Cluj-Napoca are cel mai modern centru de cercetare medicală din România. MedFuture va funcționa în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Potrivit romanialibera.ro, Centrul vine să completeze o rețea de excelență în domeniul științelor vieții, care mai include Institutul de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din cadrul aceleiași universități, ori laboratoarele și institutele de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care au generat proiecte precum cel al sângelui artificial, proiect coordonat de Radu Silaghi-Dumitrescu.

Proiectul MedFuture a fost co-finanțat de Uniunea Europeană, iar valoarea sa totală este de șapte milioane de euro. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, profesorul Alexandru Irimie, a precizat că ”acest centru va impulsiona activitatea de cercetare științifică”. În cadrul MedFuture vor funcționa mai mult de 30 de laboratoare științifice, iar una dintre consecințele înființării sale este apariția a patru noi departamente științifice în cadrul universității de medicină.

Centrul va funcționa la capacitate maximă în cinci ani

Profesorul Alexandru Irimie a declarat că, în prezent, clădirea a fost finalizată, iar aparatura de cercetare și mobilierul de laborator au fost recepționate. În perioada următoare va începe montarea lor, în paralel cu recrutarea personalului științific necesar. Potrivit proiectului de finanțare, centrul de cercetare științifică MedFuture va funcționa la capacitate maximă în cinci ani.

De asemenea, rectorul universității clujene de medicină și farmacie crede că acest proiect va oferi o relevanță științifică și mai mare universității clujene, la nivel internațional. El a menționat că, în ultimii patru ani, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” a realizat un progress semnificativ. În clasamentul mondial care evaluează cele mai bune 27.000 de universități, instituția de învățământ superior din Cluj a făcut un salt de aproximativ 1.000 de locuri, dintre primele 3.500 între primele 2.500 din lume, în timp ce la nivel național este considerată drept cea mai bună universitate de medicină și farmacie din perspectiva cercetării științifice.

O premieră deosebită este și timpul în care a fost ridicat noul centru MedFuture. Proiectul a fost câștigat de universitatea clujeană acum doi ani. Însă, din cauza contestațiilor și a procedurilor greoaie de achiziții publice, lucrările au început abia în luna aprilie a acestui an, când a fost turnată fundația, a declarat managerul de proiect, Silviu Corpodean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.