătură cu fosta grefieră, pensionară, Veronica Feher.

În rechizitoriul, DNA scrie negru pe alb, „grefiera, (n. r.- Veronica Feher) folosindu-se de calitatea sa, ar fi pretins şi primit de la o femeie (n.r. – Floarea Telcian) o sumă de 100 de mii de lei, în perioada septembrie 2016 – februarie 2017, dar şi produse alimentare (carne de porc, cârnaţi şi păstrăvi), promiţând că în schimbul acestor foloase necuvenite va interveni pe lângă judecătoarea Berbecariu Daniella faţă de care a lăsat să se creadă că are influenţă şi o va determina pe aceasta să emită o soluţie favorabilă lui Telcean Nicolae Grigore şi Telcean Gheorghe, judecaţi de magistrat pentru săvârşirea infracţiunii de omor (…) S-a reţinut în cauză că la data de 28.10.2016, Berbecariu Daniella a primit o sumă de bani de la soţii Telcean prin intermediul inculpatei Feher Viorica pentru obţinerea unor soluţii favorabile inculpaţilor Telcean Gheorghe şi Telcean Grigore Nicolae. În aceeaşi zi, după întâlnirea cu inculpata Feher Viorica, Berbecariu Daniella s-a deplasat la Agenţia BRD din Bulevardul Independenţei unde a făcut o depunere de 10.000 de lei, iar inculpata Feher Viorica a mers la sediul Băncii Transilvania unde a depus suma de 2.500 de lei. La data de 2.12.2016 inculpata Feher Veronica i-a solicitat lui T.F. să-i ducă medicamentele, în realitate cele două referindu-se la anumite sume de bani(…)Din datele existente la nivelul DNA a rezultat că, cu ocazia acelei întâlniri, inculpata Feher Veronica i-a remis magistratului o sumă de bani. În cauză s-a reţinut că pentru emiterea unei soluţii favorabile, magistratul a solicitat suma de 100 de mii de lei, iar suspecta Telcean Floarea, a remis magistratului, (Daniella Berbecariu) prin intermediul inculpatei Feher Veronica, în perioada octombrie – decembrie, în două tranşe, suma de 90.000 de lei (50.000 în prima tranşă şi 40.000 în a doua tranşă)”.

 

După ce a izbucnit scandalul, Berbecariu s-a abţinut de la judecată

Judecătoarea Daniella Berbecariu în cauza fraţilor Telcian a judecat şapte termene, iar cu circa o lună înainte de arestarea fostei grefiere Veronica Feher, fiind mai mult decât probabil pusă în gardă, a depus o cerere de abţinere care a fost acceptată de colegii ei judecători, dosarul fiind repartizat unui alt magistrat.

După cum am arătat într-un articol anterior, „dulapul” judecătoarei Daniella Berbecariu este plin de ”scheleţi”, lucru pe care îl cunoaşte şi CSM-ul, respectiv Inspecţia Judiciară. Aceasta a fost cercetată în două situaţii, atunci când a dispus punerea în libertate a lui Alexandru Bruj, un bistriţean condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, din motive medicale. Decizia luată de Daniella Berbecariu nu preciza însă şi data la care acesta ar fi trebuit să se întoarcă în penitenciar. În contradicţie cu soluţia judecătoarei, medicii care l-au consultat pe Bruj susţineau că o asemenea boală necesită o internare de maxim 10 zile, timp suficient pentru operaţia în sine şi recuperarea post-operatorie, însă Alexandru Bruj s-a aflat în libertate mai bine de 8 luni de zile.

A doua situaţie se referă la punerea în libertate a unui criminal, ucigaşul tânărului Nicolae Leonte în Spania. La data respectivă, în anul 2012, Inspecţia Judiciară a cerut CSM din nou sancţionarea judecătoarei Daniella Berbecariu, după ce mai fusese cercetată şi în cazul Bruj. „Inspecţia judiciară a reţinut că într-un dosar al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, aceasta a verificat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a unui inculpat în cursul judecării, în Camera de Consiliu, iar nu în şedinţa publică, contrar normei de procedură instituite de art. 290 alin. 1 teza I din proc. penală, cu consecinţa casării hotărârii şi a punerii în libertate a unei persoane care prezenta grad sporit de pericol pentru ordinea publică”, se arăta în solicitarea de sancţionare depusă la CSM. Propunerea judecată la data de 16.05.2012 nu a fost însuşită de colegii de la CSM ai judecătoarei, care nu au luat împotriva acesteia nici o măsură.

sala de judecata proces

Vrâncean a vrut doar sarmale, zacuscă şi tort

Speţa care trebuia ”mânărită” de către judecătoarea Voichiţa Vrâncean se referea la problema unui bărbat de 69 de ani din Bistriţa-Bârgăului, Nicolae Turja. Acesta încearcă de peste 15 ani să intre în posesia unui teren moştenit de la bunica sa. În 2008 bărbatul a reuşit să câştige definitiv şi irevocabil terenul cu pricina, însă nici după aproape 10 ani de când Tribunalul i-a dat dreptate nu a reuşit să intre în posesia lui. Nicola Turja a avut o sentinţă definitivă şi irevocabilă dată în 2008, în 2013 bărbatul a câştigat un nou proces la Judecătoria Bistriţa împotriva Comisiei Locale pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor din comuna Cetate, dar şi asupra Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra terenului, cele două comisii fiind obligate să îi plătească bărbatului o sumă de 10.000 de lei – reprezentând daune morale.

