Magistraţii de la Tribunalul Cluj au dat verdictul în procesul de fond în care clujeanul JENEI MIKLOS-BALAZS, patronul firmei distribuitoare de cafea Cortina România SRL, a fost acuzat de o evaziune fiscală în care Finanţele clujene s-au constituit parte civilă pentru suma de aproape 12 milioane de lei. Judecătorii l-au condamnat pe JENEI MIKLOS-BALAZS la patru ani de puşcărie cu executare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape cinci milioane de lei.

 

La începutul anului, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată în stare de libertate pe JENEI MIKLOS-BALAZS, patronul firmei Cortina România, un distribuitor de cafea la nivel naţional.

Finanţele clujene au calculat că distribuitorul de cafea ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 12 milioane de lei, dar judecătorii clujeni l-au condamnat la plata unor despăgubiri în valoare de 4.935.121 lei şi la patru ani de puşcărie cu executare.

”Constată că potrivit criteriului aprecierii globale conform Deciziei nr. 265/06.05.2014 pronunţată de Curtea Constituţională a României, legea penală mai favorabilă aplicabilă în prezenta cauză este Codul Penal de la 1969. Admite în parte cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatului, din infracţiunile de evaziune fiscală in formă continuată (64 de acte materiale), evaziune fiscală în formă continuată (98 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (100 de acte materiale) şi spălare de bani (64 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (100 de acte materiale) şi spălare de bani, formulată de către inculpatul JENEI MIKLOS-BALAZS, prin avocat ales. Condamnă pe inculpatul: JENEI MIKLOS-BALAZS la următoarele pedepse : – 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (64 de acte materiale) – 3 ani şi 3 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală in formă continuată (98 de acte materiale) – 10 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (100 de acte materiale) – 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani. În temeiul art. 33 lit.a , art. 34 lit. b C.pen. contopeşte pedepsele mai sus în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani şi 6 luni închisoare, pe care o sporeşte cu 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de : -4 (patru) ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. (…) interzice inculpatului pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice. (…) admite în parte acţiunea civilă a Statului Român, Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin DGFP Cluj şi în consecinţă obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Cortina SRL să plătească în favoarea părţii civile următoarele sume reprezentând despăgubiri civile, astfel: – suma de 918.431 lei despăgubiri civile reprezentând accize (rezultate din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată), precum şi penalităţi de întârziere şi dobânzi până la data plăţii efective; – suma de 4.016.690 lei despăgubiri civile din care 3.217.284 lei reprezentând TVA şi 799.406 lei reprezentând impozit pe profit(rezultate din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală in formă continuată) precum şi penalităţi de întârziere şi dobânzi până la data plăţii efective. (…) Dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 8.265.317 lei, rezultată din procesul de spălare a banilor. (…) obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente să plătească în favoarea statului cheltuieli judiciare în sumă de 2500 lei”, arată soluţia pe scurt.

mascati-politia-arestat-condamnat

Facturi false de 16 milioane de lei

Potrivit procurorilor clujeni, ”în perioada martie 2008 – decembrie 2011, inculpatul JENEI MIKLOS-BALAZS, în calitate de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, nu a declarat şi nu a evidenţiat în actele contabile ori în alte documente legale un număr total de 64 de operaţiuni comerciale, constând în achiziţii intracomunitare de cafea verde şi cafea solubilă, în scopul sustragerii de la plata accizelor către stat.

De asemenea, inculpatul a evidenţiat în contabilitatea societăţii un număr de 98 operaţiuni fictive, reprezentând pretinse achiziţii de cafea de la mai multe societăţi comerciale de tip „fantomă” de pe teritoriul ţării, în scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit şi deducerii nelegale de TVA.

Pentru a disimula adevărata natură a  provenienţei veniturilor obţinute din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, inculpatul a întocmit şi înregistrat în contabilitatea societăţii  un număr de 100 facturi care atestau în mod nereal achiziţii de cafea de la aceleaşi tipuri de societăţi comerciale.

Valoarea de 16.376.009 lei a acestor facturi a fost virată de inculpat din contul firmei pe care o administra în conturile societăţilor “furnizoare”, de unde, ulterior, a fost retrasă în numerar de persoane neidentificate până în prezent.

Inculpatului JENEI MIKLOS-BALAZS i-a fost restituită suma de aproximativ 12.282.007 lei,  aceasta fiind folosită la reluarea procedeului infracţional ori reintrodusă în circuitul financiar al societăţii cu titlul ”creditare firmă”.

Prin acţiunile sale inculpatul a produs bugetului de stat un prejudiciu de 5.875.992 lei.”, arată DNA Cluj.


Profit de 10 milioane de lei la afaceri de patru milioane de lei

Firma Cortina România a fost deschisă în 1999 în localitatea Tureni din judeţul Cluj. Administratorul şi asociatul unic al firmei este JENEI MIKLOS-BALAZS. Anul trecut, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei şi o pierdere de peste 800.000 de lei. Însă în 2015, societatea a declarat, la o cifră de afaceri similară cu cea din anul trecut, un profit de peste 10 milioane de lei! Societatea are, în medie 10 angajaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.