Ambasadorul polonez Marek Szczygiel vine la Cluj în 7 noiembrie și în cadrul acestei vizite îi va înmâna clujeanului Iulius Filip Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone. “Această distincţie este acordată Domnului Filip de către Preşedintele Republicii Polone Bronisław Komorowski pentru contribuţia şi devotamentul său în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia”, explică Ambasada Poloniei în România.

O anchetă Actual de Cluj prezintă povestea curajului clujeanului care va fi onorat de polonezi. În 1981 Iulius Filip, cetăţean clujean, a trimis o scrisoare de sprijin Congresului Solidarităţii cu următorul mesaj: „Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din ţările socialiste”, semnată de „muncitorul român Iulius Filip, Atelierele CFR 16 februarie Cluj”. Scrisoarea sa a ajuns la destinatar și în data de 28 septembrie 1981 a fost citită în plenul congresului Solidarităţii, urmând să fie ulterior preluată de marile agenţii de presă şi de Europa Liberă.

Ulterior, între 14 decembrie 1981 şi aprilie 1987 e arestat din cauza scrisorii de felicitare către “Solidaritatea”. Stă închis în subsolul Securităţii (14- 19 decembrie 1981), Bucureşti, strada Rahovei 37-39 (19 decembrie 1981- 8 februarie 1982), celulele condamnaţilor la moarte de la Rahova, închisoarea-spital de nebuni cronici de la Jilava (20.07.82 – 15.10.82) și apoi închisoarea de la Aiud pînă în 1987.

În 1987, la eliberare, Securitatea îl pune să semneze un angajament, refuză şi primeşte în schimb 1 an de muncă la Zlatna, la prelucrarea cuprului, în condiţii groaznice pentru sănătate. În mai 1988, împreună cu un grup de deţinuţi politici, trimite un mesaj la Conferinţa de la Viena (O scrisoare în cîteva puncte prin care se cerea înlăturarea de la conducere a familiei Ceauşescu şi democratizarea Romaniei). Urmează 5 zile de anchetă la sediul miliţiei din Cluj, bătut pînă la leşin, după care i se impune să parăsească ţara în 10 zile, alături de alți opozanți politici care au depus actele de emigrare la Ambasada Americană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.