În 2014 a ajuns din nou în faţa instanţei de judecată, sperând să îşi recupereze terenul bunicii, cazul fiind repartizat judecătoarei Voichiţa Vrâncean. Pentru a impulsiona lucrurile concubina lui Nicolae Truja, Cornelia R., prin intermediul fostei grefiere Veronica Feher i-a trimis judecătoarei cozonaci, oale cu sarmale, zacuscă, tort şi carne de porc. Procurorul de caz al DNA susţine în actele de urmărire penală întocmite în cazul fostei grefiere Veronica Feher că aceasta ar fi pretins de la CorneliaR. prepararea unor anumite produse alimentare.
30 de borcane de zacuscă, doi cozonaci, un tort, o salată de boeuf, sarmale cu tot cu oala în care au fost fierte„bunuri pe care grefiera le-ar fi primit promiţând că în schimbul acestor foloase necuvenite va interveni pe lângă judecătoarea Vrânceanu Voichiţa faţă de care a lăsat să se înţeleagă că are influenţă şi o va determina pe aceasta să emită o soluţie favorabilă suspectului Turja Nicolae.

Din interceptări rezultă clar că Veronica Feher a asigurat-o pe Cornelia R. că judecătoarea Vrânceanu va emite o soluţie favorabilă în dosar, dar la termenul de judecată din 29.11.2016 i-a spus că nu poate să pronunţe o hotărâre în dosar pe motiv că nu au fost ataşate o serie de documente solicitate anterior. La mai bine de o lună de la arestarea fostei grefiere, judecătoarea Voichiţa Vrânceanu, pe 20 martie 2017 a depus o cerere de abţinere în dosar.

Operaţiunea DNA a reuşit să reteze un braţ mic şi nesemificativ al caracatiţei din justiţia bistriţeană, dar capul şi celelalte braţe sunt neatinse. A mai reuşit să demonstreze concret opiniei publice modul prin care s-a încercat rezolvarea pe lângă lege a două dosare, unul penal şi unul civil, dar în judecată au trimis un ”Acar Păun”.

Doru Costin

4 COMENTARII

  1. Judecatoarea Vrînceanu Voichița, este rușinea justiției. Fost jurist , profund coruptă, este și o ”plângăreață și o necăjită ” și tot timpul ” înfometată”. Dealungul activității profesionale ”de nivel scăzut”, așa o percep eu după ce am citit motivarea câtorva dintre sentințele ce le-a pronunțate , a cerut, a negociat și a condiționat pronunțarea unor sentințe . Exemplific sentința civilă nr.2264/2008, pronunțată în dosarul nr. 2164/190/2008, al Judecătoriei Bistrița. La cererea lui Graur Sultănica, fostă colega, amică, prezentă în lumea interlopă a orașului , și ” sponsor de clienți” pentru preamărita doamnă judecătoare ”Voicița” sau colega Chivuța .

    De la Graur Sultănica , (a spus răposată Bungărdean Mărioara/Maria, din Ragla, mama lui Graur Sultănica), de la Asociația Rasilprod Ragla, cu fost președinte Graur Teodor, și de la câți atâțea alți ori mai fi fost, și , pe lângă sarmale, cozonaci, găini, pui, ouă, și multe pachete de cosmetice de tip ” avon” a cerut și ceva mai ”pipăibil ” ceva mai consistent , colorat, cu nuanțe înspre verde ca și pădurea, pentru că, produsele avon se evaporă, ” nu țin ” dar pădurea crește, pădure ce a dat-o prin sentința amintită.

  2. S-a dovedit prea puțin din ceea ce fac. Grefiera , complice la multe le-a prevenit ceea ce constituie altă faptă penală. Ar trebui cercetată și pentru acestea.
    Mai sus am scris doar câteva amănunte despre Vrînceanu Voichița divorțată. Sunt curioasa a solicitat pensionarea sau rămâne pe mai departe și își va continua activitatea pentru a ” putea ” achita ratele la bănci dar și pentru a și coordona și îndruma profesional fiul , avocat stagiar la soțul surorii , și nu la tatăl său .

  3. Am si eu un exemplu de rezolvare „corecta” a unei spete, de aceeasi judecatoare Vrinceanu. Respinge proba cu martori care ar fi spus adevarul despre situatia data, dar da o rezolutie motivand fara nici o proba, din burta, exact afirmatiile paratului. Pur si simplu se decide, ca o anumita contructie a fost finalizata in anul X, avand ca proba doar afirmatia simpla (fara probe) a partii din dosar, parte care „din intamplare” are o sora fosta grefiera la Bistrita, acum in pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.