Tot mai mulţi clujeni semnalează faptul că de ani de zile nu îşi pot intabula apartamentele pentru care plătit sume considerabile. Lipsa unei intabulări înseamnă că un imobil nu are setul actelor de proprietate complete şi nu poate fi înstrăinat sau disponibil pentru alte operaţiuni privind dreptul de proprietate al acestuia. Intabularea este echivalentul unei cărţi de identitate pentru o persoană. Mai exact, poţi spune că eşti efectiv proprietarul unui imobil, abia după momentul în care s-a făcut înscrierea în cartea funciară. În Cluj-Napoca încă sunt familii care plătesc pentru ilegalitatea comisă de constructor şi nu pot de ani de zile să-şi intabuleze locuinţele.


 

Se luptă de un deceniu pentru a intra în legalitate

Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuat recepţia la terminarea lucrărilor, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. Cu problema aceasta se confruntă de zece ani mulţi clujeni de pe strada Frunzişului nr. 36A şi 36B care din cauză că nu s-a respectat autorizaţia de construire, locuitorii au de suferit şi nu pot intra în posesia extrasului de carte funciară, deşi au trecut zece ani de la întocmirea antecontractului de vânzare-cumpărare.

”Locatarii de la cele două blocuri de pe strada Frunzişului 36A, respectiv 36B, au o mare problemă ce datează de acum 10 ani. Cele două blocuri construite de către Bujoru Ilisie nu au fost intabulate nici până în ziua de astăzi. Motivul acestei probleme este nerespectarea schiţei iniţiale aprobate, astfel că persoana în cauză să mai bage câţiva bani în buzunar. Aş dori să aflam dacă s-a făcut vreun demers în rezolvarea acestei probleme vechi de 10 ani şi în ce stadiu sa află soluţionarea acestei probleme”.

 

Socoteala de acasă nu se potriveşte mereu cu cea din târg

În 14 martie 2005 s-a aprobat de către consilierii locali ”Planul Urbanistic de Detaliu pentru imobil de locuit cu D+P+2E, str. Frunzişului nr. 36A, beneficiar Bujoru Ilisie, prin care se propune amplasarea a două corpuri de construcţii pentru locuinţe, D+P+2E, cu garaje la subsol şi parcări la sol, cu amenajarea parcelei de alei de acces auto şi pietonal, alveolă de supralărgire în zona racordării la str. Frunzişului, spaţiu verde, loc de joacă pentru copii, precum şi avizul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi de urbanism”.  Hotărârea a fost aprobată pe vremea lui Funar cu 23 de voturi.

Desigur, socoteala de acasă nu se potriveşte mereu cu cea din târg. În realitate, imobilele de pe strada Frunzişului au câte un etaj în plus. Mai exact, au fost construite apartamente la mansarda ridicată ilegal pe blocul ce trebuia să aibă doar două etaje. Aceste locuinţe nu erau prevăzute în proiectul autorizat de primărie, iar construirea lor nu aveau o bază legală.

 

”Blocurile s-au ridicat fraudulos”

În urma sesizărilor către primărie făcute de clujenii afectaţi de construcţia în cauză, Marius Dumitru a reacţionat spunând că autorizaţia de construcţie între-adevăr nu s-a respectat şi se vede cu ochiul liber acest lucru:
”Blocurile de pe Frunzişului 36 A şi 36 B s-au ridicat fraudulos, fără respectarea proiectului. Acoperişul ambelor clădiri mai ascunde un etaj. Cel mai corect este modificarea construcţiilor astfel încât să corespundă cu detaliile de pe proiect. Cred că a fost o mare greşeala să cumpăraţi un apartament care încă nu este intabulat”.

Un alt clujean ridică o altă problemă şi anume aminteşte faptul că cei care locuiesc în blocurile de pe Frunzişului nu plătesc impozite la stat, lucru ce nu este în avantajul municipalităţii.

”E drept, nu s-a respectat proiectul, dar e la fel de drept că acest fapt a fost sancţionat cu amendă şi e la fel de drept că pe lângă alţii, Dl. Bujoru e mic copil. Ceea ce nu se ia deloc în calcul e faptul că acolo locuiesc oameni, destul de mulţi la număr, oameni care au achitat sume considerabile pe apartamentele cu pricina, în baza unor acte verificate de notari, oameni care însă nu plătesc un leu măcar la stat. Mă întreb dacă în situaţia actuală, Consiliul local chiar îşi poate permite să piardă aceşti bani de taxe, nu puţini la număr, căci vorbim de vreo 50 de apartamente”, opinează un alt clujean.

 

Bujoru a dat în judecată Consiliul local

Ilisie Bujoru, împreună cu soţia sa Loredana au dat în judecată  în 2009 Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca. Bujoru a avut pretenţia ca reprezentanţii primăriei să modifice autorizaţie de construire  pentru blocul de pe strada Frunzişului 36A. După aproape un an de judecată, în 2010, Tribunalul Cluj a respins acţiunea formulată de soţii Bujoru.

Acest dosar cu primăria nu este singurul în care Bujoru este pârât. La Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrat în 2013 un dosar ce are ca obiect ”plângere împotriva încheierii de carte funciară”, iar în 2007 Bujoru este pârât într-un alt dosar cu obiectul ”prestaţie tabulară”.


 

Intabulare cu probleme de zece ani

Un astfel de caz există şi pe strada Maramureşului nr. 36E unde SC GP Invest SRL, firmă condusă de Adrian Dumitru Podar, Andrei Ludovic Gajzago şi de americanul Antonio Pinelli nu a respectat autorizaţia de construire şi au făcut un etaj în plus. De zece ani locatarii de pe Maramureşului sunt disperaţi şi au cerut ajutorul primăriei de nenumărate ori.

În acest caz, reprezentanţii Poliţiei locale au răspuns ferm că de vină este constructorul:

”Cauza acestei situaţii revine SC GP Invest SRL, investitorul si beneficiarul construcţiei care a solicitat iniţial autorizaţie de construire pentru un imobil cu regim de înălţime D+P+2E+M, cu un nr. de 8 apartamente, soluţie constructivă care a modificat-o în timpul execuţiei realizând practic un imobil cu regim de înălţime D+P+3E+M, fapt pentru care conform legislaţiei în vigoare a fost obligat să solicite autorizaţie de construire modificatoare, prin care a schimbat soluţia constructivă iniţială a imobilului, conform situaţiei actuale (…).”, răspuns furnizat de către Direcţia Poliţia Locală.

În ediţia trecută am prezentat şi situaţia unor clujeni ce locuiesc pe strada Vasile Conta nr. 9-11, bloc A şi B, proiect iniţial de patronii de la Grand Hotel Italia. Tot de zece ani aceştia locuiesc fără carte funciară, deoarece autorizaţia de construire nu s-a respectat nici în acest caz.

”Nu ştiu exact de ce nu s-a rezolvat problema noastră până acum. Ştiu doar că nu putem să ne facem aici buletin, deci avem probleme să ne înscriem copiii la grădiniţă, şcoală, să ne exercităm dreptul la vot şi câte şi mai câte”, spune clujeanca Delia Tegles.

4 COMENTARII

  1. ce pot spune Ilie …ai dreptate!!! si ca sa sustin asta aduc ca argument suplimentar modul cum acesti locatari conduc …ies din curte cu viraj stanga peste linie dubla continua si ignorang culoarea rosie a semaforului…nu mai vorbim de neacordarea de prioritate!

    • Ce este doamna .? Nu aveți loc „de acești locatari?”V-au deranjat cu ceva?credeți că sunt singurii care trec peste linia dubla.Stați linistita ca nu sunt .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.